Miten valitsen sopivan valmennuskurssin?

Oikean valmennuskurssin valinta on tärkeä kysymys pääsykokeeseen valmistautumisessa ja monen hakijan kohdalla voi ratkaista sen, irtoaako opiskelupaikka ensi keväänä vai vasta viiden vuoden päästä. Valinta on voi tuntua vaikealta, koska suosituin kurssi ei useinkaan ole paras, ja kallis hinta ei myöskään takaa kurssin laatua. Moni hakija päätyy yksinkertaisesti valitsemaan sen kurssin, jolla kaverikin on käynyt tai sen, joka on internetin keskusteluforumeilla kaikkein eniten esillä, mutta tämä valinta voi mennä pieleen. Me Lääkisvalmennuksella järjestämme sekä etäkursseja että lähiopetuskursseja Helsingissä, ja tässä kirjoituksessa annan vinkkejä siihen, miten sopiva kurssi kannattaa valita.

1. Ensimmäinen kysymys kurssin valinnassa on selvittää, missä olet menossa opiskelujesi suhteen. Oletko ihan alussa vai oletko hakenut lääkikseen jo monta kertaa? Missä ovat suurimmat ongelmasi? Onko itseopiskelun ongelmana se, että aina löytyy hauskempaa tekemistä, ja oppikirjoja ei tule kovin helposti avattua? Vai onko niin, että käytät paljon aikaa opiskeluun, mutta se ei ole tuottanut niin hyviä tuoksia kuin olisit toivonut? Tilanteen kartoittaminen on tärkeä vaihe, johon kannattaa käyttää kunnolla aikaa. Kurssi, jonka avulla kaverisi on päässyt lääkikseen, ei välttämättä ole sinulle sopiva, koska tilanteesi voi olla erilainen. Vaikka lähtisit samalta osaamistasolta kuin kaverisi, niin voi silti olla, että sinulla on erilaiset opiskeluhaasteet ratkaistavana ja tarvitset erilaista valmennusta.

Meillä Lääkisvalmennuksella on periaatteena, että emme missään tapauksessa halua suositella sinulle sellaista kurssia, josta ei ole sinulle hyötyä, ja siksi emme usein anna kurssisuosituksia sähköpostitse. Mutta jos tulet käymään tai jutellaan puhelimessa, niin voimme kartoittaa tilannettasi tarkemmin ja pystymme sanomaan, mikä kursseistamme olisi juuri sinun tilanteeseesi sopiva. Olemme aina rehellisiä kurssisuositusten suhteen, ja jos meistä vaikuttaa siltä, että et saa kurssista toivomaasi hyötyä, niin emme suosittele kurssia sinulle.

Lääkisvalmennuksen pienryhmäkursseilla suunnittelemme pienryhmäjaon tutustumalla jokaisen kurssilaisen tilanteeseen henkilökohtaisesti. Koska eri ihmiset tarvitsevat erilaista opetusta, sijoitamme sinut oman arviomme mukaan siihen pienryhmään, jossa voit edistyä kaikkein nopeimmin. Pienryhmää voi vaihtaa kesken, jos siltä tuntuu, ja seuraamme myös jokaisen kurssilaisen kehitystä ja ehdotamme sinulle pienryhmän vaihtoa, jos arvelemme, että voisit oppia toisessa ryhmässä paremmin.

2. Toinen kysymys on kurssin laatu. Huonosta kurssista ei kannata maksaa, mutta mistä hyvän tunnistaa? On luonnollista vertailla kurssien sisäänpääsyprosentteja, mutta sisäänpääsyprosentti ei yksinään ole laadun tae. Monet ovat kiinnittäneet huomiota siihen, että meillä Lääkisvalmennuksella on ollut markkinoiden paras sisäänpääsyprosentti lähes kaikkina vuosina, joilta meillä on tilastoja. Myös kevään 2019 lääkiskurssilaisistamme 37% sai haluamansa opiskelupaikan heti kurssin jälkeen, mikä on enemmän kuin mikään muu kurssinjärjestäjä on ilmoittanut.

