Itsevarmuus – Sinun, minun ja Megan Foxin ongelma

Kun puhutaan haaveista, tavoitteista ja unelmista nousee usein esiin myös pelko, epävarmuus ja itseluottamuksen puute. Moni lääkiksestä haaveileva henkilö on epävarma omasta osaamisestaan ja pahimmillaan se estää ihmistä tavoittelemasta unelmiaan.

Itseluottamuksen puute tai epävarmuus omasta osaamisesta ovat yleisiä ongelmia ja näiden asioiden kanssa käy kamppailua varmasti jokainen ihminen joskus elämänsä aikana. Niitä ei kannata yrittää piilotella tai kieltää, sillä silloin niistä eroon pääseminen voi olla entistä hankalampaa.

Ja itseasiassa ei epävarmuudesta edes tarvitse päästä täysin eroon. Tärkeämpää on se, että ihmisellä on realistinen kuva omista kyvyistään – heikkoudet ja vahvuudet tiedostettuna. Täydellistä itsetuntoa ei kannata tavoitella, sillä se ei ole inhimillistä.

Itseluottamuksen puutteesta ja epävarmuudesta kärsivät yllättävätkin henkilöt. Kukapa uskoisi, että valkokankailla sydämiä särkevä näyttelijä Ryan Reynolds tuntee itsensä silloin tällöin ylipainoiseksi, finninaamaiseksi kakaraksi. Tai että seksisymboliksikin tituleerattu Megan Fox kertoo olevansa jopa hysteerisen epävarma ulkonäöstään.

Epävarmuus esteenä haaveiden toteutumiselle

Epävarmuus ja pelko ovat erittäin vahvoja tunnetiloja. Pahimmillaan ne voivat lamauttaa ihmisen täysin. Epävarmuuden ei kuitenkaan tarvitse eskaloitua edes peloksi asti, että se häiritsee ihmisen elämää.

Esimerkkinä voidaan pitää henkilöä, joka haaveilee lääkärin ammatista, mutta epävarmuus omista kyvyistä estää häntä hakemasta lääkikseen. Ihmisellä saattaa olla vääristynyt kuva omasta osaamisestaan ja esimerkiksi yläasteella saadut heikot numerot matematiikasta saattavat virheellisesti viestittää henkilölle, että lääketieteellinen on liian suuri haaste hänelle.

Pelko epäonnistumisesta ja torjutuksi tulemisesta jarruttaa liian monen ihmisen elämää. Harva uskaltaa lähteä pois omalta mukavuusalueeltaan tavoittelemaan haaveitaan.

Ihmisten tulisi kuitenkin muistaa, että oppimista ja kehittymistä tapahtuu läpi elämän. Ensimmäinen epäonnistuminen ei tarkoita sitä, että haaveet eivät toteudu. Epäonnistumiset itseasiassa kehittävät ihmistä enemmän kuin varman päälle pelaaminen ja ikuinen onnistuminen.

Itseluottamuksen kehittäminen lääkikseen hakiessa

Miten esimerkiksi lääkikseen pyrkivä henkilö sitten pystyy hallitsemaan epävarmuuttaan ja kasvattamaan itseluottamustaan?

Keinoja on monia. Netti on pullollaan artikkeleita, joissa neuvotaan kuinka saat itseluottamuksesi nousemaan kohisten ja kuinka karistat epäilykset omista kyvyistäsi.

Miksi sitten lähes jokainen ihminen kamppailee itseluottamuksensa kanssa jossain vaiheessa elämää? Ehkäpä asia on hieman monimutkaisempi kuin netin artikkelit antavat ymmärtää.

Lääkikseen pyrkiessä on tärkeää muistaa, että tuhannet muutkin hakijat jakavat saman haaveen kanssasi. Jos sisäänpääseminen ei onnistu ensimmäisellä kerralla, olet täysin normaali ja edelleen kykenevä hakemaan uudestaan. Leukaa ei siis kannata painaa rintaan ensimmäisen kieltävän vastauksen jälkeen.

Valintakokeisiin valmistautuessa itseluottamus paranee rutiinin kasvamisen myötä. Mitä enemmän lasket ja opiskelet uutta, sitä enemmän opit ja laskurutiinisi kehittyvät. Jos epäilet kykyjäsi oppia uutta, niin mieti hetki mitä kaikkea et osannut tai tiennyt 10 vuotta takaperin. Aivan, jokainen meistä on kykenevä oppimaan uutta.

Ryhmässä opiskelemisen etuna on se, että hyvä energia tarttuu ympärillä oleviin. Positiivisuus sekä usko onnistumiseen leviävät ja energiatasot uuden oppimiseen ovat korkealla. Onnistumisen tunteet ruokkivat toisiaan ja motivaatio kasvaa. Kun vauhtiin on päästy, on helppoa jatkaa eteenpäin. Tämän todistaa jo fysiikan laitkin: lepokitka on suurempi kuin liukukitka.

Onnistumisen tunne lisää motivaatiota ja vahvistaa itseluottamusta. Tämän vuoksi esimerkiksi simuloitujen valintakokeiden tekeminen on loistava keino karistaa epäilykset omasta osaamisesta.

Keinoja itseluottamuksen parantamiseen on paljon ja tehokkaimmat niistä edellyttävät huolellista asiaan paneutumista. Lääkisvalmennuksen kursseille ilmoittautuvat henkilöt pääsevät perehtymään itseluottamuksen kehittämiseen ajan kanssa ja tulokset ovat myös sen mukaisia.

LääkisTEHO-kursseilla opitaan pääsykokeen kannalta oleellisia asioita biologian, kemian ja fysiikan osalta. Näillä kursseilla suuren huomion saan myös mentaalivalmennus. Sen tärkeyttä ei kannata väheksyä, sillä vuosittain useat pääsykokeissa käyneet henkilöt voivottelevat sitä, kuinka pääsykoe meni pieleen jännittämisen vuoksi.

Kuukausien uurastus vessanpöntöstä alas vain sen takia, että jännitys ottaa niskalenkin hakijasta. Kuulostaa kohtalaisen masentavalta hakuprosessin lopulta. Älä siis anna jännittämisen tai epävarmuuden muodostua ongelmaksi, vaan tee asioille jotain vielä kun ehdit.

TV:stä tuttu “suuri älykkö” Homer Simpson on lausahtanut, että yrittäminen on ensimmäinen askel epäonnistumiseen. Ehkä asia on niinkin, mutta kolikolla on aina myös kääntöpuolensa…

Tekstin on kirjoittanut Juhani Jahnukainen, joka vastaa Lääkisvalmennuksen markkinoinnista

Keskustelu