Romania-FAQ

1. Voiko Romanian arvostetuimpiin lääketieteellisiin oikeasti päästä ilman kemiaa ja fysiikkaa?

Eri maiden pääsykokeet ovat erilaisia. Romanian lääketieteellisen pääsykokeessa sattuu tarvitsemaan vain anatomian osaamista. Opit sen järjestämällämme valmennuskurssilla. Ei siis haittaa, vaikka et olisi opiskellut näitä aineita lukiossa lainkaan. Jos olet kirjoittanut fysiikan ja kemian, saatat saada pääsykokeessa pientä lisähyötyä, mutta fysiikan ja kemian puute ei missään tapauksessa ole este sisäänpääsylle.

2. Haluan aloittaa lääkärin opinnot nopeasti. En halua käyttää vuosia pääsykoerumbassa, vaan lääkäriksi opiskelemiseen. Onko Romanian lääkiksiin hyvät sisäänpääsymahdollisuudet?

Mahdollisuudet päästä lääkikseen Romaniassa ovat – paitsi paremmat kuin Suomessa, myös paremmat kuin monissa muissa ulkomaisissa yliopistoissa, joihin on kasvavan suosion vuoksi tullut paljon enemmän kilpailua. Miksi tuhlaisit 2–3 vuotta päntäten pääsykokeisiin yrittäessäsi sisään suomalaiseen kouluun, kun samassa ajassa olisit ehtinyt jo opiskella Romaniassa 2–3 vuotta? Kaikki hakemiseen kulutettu aika on poissa lääkärin ammattivuosista. Tämä maksaa sinulle rahaa; 2–3 vuoden lääkärin palkan menetys on iso lovi kukkarossa.

3. Onko Romaniassa laadukas opetus? Onko se riittävän käytännönläheistä?

Romaniassa opiskelu on hyvin käytännönläheistä. Opit tekemään diagnooseja, annostelemaan lääkkeitä ja laskemaan muun muassa EKG:n käyriä sekä ilman tietokonetta että sen kanssa. Opintoihin kuuluvat käytännönharjoitteet eläinten, sisäelinten ja ruumiiden kanssa. Käytännönharjoitteisiin pääsee jo opintojen alkuvaiheessa.

4. Onko siellä muita suomalaisia? Millaiseen ryhmään joudun?

Romanian lääketieteellisissä opiskelee jo paljon suomalaisia. Vuosikurssilla on yleensä noin 20–30 suomalaisopiskelijaa. Et siis ole yksiksesi vieraassa maassa. Ryhmässäsi on todennäköisesti myös paljon opiskelijoita muista EU-maista. Suomalaiset opiskelijat Romaniassa sanovat myös, että romanialaiset itse ovat ystävällisiä ja suhtautuvat ulkomaalaisiin avoimesti. Kouluissa on hyvä ilmapiiri. Opiskelijat työskentelevät yhdessä yhteisen tavoitteen eteen ja auttavat toisiaan.

5. Paljonko opiskelu maksaa? Onko siellä edulliset lukukausimaksut? Entä muu hintataso? Saanko suomalaista opintotukea?

Romanian lukukausimaksut ovat edullisimpien joukossa. Vuosi Romanian lääkiksessä maksaa noin 3 200 – 5 000 euroa yliopistosta riippuen, kun esimerkiksi Virossa hinta on 11 000 euroa eli yli kaksinkertainen.

Kyllä, saat suomalaista opintotukea ja asumislisää. Hintataso Romaniassa on alhaisempi kuin Suomessa, joten opiskelijat pystyvät elämään aika leveästi jopa ilman opintolainaa.

Tilastokeskuksen viimeisimmässä vertailussa Romanian kuluttajahinnat olivat 67% alhaisemmat kuin Suomessa ja 32% alhaisemmat kuin Virossa, kun taas esimerkiksi Ruotsissa eläminen on jopa kalliimpaa kuin Suomessa. Romaniassa asumiskustannukset 60 neliön asunnosta ovat noin 300 euroa kuukaudessa, mikä on kahden hengen kimppakämppänä vain 150 euroa per nenä. Kuukauden muut menot kattaa 100–150 eurolla. Kahvi ja kakku maksavat kahvilassa 2 euroa ja ravintolassa syöt mahasi täyteen 3 ruokalajin illallisella vain 10 eurolla. Bussikortti kuukaudeksi maksaa noin 7 euroa ja opiskelijakortilla matkustat junalla ilmaiseksi koko Romanian alueella!

6. Onko Romaniassa turvallista asua?

Matkustaminen maassa on turvallista normaalia varovaisuutta noudattaen. Varovaisuuteen kehotetaan liikenteessä.” Luki Ulkoministeriön matkustustiedotteessa lokakuussa 2018, johon on muutenkin syytä tutustua uuteen maahan mentäessä. Romanian rikollisuustaso ei merkittävästi poikkea EU-maiden keskiarvosta. Hätänumero siellä on sama kuin Suomessa, eli 112. Romanian valmennuskurssillamme pääset keskustelemaan Romaniassa opiskelevien kanssa, miten he itse kokevat siellä asumisen.

