Lääkikseen ilman pohjatietoja?

Moni haaveilee lääkärin ammatista, muttei pidä sitä mahdollisena, koska taustalla ei ole ylioppilastutkintoa, tutkinnosta on vuosia aikaa tai se on suoritettu rimaa hipoen. Toisin sanoen lääkikseen haetaan “nollapohjalta”, ja projekti tuntuu toivottomalta. Tällainen ajattelu on turhaa, sillä lääkikseen voi päästä. Työmäärä on suuri, mutta tehtävissä.

Lääketieteen yhteisvalinnassa paikat jaetaan osapuilleen tasan ylioppilastutkinnolla sisäänpääsevien ensikertalaisten ja valintakokeella sisäänpääsevien kesken. Pääsykokeella voi siis hakea opiskelemaan lääketiedettä myös ammattikoulututkinnon perusteella. Ylioppilastutkinto ei ole välttämätön.

Paljonko työtä se vaatii?

Onnistuuko nollapohjalta lääkikseen pääseminen vuodessa? Kahdessa vuodessa? Vastaus tähän kysymykseen on, että riippuu vuodesta.

Nyrkkisääntö on, että jos voit opiskella tehokkaasti useita kymmeniä tunteja viikossa, on mahdollista ponnistaa nollapohjalta lääkikseen vuodessa. Toki sisäänpääsy ei ole koskaan varmaan, joten aikaa voi mennä myös enemmän. Täällä Lääkisvalmennuksessa olemme nähneet, että harvinaisissa tapauksissa myös alle vuosi voi riittää.

Lukutuntien laatu on vähintään yhtä tärkeää kuin niiden määrä. Jatkuvat keskeytykset voivat pidentää opiskeluaikaa merkittävästi.

Projektisuunnitelman laatiminen

Ensimmäisenä pitää päättää, että minä vuonna lääkikseen pyritään tosissaan. Jos seuraava lääketieteen valintakoe on kovin lähellä tai seuraavan vuoden ajan teet töitä ja opiskelet samanaikaisesti, voi seuraava koe olla kenraaliharjoitus. Nämä kenraaliharjoituskokeet ovat kuitenkin erittäin hyödyllisiä koetilanteen harjoittelun kannalta.

Ihannetapauksessa tavoitevuotesi on sellainen, että koetta edeltävien viikkojen tai jopa kuukausien aikana voit opiskella täysipäiväisesti 4-6 päivää viikossa. Tämä saattaa vaatia elämän järjestämistä uudelleen. Onko työstä esimerkiksi mahdollista ottaa pitkä palkaton vapaa, jos siihen valmistautuu etukäteen? Oletko valmistumassa koulusta? Onko kuopus menossa kouluun?

Miltei kaikilla hakijoilla matemaattisen pohjan luominen vie pisimmän ajan. Siksi opiskelu kannattaa aloittaa lukion lyhyestä matematiikasta. Alun jälkeen mukaan kannattaa alkaa pikkuhiljaa limittämään fysiikkaa, kemiaa ja biologiaa, tässä järjestyksessä. Lukion pitkää matematiikkaa ei tarvita.

Oli elämäntilanne minkälainen tahansa, kannattaa opiskelu aloittaa kun tekee päätöksen lääkikseen hakemisesta. Vaikka elämäntilanteesi ei sallisi kuin muutaman lukutunnin viikossa, kannattaa ne muutamat lukutunnit käyttää siihen, että muodostat yleiskuvan opiskeltavasta materiaalista.

Lukusuunnitelman laatiminen

Lukusuunnitelman laatimisessa tärkeää on, ettei se ole liian yksityiskohtainen. Varsinkin projektin alussa asian oppimiselle kannattaa antaa aikaa, eikä etukäteen voi tietää, että miten paljon sitä kuluu. Vaikeaksi osoittautuvan asian opiskelua ei lopeteta vain siksi, että suunnitelman mukaan aika on täysi.

Tiedossa kannattaa olla lähinnä järjestys, jossa oppiaineissa edetään. Lisäksi päivän tai puolen päivän tarkkuudella laadittu viikkokalenteri, johon on merkitty oppiaineet. Tämä mahdollistaa eri oppiaineiden painotuksen muuttamisen projektin edetessä.

Alkuvaiheessa lukujärjestys voi sisältää esimerkiksi viisi puolikasta päivää matematiikkaa, kolme fysiikkaa sekä yhden kemiaa ja yhden biologiaa. Taitojen karttuessa matematiikkaa voi ruveta vähentämään ja muiden osuutta kasvattamaan.

Kannattaako valmennus?

Auttaako valmennuskurssi nollapohjalta pyrittäessä? Kyllä auttaa, mikäli kurssi on lähtötasoltaan ja opetusmenetelmiltään sinulle sopiva. Kurssin hankinta riippuu myös taloudellisista resursseista. Jos resurssit ovat niukat, ei valmennuskurssia kannatta hankkia kenraaliharjoitusta varten. Jos taas talous ei rajoita, kannattaa valmennusta hankkia valmistautumisen kaikissa vaiheissa.

Lääkisvalmennuksen kursseista suosittelemme erityisesti LääkisTEHO-kursseja, jotka alkavat heinäkuussa ja syyskuussa. Molemmat kurssit alkavat aivan perusteista, mutta heinäkuusssa alkavalla kurssilla edetään rauhallisemmin. Erityisesti matematiikka aloitetaan heinäkuun kurssilla aivan alkeista. Alla olevasta napeista voit tutustua kaikkiin kursseihin tai käyttää kurssivalitsinta juuri sinulle sopivan kurssin löytämiseen.

Haluatko keskustella lääkisprojektistasi kanssamme tai kysyä kursseistamme?
Meilaa osoitteeseen info(ät)laakisvalmennus.fi!