Lääkäriksi Romaniassa?

Erään opiskelijan tarina…

Lento lähtee neljän tunnin päästä. Kamat on pakattu ja mieli loikkii. Yhden minuutin hän ajattelee sitä, että jo ensi viikolla hän istuu pulpetin ääressä Romanialaisessa sata vuotta sitten perustetussa lääkiksessä. Hän on käynyt rakennuksessa kerran – pääsykokeessa – ja se oli tehnyt häneen mielenpainuvan vaikutuksen. Iso kaunis kivinen rakennus, jossa oli mukavan viileää, vaikka ulkona paahtoi keski-eurooppalainen kesäsää.

Pääsykoe oli jännittänyt, mutta onneksi häntä oli saattamassa melkoinen tukijoukkue: muut suomesta hakevat opiskelijat sekä kolme valmentajaa, jotka itse jo opiskelevat Romaniassa. Seuraavan minuutin hän ajattelee äitiään ja kavereitaan, jotka jäävät Suomeen. Onneksi Romaniassa on pitkät talvi- ja kesälomat, jotka hän voi halutessaan viettä Suomessa. Seuraavalla minuutilla hänen mielensä hyppää kuusi vuotta eteenpäin ja hänen kädessään on kauniille paperille painettu diplomi jossa lukee, että hän on EU-maassa tutkinnon suorittanut LÄÄKÄRI.

Kun hän oli 2018 keväällä kuullut mahdollisuudesta lähteä Romaniaan opiskelemaan lääkäriksi, ajatus oli jäänyt pyörimään hänen päähänsä. Se tuli hänen mieleen joka aamu kun hän heräsi, eikä oikeastaan lähtenyt edes nukkumaan mentäessä. Hän oli vuoden verran lukenut fysiikkaa, kemiaa ja biologiaa osallistuakseen suomalaiseen pääsykokeeseen, mutta jokin kertoi hänelle, että vaikka asiat ovat aika hyvin hallussa, 90% muun opiskelijan päihittäminen nippelitietojen ja monimutkaisien kokonaisuuksien hallinnassa saatta epäonnistua. Lisäksi hänen ylioppilas todistuksensa ei ollut kansallista huippua… Romania houkutteli. Sen pääsykokeessa ei tarvitsisi osata muuta kuin anatomiaa – eikö se ole paljon luonnollisempaa? Luiden ja lihasten opiskeleminen tuntuisi enemmän “lääkikseltä” kuin suorakaiteen muotoisen kappaleen massakeskipisteen laskeminen.

Hän oli kuullut kyllä, että lähempänäkin voi opiskella lääkäriksi: esimerkiksi Virossa ja Ruotsissa. Niissä oli kuitenkin omat ongelmansa. Ruotsissa pitäisi opiskella ruotsiksi… se siitä. Virossa voisi opiskella englanniksi, mutta se taas tuntuisi kukkarossa enemmän kuin hän – tai hänen äitinsä – haluaisi.

Niin hän päätti osallistua Suomessa järjestetylle kesän 2018 kurssille, joka valmentaa Romanian lääkiksen pääsykokeeseen. Eikä vain siihen. Kurssilla autettiin hakemuksen tekemisessä, motivaatiokirjeen kirjoittamisessa, byrokratian hoitamisessa ja jopa asunnon etsimisessä Romaniassa. Loput on historiaa. Kurssilaisista kaikki pääsivät sisään.

Olisiko tämä voinut olla sinun tarinasi?

Romanian lääketieteelliset yliopistot eivät julkaise virallisia sisäänpääsyprosentteja. Tässä esitetyt tiedot perustuvat epäivirallisesti yliopistoilta hankkimiimme tietoihin. Saamiemme tietojen
mukaan suomalaisia haki Romanian lääketieteellisiin yhteensä noin 100 ja heistä 31 sai opiskelupaikan. Oradean yliopistosta saatujen tietojen mukaan EU-alueelta tulleita hakijoita oli noin 350 ja heistä 118 hyväksyttiin. Vuonna 2017 järjestetyltä valmennuskurssila Romanian lääketieteelliseen haki 13 opiskelijaa, joista 11 hyväksyttiin. Tämän vuoden (2018) kurssista kaikki 7 opiskelijaa hyväksyttiin.

Lue lisää romaniassa opiskelusta ja asumisesta Romania FAQ-sivullamme

Lue lisää kevään 2019 kurssista täällä!