B-koe on uusi lääkiksen pääsykoe

Uuden valintakoejärjestelmän kokeella B haetaan seuraaville aloille:

  • Lääketieteelliset alat (Eläinlääketiede, Hammaslääketiede, Lääketiede)
  • Biokemia ja molekyylibiotieteet
  • Biolääketiede
  • Farmasia
  • Ravitsemustiede

Valintakoe B lyhyesti

  1. Vuonna 2025 koe järjestetään maanantaina 26.5.2025 klo 14:00 alkaen.
  2. Kokeen kesto on 4 h 30 min (lääketieteellisille aloille) tai 3h (muille).
  3. Valintakoe koostuu yhteisestä osiosta (kaikille) ja eriytyvästä osiosta (lääketieteellisille aloille). 
  4. Lisäaikaa on mahdollista saada yhteiseen osioon 20 min ja eriytyvään osioon 10 min.
  5. Kaikille on varattu 5 minuuttia kokeen etusivun ohjeiden lukemiseen ja osioihin siirtymiseen.
  6. Yhteinen osio perustuu lukion biologian ja kemian oppimäärään. 
  7. Eriytyvä osio perustuu lukion fysiikan oppimäärään mutta voi vaatia myös biologian ja kemian osaamista.
  8. Koe voi myös sisältää lyhyitä aineistoja.
  9. Kokeeseen voi osallistua ylioppilastutkinnon tai ammatillisen tutkinnon saanut henkilö.
  10. Koe on sähköinen ja tehdään hakijan omalla kannettavalla tietokoneella Vallu-valintakoepalvelussa.
  11. Koe järjestetään paikkakunnilla: Helsinki, Joensuu, Jyväskylä, Kuopio, Maarianhamina, Oulu, Tampere, Turku ja Vaasa.

Lisää hyödyllistä tietoa valintakokeesta B löytyy yliopistovalintojen sivuilta.

Yhteinen osio

Kemian ja biologian tehtäviä
Suoritusaika 3 tuntia
Kaikille hakijoille alasta riippumatta

Eriytyvä osio

Fysiikan tehtäviä
Suoritusaika 1,5 tuntia
Lääketieteellisille aloille

Yhteinen osio

Kaikki valintakokeeseen B osallistuvat suorittavat kokeen yhteisen osion. Yhteinen osio sisältää biologian ja kemian tehtäviä. Biologian ja kemian tehtäväkokonaisuudet ovat saman pistemäärän arvoisia. Tehtävät perustuvat LOPS 2019 biologian ja kemian pakollisiin ja valtakunnallisiin valinnaisiin opintoihin. Biologian tehtävien ratkaiseminen voi edellyttää kemian osaamista ja kemian tehtävien ratkaiseminen biologian osaamista.

Yhteiselle osiolle suoritusaikaa on 3 tuntia, jonka päälle on mahdollista saada 20 minuuttia lisäaikaa.

Eriytyvä osio

Lääketieteellisille aloille (Eläinlääketiede, Hammaslääketiede, Lääketiede) hakevat suorittavat kokeessa yhteisen osion lisäksi eriytyvän osion. Eriytyvä osio koostuu fysiikan tehtävistä. Fysiikan tehtäväkokonaisuudesta saa saman verran pisteitä kuin kemian tai biologian tehtäväkokonaisuuksista. Tehtävät perustuvat LOPS 2019 fysiikan pakollisiin ja valtakunnallisiin valinnaisiin opintoihin. Eriytyvässä osiossa voidaan myös vaatia biologian tai kemian osaamista.

Eriytyvälle osiolle suoritusaika on 1,5 tuntia, johon on mahdollista saada 10 minuuttia lisäaikaa.

Voit itse päättää haluatko ensin suorittaa yhteisen osion vai eriytyvän osion. Avattu osio tulee kuitenkin suorittaa kerralla loppuun. Et siis voi vaihdella edestakaisin osioiden välillä.

Sähköinen koe

Pääsykoe tehdään Vallu-pääsykoejärjestelmässä. On mahdollista, että pieniä muutoksia tulee. Vallun testiversiota pääsee kokeilemaan tästä linkistä.

Koe tehdään kannattevalla tietokeella. Tabletin tai puhelimen käyttö ei ole mahdollista. Microsoft Surface 2-in-1-tablettitietokone on sallittu vain, jos siihen on kiinnitetty näppäimistö. Tietokoneen mahdolliset käyttöjärjestelmät ovat Windows 10, macOS 12, Ubuntu Linux 20.04 LTS tai näiden järjestelmien uudemmat versiot. Google Chrome OS ei ole yhteensopiva koejärjestelmän kanssa.

Koejärjestelmä on selainpohjainen, ja mahdolliset selaimet ovat Chrome, Firefox, Edge ja Safari. Selaimen tulee olla ajantasalla, siinä tulee olla käytössä JavaScript ja evästeet. VPN-ohjelmat tulee kytkeä pois päältä kokeen ajaksi ja selaimesta tulee poistaa lisäosat. Ohjeita lisäosien poistoon löytyy täältä.

Koejärjestelmässä on oma yksinkertainen funktiolaskin. Siinä on nelilaskimen toimintojen lisäksi trigonometriset funktiot kääteisfunktioineen, yleinen ja kymmenen potenssiin korotus, pii, logaritmi, Neperin luku, yhden numeron muisti, neliöjuuri ja sulut. Kokeeseen ei voi tuoda omaa laskinta.

Kokeessa on käytössä kaavaeditori, joka on olennaisin osin sama kuin YO-kokeissa käytettävän Abitti-järjestelmän kaavaeditori.

Jokaisen hakijan kannattaa ehdottomasti tutustua hyvissä ajoin etukäteen kokeen käytännön toteutuksesta annettuihin ohjeisiin.