Kuulumisia Treenikurssilta, osa 1

Kurssilaisemme Pihla kertoo blogissa kuulumisia. Pihla pyrkii eläinlääkikseen ja on LääkisTREENI-kurssilla.

Seitsemäntoista kurssia. Se valtava pino kirjoja. Kun lisätään yhtälöön muutama vuosi aikaa lukiosta, kynnys kirjapinon ylittämiseen tuntuu toisinaan suurelta. Tartuin haasteeseen Lääkisvalmennuksen tammikuussa alkaneen Treenikurssin avulla.

Treenikurssiin sisältyy kaksi opetuspäivää viikossa sekä laskarit eli laskuharjoitukset apuopettajan kanssa, joista toinen on opetuspäivänä. Vallitsevasta tilanteesta johtuen kurssi on etänä, mutta Lääkisvalmennuksen puolesta etäopiskelujärjestelyt ovat sujuneet erinomaisesti. Olen huomannut etäopiskelun olevan itselle yllättävänkin toimivaa, ja hyvänä puolena se aika, mikä menisi matkoihin kodin ja kurssipaikan välillä, on hyödynnettävissä opiskeluun.

Minulla on välillä haasteita ajankäytön suunnittelussa. Toisinaan havahdun siihen, että vuorokauden tunnit eivät meinaa yksinkertaisesti riittää kaikkeen. Valmennuskurssi onkin auttanut minua rytmittämään opiskeluja. Vaikka joka päivä ei ole opetusta, on kurssipäivistä muodostuvan rytmin avulla helpompi herätä samaan aikaan muinakin päivinä ja viikottainen ohjelma tukee oman opiskelun suunnittelua.

Lukiossa erityisesti fysiikka tuotti minulle vaikeuksia, ja vaikka istuin kiltisti kaikilla lukion fysiikan kursseilla, monet asiat jäivät minulta oikeasti ymmärtämättä. Fysiikan kohdalla itseopiskellessa koin suurta aloittamisen vaikeutta. Oli vaikeaa päättää, mistä lähtee etenemään kun tiesi, että haasteita on niin monessa asiassa. Nyt kun valmennuskurssilla opetus on pilkottu viikkokohtaisiin aihealueisiin, jotka muodostavat keskenään järkevän, toinen toistaan tukevan kokonaisuuden, minun on ollut helppo tarttua fysiikan opiskeluun. On ollut myös mukava oikeasti ymmärtää asioita, kun opetuksessa ne selitetään perusteellisesti.

Oppimisen kannalta olen kokenut kurssilla hyödylliseksi, että materiaali ei rajoitu vain lukiokirjoihin. Lääkisvalmennuksen verkkoympäristössä Hippokampuksessa on runsaasti eri tasoisia tehtäviä ja monet niistä vaatii syvällisempää ymmärrystä, kuten erilaiset todistustehtävät. Lisäksi Hippokampuksesta löytyy myös opetusvideoita, jotka ovat kuvattu opetustilanteissa. Minusta on kiva, että monesta aiheesta on valmiina tai myöhemmin tulossa video, josta on voi käydä hakemassa apua mikäli teorian ymmärtämisessä on haasteita.

Olen pitänyt siitä, että viikon opiskeluaiheisiin liittyy Hippokampuksessa myös erilaisia tasotestejä. Niiden avulla voi selvittää viikon alussa mikä on oma osaamistaso kyseisistä aiheista ja testata loppuviikosta miten aihealueet ovat hallussa opiskelujen jälkeen. Aktiivinen oman osaamisen testaaminen on antaa itselle realistista kuvaa missä mennään ja helpottaa näin opiskelun suunnittelussa.

Ehdottomasti parasta kurssilla on ollut mukavan positiivinen ja kannustava ilmapiiri. Lääkisvalmennuksella on Discord -palvelin, jossa osa etäopetuksesta järjestetään. Lisäksi sinne voi heittää aina kysymyksiä ainekohtaisiin chat-ryhmiin ja saada apua esimerkiksi itselle haastavan tehtävän ratkaisuun. Meitä kannustetaan myös yhteisopiskeluun toisten kurssilaisten kanssa ja Treenikurssilla onkin ollut muutama ohjattu kerta, jossa ollaan jakauduttu osaamistason mukaan pieniin ryhmiin pohtimaan tehtäviä. Myös viikottaisten opetusten yhteydessä olevia tehtäviä voivat halukkaat mennä miettimään yhdessä.

Minulle yhteisopiskelu on uusi tuttavuus. Olen ollut itse todella yllättynyt kuinka hyvin se etäyhteydellä toimii ja miten mukavaa ja tehokasta se voi olla. Kaverin kanssa pohtiessa asiat tuntuvat jäävän paljon helpommin mieleen kuin yksin opiskellessa.

Viikkokohtaiset tavoitteet, välitestit ja muut pienet osatavoitteet sekä tasaisesti kevään mittaan tulevat harjoituskokeet toimivat hyvänä mittarina oman osaamisen tarkastelussa. Kun on välitavoitteita matkalla kohti isompaa, huomaakin, että edessä ei olekaan enää valtava kirjapino ylitettävänä. On enää palasia, joiden tavoitteleminen johtaa hiljalleen kohti suurinta tavoitetta.