Älä kuitenkaan tee päätöstä kurssille osallistumisesta pelkästään sisäänpääsyprosentin perusteella. Valmennuskurssi ei ole arpalippu, jolla pääset sisään tietyllä todennäköisyydellä, vaan on monta tekijää, jotka vaikuttavat siihen, sopiiko kurssi juuri sinulle. Hyvä nyrkkisääntö on kuitenkin se, että kurssinjärjestäjät, jotka avoimesti kertovat sisäänpääsytuloksistaan, ovat todennäköisesti luotettavampia kuin ne, joilla on salattavaa.

Huomaa myös, että monet kurssijärjestäjät mainostavat sillä, kuinka monta prosenttia lääkispaikoista heidän kurssilaisensa ovat vieneet. Se, että jonkin kurssijärjestäjän asiakkaat ovat vieneet esimerkiksi 70% opiskelupaikoista, ei tarkoita sitä, että 70% heidän asiakkaistaan olisi päässyt sisään. Se ei tarkoita, että kurssi olisi hyvä, vaan ainoastaan, että se on suosittu. Toki se ei myöskään tarkoita, että kurssi olisi huono. Suosittu kurssi voi olla erittäin hyvä, mutta se ei välttämättä tarkoita, että se on parempi kuin kaikki muut.

Sisäänpääsyprosenttia tärkeämpää on kuitenkin tutustua kurssin opetusmenetelmiin, ja varmistua, että ne sopivat itselle. Meille Lääkisvalmennuksella on tärkeää, että teet hyvän päätöksen osallistuessasi kurssille. Siksi tarjoamme mahdollisuuden tulla ilmaiseksi tutustumaan opetusmenetelmiimme etukäteen. Jos harkitset valmennuskurssia, mutta et ole varma, mille kurssille osallistuisit, suosittelen varaamaan meiltä ajan henkilökohtaiseen tutustumistapaamiseen.

Tapaamisessa pyrimme antamaan sinulle mahdollisimman realistisen käsityksen siitä, millaista opetus kursseillamme oikeasti on. Kerromme avoimesti myös kurssiemme puutteista, koska haluamme varmistaa, että teet hyvän päätöksen osallistuessasi kurssille. Jos esimerkiksi toivot kurssia, jossa keskitytään erityisesti luentomaiseen opetukseen, niin meidän kurssimme ei ole sinulle paras vaihtoehto, koska käytämme varsin monipuolisesti erilaisia opetustapoja.

3. Kolmas tekijä on maantiede. Kursseja ei järjestetä kaikissa Suomen kunnissa ja kaupungeissa, ja lopultakin vain pääkaupunkiseudulla valinnanvaraa on runsaasti. Lääkisvalmennuksella on ollut kurssilaisia, jotka ovat muuttaneet Helsinkiin jopa Lapista asti päästäkseen kurssille. Muutto on toki iso projekti, joka ei aina ole mahdollista. Siksi valikoimaamme kuuluvat LääkisETÄ-kurssit. Nämä kurssit pyrkivät ratkaisemaan sen, että etäopiskelu on usein varsin yksinäistä puurtamista.

4. Viimeisenä kannattaa miettiä hintaa. Hinnan ei missään tapauksessa pidä olla ensisijainen valintaperuste. Kallis hinta ei takaa laatua, mutta monissa tilanteissa budjetti asettaa rajat sille, mikä on mahdollista. Monelle lääkikseen pyrkijälle valmennuskurssin hankinta on suuri taloudellinen panostus ja merkittävä tulevaisuuteen vaikuttava asia, joten hinta kannattaa myös huomioida päätöksenteossa.