7. Laillistunko Suomessa lääkäriksi automaattisesti? Entä muissa EU-maissa?

Romania on EU-maa, joten sinun on helppo saada Valviralta lupa lääkärin ammatin harjoittamiseen Suomessa ja voit halutessasi jatkaa opintoja Suomessa erikoistumalla mieleisellesi alalle. Kun suoritat tutkinnon EU-maassa, tutkintotodistus liitteineen riittää Valviralle, toisin kuin EU:n ulkopuolisista maista hankituissa todistuksissa.

Muissa EU-maissa laillistuminen on samanlainen prosessi.

8. Pääseekö harjoitteluun samalla tavalla kuin suomen lääkiksessä?

Pääsee jopa aikaisemmin! Lähiopiskeluun lääkärin opastamana pääsee 1. tai 2. opintovuoden aikana. Toisin kuin Suomessa, jossa lääkärin mukaan pääsee vasta 4. vuoden kandin tutkinnon jälkeen, voit aloittaa Romaniassa vapaaehtoistyöt sairaaloissa ja terveyskeskuksissa lääkärin opintojesi alkuvaiheessa. Tämä kerryttää sinulle tärkeää työkokemusta tulevaisuuttasi ajatellen.

9. Onko kansainvälisestä ilmapiiristä konkreettista hyötyä uran kannalta?

Romanian lääketieteellisiin tullaan opiskelemaan ympäri maailmaa aina Amerikasta Aasiaan ja Euroopasta Afrikkaan. Opiskelujesi aikana solmit suhteita tuleviin kollegoihin, työkontakteihin, työnantajiin – ja uusiin ystäviin (ja sinkkuna saatat bongata tulevan puolisosi). Valmistumisesi jälkeen sinulla on paremmat kansainväliset työmahdollisuudet kuin Suomessa opiskellessasi sekä jo kokemusta ulkomailla asumisesta.

10. Miten Romanian valmennuskurssin opettajat ovat tukenani?

Kun valmennuskurssi alkaa, varaamme yhdessä matkaliput ja autamme sinua kirjoittamaan esittelykirjeen itsestäsi. Autamme pääsykokeeseen valmistautumisessa sekä dokumenttien toimittamisen ja kääntämisen kanssa. Lähdemme kanssasi Romaniaan ja viemme sinut koululle asti pääsykoetta varten.

Odotamme kanssasi pääsykokeen tuloksia ja palaamme sitten yhdessä Suomeen. Opastamme sinua erittäin mielellämme tämän jälkeen kaikissa opiskeluihin, asumiseen ja Romaniassa elämiseen liittyvissä kysymyksissä.

11. Miten opiskelu Romanian lääkiksessä etenee?

Opiskelut alkavat lokakuussa. Luennot kestävät yleensä kolme tuntia, ja päivät saattavat venyä jopa 12-tuntisiksi. Jokaisesta oppiaineesta on myös käytännön tunteja. Joululoma kestää kolmesta viikosta kuukauteen, hiihtoloma 2-5 viikkoa pääsiäisloma 9 päivää ja kesäloma 3-4 kuukautta.

Kandidaatin tutkinto tehdään 4. vuonna, ja koulu kestää yhteensä kuusi vuotta. Työharjoittelut voi tehdä Romaniassa tai Suomessa.

12. Voinko peruuttaa osallistumiseni Romanian valmennuskurssille, jos saan opiskelupaikan Suomesta?

Varamme kurssipaikat ensisijaisesti niille, jotka hakevat nimenomaan Romaniaan. Jos kuitenkin kurssilla on vielä tilaa, ja haluat ilmoittautua vähän ennen kurssin alkua, voimme erillisestä sopimuksesta tarjota kurssipaikan peruutusmahdollisuudella. Kurssin peruuttaminen tällaisessa tilanteessa on kuitenkin mahdollista vain, jos peruutusturvasta on erikseen sovittu ennen ilmoittautumista.

Romanialainen lääketieteiden koulutus on todella laadukasta ja opiskeltuasi ulkomailla, saat arvostettua kansainvälistä opiskelu- ja työkokemusta. Lisäksi kannattaa muistaa, että suomalaisella opintotuella Romaniassa elää vallan mainiosti, sillä asumis- ja elämiskustannukset ovat hyvin pienet. Kannattaa siis varmistaa sisäänpääsy arvostettuihin kouluihin jo ensiyrittämällä, ja osallistua valmennuskurssille.

Kesällä 2019 järjestettävään Romanian lääkiksen valmennuskurssiimme!