Opiskelisitko sinäkin lääkäriksi englanninkielisessä koulutusohjelmassa Romaniassa?

Yhä useampi suomalainen suorittaa lääkärin tutkinnon ulkomailla englanninkielisessä koulutusohjelmassa. Näistä maista erityisesti Romanian suosio on olut erittäin suuressa nousussa suomalaisten keskuudessa.

Kaikkein eniten ulkomailla lääketiedettä opiskelevia suomalaisia on Ruotsissa, ja se on hyvä vaihtoehto niille, joilla ruotsin kielitaito on vahva. Ruotsissa ei kuitenkaan ole englanninkielistä koulutusohjelmaa, ja myös Ruotsissa sisäänpääsy on Suomen tavoin suhteellisen vaikeaa.

Jos englannin kieli sujuu paremmin kuin ruotsi, tai ylioppilastodistus ei ole huipputasoa, niin kannattaakin harkita opiskelua sellaisessa maassa, jossa tutkinnon voi suorittaa englanniksi. Perinteisesti Viro on ollut suosituin maa englanninkielisen tutkinnon suorittamiseen, mutta muut vaihtoehdot, kuten Latvia ja Romania ovat lisänneet suosiotaan viime aikoina. Vaikka virallista tilastoa lukuvuodelta 2017–2018 ei ole vielä julkaistu, voi alla olevasta tilastosta päätellä, ettö Romania on luultavasti nyt jo huomattavasti Viroa suositumpi.

Seuraavassa on syitä siihen, miksi Romania on erinomainen vaihtoehto lääkärin tutkinnon suorittamiseen:

1. Voit päästä Romanian lääketieteelliseen ilman kemiaa ja fysiikkaa ja aloittaa opiskelut arvostetussa yliopistossa heti ensi syksynä.

Romanian lääketieteellisen pääsykokeessa ei tarvita lainkaan fysiikkaa eikä kemiaa. Pääsykokeessa tarvitaan vain anatomian osaamista, ja sen opit järjestämällämme valmennuskurssilla.

2. Hyvät sisäänpääsymahdollisuudet

Mahdollisuudet päästä lääkikseen Romaniassa ovat – paitsi paremmat kuin Suomessa, myös paremmat kuin monissa muissa ulkomaisissa yliopistoissa, joihin on kasvavan suosion vuoksi tullut paljon enemmän kilpailua. Miksi tuhlaisit 2–3 vuotta päntäten pääsykokeisiin yrittäessäsi sisään suomalaiseen kouluun, kun samassa ajassa olisit ehtinyt jo opiskella Romaniassa 2–3 vuotta? Kaikki hakemiseen kulutettu aika on poissa lääkärin ammattivuosista. Tämä maksaa sinulle rahaa; 2–3 vuoden lääkärin palkan menetys on iso lovi kukkarossa.

Romanian lääketieteelliset yliopistot eivät julkaise virallisia sisäänpääsyprosentteja. Tässä esitetyt tiedot perustuvat epäivirallisesti yliopistoilta hankkimiimme tietoihin. Saamiemme tietojen mukaan suomalaisia haki Romanian lääketieteellisiin yhteensä noin 100 ja heistä 31 sai opiskelupaikan. Oradean yliopistosta saatujen tietojen mukaan EU-alueelta tulleita hakijoita oli 350, ja heistä 118 hyväksyttiin. Vuonna 2017 järjestetyltä valmennuskurssila Romanian lääketieteelliseen haki 13 opiskelijaa, joista 11 hyväksyttiin. Vuoden 2018 kurssilta kaikki opiskelijat hyväksyttiin!

3. Laadukas ja käytännönläheinen opetus

Romaniassa opiskelu on käytännönläheistä. Opit tekemään diagnooseja, annostelemaan lääkkeitä ja laskemaan muun muassa EKG:n käyriä sekä ilman tietokonetta että sen kanssa. Opintoihin kuuluvat käytännön harjoitukset eläinten, sisäelinten ja ruumiiden kanssa. Käytännönharjoitteisiin pääsee jo opintojen alkuvaiheessa.