Mikäli resurssit ovat rajalliset, kuten ne useinmiten ovat, kannattaa panostaa yhteen hyvin ajoitettuun ja laadukkaaseen kurssiin. Mikäli pystyt keväällä 2020 panostamaan täysillä opiskeluun, on se myös hyvä aika kurssille. Jos taas aiot keväällä olla kaikki illat ja viikonloput töissä ja treenata täysillä tärkeisiin kisoihin, voi olla järkevämpää ottaa vuosi 2020 kenraaliharjoituksena ja panostaa rahaa kurssiin vasta vuonna 2021.

Jos resurssit eivät rajoita kurssien hankintaa, niin kurssitukseen kannattaa panostaa valmistautumisen kaikissa vaiheissa.

Valmennuskurssien erilaisille hinnoille on yleensä perustellut syyt. Esimerkiksi Lääkisvalmennuksella arvokkaammat LääkisTEHO-sarjan kurssit sisältävät pienryhmäopetusta ja henkilökohtaisia mentaalivalmennuksen tapaamisia, ja nämä toki lisäävät kurssin järjestämisen kustannuksia. Edullisemmat ja suppeammat LääkisTREENI-sarjan kurssit puolestaan on suunniteltu tukemaan itseopiskelua, ja niissä on suuremmat opetusryhmät ja vähemmän opetustunteja. Halvin kurssimme maksaa 890 euroa, ja kallein kurssimme 7700 euroa.

Jos sinulla on rajalliset resurssit, ei kannata suoraan rynnätä ostamaan halvinta kurssia. Jos halvin kurssimme (maaliskuussa alkava lyhyt LääkisTREENI-kurssi) on juuri sitä, mitä tarvitset, niin on erinomainen päätös ilmoittautua kurssille, ja hyödyntää edullinen hinta. Emme kuitenkaan halua houkutella ihmisiä hinnalla, vaan laadulla. Jos sinulla siis on rajallinen budjetti, niin säästät eniten valitsemalla budjettisi rajoissa sen kurssin, josta on sinulle eniten hyötyä.

Jos budjetti rajoittaa valmennuskurssille osallistumistasi, niin voit kertoa sen meille suoraan. Tällöin voimme auttaa sinua valitsemaan sellaisen valmennuskurssin, jolla saat samalla rahallisella panostuksella eniten hyötyä juuri sinun tilanteesi huomioiden. Tarvittaessa myös räätälöidyt valmennuspaketit ovat mahdollisia. Jos kurssi, jolle haluaisit osallistua, ei sovi budjettiisi, pystymme ehkä räätälöimään kokonaisuuden, jolla saat rahallesi eniten vastinetta. Sanomme myös suoraan, jos vaikuttaa siltä, että valmennuskurssille osallistuminen ei luultavasti ole sinun tilanteessasi hyvä päätös. Jos budjetti on erittäin tiukka, kannattaa luultavasti ensin yrittää sisäänpääsyä itseopiskeluna. Jos asia mietityttää, voit kysyä meiltä neuvoa.

Hintaa pohtiessa voi pitää mielessä LääkisTEHO-sarjan kurssiemme on kaverialennus, joka on enimmillään 15 % kurssin hinnasta. Monet kurssilaisemme ovat onnistuneesti keränneet kaverikimppoja nettifoorumeilla, kuten Älyvuodossa, ja Suomi24-foorumilla. Jos etsit ihmisiä kaverikimppaan, niin kannattaa kertoa viestissä myös, miksi aiot osallistua nimenomaan Lääkisvalmennuksen kurssille, koska tällöin sinulla on parhaat mahdollisuudet saada ihmisiä mukaan.

Jos haluat vinkkejä valmennuskurssin valintaan, tai haluat tulla käymään ja tutustumaan opetusmenetelmiimme, niin älä epäröi olla yhteydessä! Jos haluat tulla käymään tai kysyä neuvoja kurssin valinnassa, voit lähettää meille sähköpostia osoitteeseen .