Kiinnostaako aivokirurgia? Katso, miten oopperalaulaja laulaa leikkauksen aikana.

Jos suunnittelet hakevasi lääketieteelliseen, voit varautua siihen, että jo kahden vuoden opintojen jälkeen pystyt päättelemään lääketieteellisistä operaatioista yllättäviäkin asioita, joilla voit hämmästyttää ystäviäsi.

Slovenialainen Ambrož Bajec-Lapajne joutui vuonna 2014 aivoleikkaukseen, ja julkaisi YouTubessa tämän upean videon, jossa hän laulaa Franz Schubertin laulua Gute Nacht samalla, kun hänen aivoistaan poistetaan kasvainta.

Aivoleikkauksessa on tavallista, että potilas pidetään valveilla, jotta leikkauksen aikana syntyvät ongelmat voidaan havaita helposti.

Kun olet käynyt lääketieteen perusopintoihin kuuluvan neurobiologian kurssin, huomaat videossa varmasti tuttuja ilmiöitä.

Koska potilasta pyydetään laulamaan, voit päätellä, että poistettava kasvain on luultavasti lähellä oikeassa aivopuoliskossa sijaitsevaa Brocan alueen vastinetta.

Lääkiksessä opit, että Brocan alue on aivokuoren alue, jolla on tärkeä merkitys puheen tuottamisessa. Se sijaitsee useimmilla ihmisillä vasemmassa aivopuoliskossa. Brocan alueen vastine oikeassa aivopuoliskossa puolestaan säätelee puheen tunneilmaisua ja sävelkorkeuksia, ja on laulamisessa tärkeä aivoalue. Tämän alueen sijainti aivoissa näkyy seuraavassa kuvassa:

Brocan alueen vastine aivojen oikealla puolella

Videossa noin 2:40 jälkeen ääni puuroutuu, mikä viittaa siihen, että leikkauksessa tullaan lähelle tätä aluetta.

Myös se, että potilas makaa videossa vasemmalla kyljellään, viittaa siihen, että leikattava alue on aivokuoressa pään oikealla puolella.

Myöhemmin videossa (esimerkiksi noin 8:36 kohdalla) potilasta pyydetään liikuttamaan kättään. Kättä ohjaava liikeaivokuoren alue sijaitsee myös aivojen otsalohkossa suhteellisen lähellä Brocan aluetta.

Yksi hämmästyttävistä seikoista, joita lääkiksessä opit, on se, että liikkeitä ohjaavat hermoradat risteävät aivorungossa vastakkaiselle puolelle kehoa, ja tästä johtuen leikkauksen kohteena oleva oikea aivopuolisko ohjaa nimenomaan potilaan vasenta kättä.

Leikkaus sujui ilmeisen hyvin, koska kesäkuussa 2017 eli kolme vuotta leikkauksen jälkeen Ambrož Bajec-Lapajne julkaisi facebooksivullaan alla olevan päivityksen, jossa kertoi olevansa edelleen hyvässä kunnossa leikkauksen jäljiltä. Leikkauksen tehnyt kirurgi ja leikkauksessa avustanut henkilökunta voivat siis olla ylpeitä suorituksestaan.

Jos päivitys ei näy, voit katsoa sen täältä.

Jos aivokirurgia kiinnostaa, siihen voi erikoistua esimerkiksi Helsingin lääketieteellisessä.

Jos haluat jakaa tämän kiinnostavan artikkelin kavereillesi facebookissa, se onnistuu alla olevasta jakamisnappulasta.

Kuvan lisenssi: CC-BY-SA-2.1-jp. Kuva on muokattu alkuperäisversiosta osoitteessa https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Broca%27s_area_-_lateral_view.png

Keskustelu