Muistiinpanot ja bujoilu – kannattaako?

Pitääkö tehdä muistiinpanoja? Mistä ja miten?

Muistiinpanot ovat erinomainen työväline, jos niitä osaa käyttää. Kaiken kirjassa kerrotun mekaaninen toistaminen paperille ei ole tehokasta. Sen sijaan tehokkaat muistiinpanot voivat kuulua seuraaviin ryhmiin:

Osaamisen testaaminen
Tämä tarkoittaa muistiinpanojen tekemistä ulkomuistista. Tehokas tapa opiskella kasvisolun rakenne on lukea asia ensin kirjasta, sen jälkeen piirtää kaavakuva ulkomuistista, jota sitten vertaa kirjaan.

Tiedon jäsentely uudella tavalla
Tämä tuo kätevällä tavalla uusia näkökulmia opeteltavaan asiaan. Aikajanat, luettelot, ja luokittelut auttavat hahmottamisessa. Jos biologian kirjassasi ei ole kaaviota virtsanerityksen ja verenpaineen säätelyiden yhteyksistä, niin piirrä sellainen!

Muistilistat opeteltavista asioista
Kun oppikirjan teksti alkaa olla sen verran tuttu, että sen jatkuva läpikäynti alusta loppuun alkaa olla turhaa, voi olla hyödyllistä tehdä muistiinpanot niistä aihealueista, jotka edelleen vaativat kertausta.

Hahmottamisen harjoittelu
Jotku asiat menevät paremmin muistiin ranteen kautta. Malliesimerkki tästä ovat kemian rakennekaavat, joita kannattaa piirtää paljon ja usein. Lääkisvalmennuksen kursseilla viemme tämän vielä askeleen pidemmälle ja rakennamme rakenteet tarkoitukseen suunnitelluista magneettipalikoista.

Työskentelyn jäsentäminen
Aikataulutus, opiskelun suunnittelu ja seuranta ovat hyviä syitä tehdä muistiinpanoja. Tähän voi soveltaa erinomaisesti bullet journalia.

Muistiinpanot kannattaa tehdä ehdottomasti fyysisinä, eikä esimerkiksi tabletille. Ranteen kautta kaaliin!

Parasta, mitä opiskelukulttuurille on tapahtunut pitkään aikaan, on bullet journaleiden pitäminen eli bujoilu. Bujoilu on Rydel Carrollin vuonna 2013 julkaisema menetelmä asioiden aikatauluttamiseen, seurantaan ja jäsentelyyn. Bujoilukulttuuri elää vahvasti somessa, esimerkiksi Instagramissa, ja sitä kautta on mahdollista löytää loputtomasti uusia ideoita bullet journalin pitämiseen. Myös Lääkisvalmennuksen Instagram-tililtä löydät vinkkejä hakemiseen.

Blogitekstin kuvana on nimimerkin @study.with.hanna taidonnäyte Instagramista. Kiitos kuvasta ja luvasta!