Kirjatiedon soveltamisen ihanuus ja kamaluus

Lääketieteen valmennuskursseilla varsinkin alkuvaiheessa monilla on käsitys biologian helppoudesta verrattuna fysiikan ja kemian laskuihin. Fysiikassa ja kemiassa tarvitaan ongelmanratkaisutaitoa, matematiikkaa ja laskurutiinia. Biologiassa riittää, että opettelee luettelemaan hormonit, verisuonet ja soluelimet. Kuinka vaikeaa se voi olla? Kyllä voi, koska biologiassa sovelletaan.

Lääketieteen valintakokeessa biologian tehtävät ovat usein äärimmäisen soveltavia. Tämä soveltavuus on se syy, miksi huolellisella valmistautumisella esimerkiksi fysiikasta on mahdollista saada lähes maksimipisteet, mutta biologiassa tämä on harvinaisempaa. Kirjan opettelu ulkoa ei riitä, vaan opittu tieto täytyy ymmärtää varsin syvällisellä tasolla.

Korkeiden pistemäärien saavuttamiseksi biologiasta on hyödyllistä harjoitella tiedon soveltamista materiaaleilla, joiden ymmärtäminen lukiotiedon perusteella on vaikeaa, mutta mahdollista. Kaikenlaisen tiedeartikkelien lukeminen ja pohtiminen on hyödyllistä, mutta parhaan hyödyn saa, jos vaikeustaso on hieman lukiotason yläpuolella. Tällaista asiaa löytääkin verkosta helposti.

Soveltavien materiaalien ymmärtäminen vaatii usein perehtymistä faktatietoon, joka ei kuulu lukion biologian kursseihin. Tässä ongelmaksi muodostuu se, että ylimääräistä tietoa ei välttämättä ymmärrä täydellisesti, ja jos sitä käyttää pääsykokeessa, tulee helposti virheitä. Onkin hyvä pitää kirkkaana mielessä, että mitkä asiat kuuluvat lukion biologian oppimäärään ja mitkä eivät.

Luonnontieteellisestä yleissivistyksestä on toki hyötyä kaikissa lääketieteen pääsykokeen aineissa, mutta juuri tästä soveltavuussyystä sen merkitys korostuu biologiassa. Pääsykokeessa on hyötyä, j

Tämä kaavio on periaatteessa täysin lukiotiedon pohjalta ymmärrettävissä, mutta harva on oppinut tulkitsemaan tai soveltamaan sitä lukiossa.
Tämä kaavio on periaatteessa täysin lukiotiedon pohjalta ymmärrettävissä, mutta harva on oppinut tulkitsemaan tai soveltamaan sitä lukiossa.

os Avara luonto on ollut hakijan lempiohjelma taaperosta asti. Ehkä juuri television ja Youtuben tiededokumentit ovat helpoin tapa laajenta ymmärtämystä biologiasta.

Osasyy haasteeseen on tapa, jolla oppikirjat on laadittu. Jossain asioissa kirjat menevät kiertoreittiä hyvin soveltamiskohteiden ympäri. Hyvä esimerkki tästä ovat soluissa tapahtuvat aineenvaihdunreaktiot. Glykolyysi, sitruunahappokierto, maitohapon synteesi, rasvahappojen hajotus ja monet muut reaktiot kyllä mainitaan erikseen, mutta niistä ei piirretä yhtä kaavakuvaa, josta voisi hahmottaa, että miten elimistössä sokereista tehdään rasvoja tai rasvoista energiaa. Lääketieen pääsykokeessa tämäntyyppistä kokonaisuuden hahmotusta vaaditaan kuitenkin säännöllisesti.

Keskustelu