4. Paljon suomalaisia opiskelukavereita

Romanian lääketieteellisissä opiskelee jo paljon suomalaisia. Vuosikurssilla on yleensä noin 20–30 suomalaisopiskelijaa. Et siis ole yksiksesi vieraassa maassa. Romanialaiset itse ovat ystävällisiä ja suhtautuvat ulkomaalaisiin avoimesti. Myös kouluissa itsessään on hyvä ilmapiiri. Opiskelijat työskentelevät yhdessä yhteisen tavoitteen eteen ja auttavat toisiaan.

5. Edulliset lukukausimaksut

Romaniassa on edulliset lukukausimaksut. Vuosi Romanian lääkiksessä maksaa noin 3 200 – 5 000 euroa yliopistosta riippuen, kun esimerkiksi Virossa hinta on 11 000 euroa eli yli kaksinkertainen. Alhaisempi hinta ei johdu siitä, että opetuksessa olisi säästetty, vaan siitä, että maan hintataso on yleisesti ottaen alhainen.

Rpmani karalla

6. Romania on turvallinen maa

Romania on turvallinen maa. Rikollisuus on Romaniassa pientä, koska pikkurikkeistäkin saa helposti pitkän vankeustuomion. Rikollisuutta ei siis tarvitse pelätä sen enempää kuin Suomessakaan. Poliisit ovat ystävällisiä ja auttavat sinua ongelmatilanteissa.

7. Voit asua isossa asunnossa ja syödä hyvin pelkästään opintotuella ja asumislisällä

Romania on edullinen maa elää ja opiskella, joten voit halutessasi elää leveästi jo pelkällä opintotuella. Esimerkiksi Tilastokeskuksen viimeisimmässä vertailussa Romanian kuluttajahinnat olivat 67% alhaisemmat kuin Suomessa ja 32% alhaisemmat kuin Virossa, kun taas esimerkiksi Ruotsissa eläminen on jopa kalliimpaa kuin Suomessa. Romaniassa asumiskustannukset 60 neliön asunnosta ovat noin 300 euroa kuukaudessa, mikä on kahden hengen kimppakämppänä vain 150 euroa per nenä. Kuukauden muut menot kattaa 100–150 eurolla. Kahvi ja kakku maksavat kahvilassa 2 euroa ja ravintolassa syöt mahasi täyteen 3 ruokalajin illallisella vain 10 eurolla. Bussikortti kuukaudeksi maksaa noin 7 euroa ja opiskelijakortilla matkustat junalla ilmaiseksi ihan koko Romanian alueella.

8. Laillistut Suomessa lääkäriksi automaattisesti

Romania on EU-maa, joten sinun on helppo saada Valviralta lupa lääkärin ammatin harjoittamiseen Suomessa ja voit halutessasi jatkaa opintoja Suomessa erikoistumalla mieleisellesi alalle. Kun suoritat tutkinnon EU-maassa, tutkintotodistus liitteineen riittää Valviralle, toisin kuin EU:n ulkopuolisista maista hankituissa todistuksissa.

9. Saat Kelan myöntämää opintotukea opiskeluusi

Keskimäärin tuki on asumislisän kanssa noin 430 euroa kuukaudessa (enemmän perheelliselle). Romaniassa se riittää erinomaisesti hyvään opiskelijaelämään.

10. Hankit kansainvälisiä kontakteja ja osaamista uraasi varten.

Romanian lääketieteellisiin tullaan opiskelemaan ympäri maailmaa aina Amerikasta Aasiaan ja Euroopasta Afrikkaan. Opiskelujesi aikana solmit suhteita tuleviin kollegoihin, työkontakteihin, työnantajiin – ja uusiin ystäviin (ja sinkkuna saatat bongata tulevan puolisosi). Valmistumisesi jälkeen sinulla on paremmat kansainväliset työmahdollisuudet kuin Suomessa opiskellessasi sekä jo kokemusta ulkomailla asumisesta.

11. Pääset aloittamaan harjoittelun aikaisemmin

Lähiopiskeluun lääkärin opastamana pääsee 1. tai 2. opintovuoden aikana. Romaniassa voit myös aloittaa vapaaehtoistyöt sairaaloissa ja terveyskeskuksissa lääkärin opintojesi alkuvaiheessa. Tämä kerryttää sinulle tärkeää työkokemusta tulevaisuuttasi ajatellen.