Lääkiksen pääsykoetulokset – onnitteluja ja vastoinkäymisten käsittelyä

Nyt pitäisi viimeistään olla kaikki lääketieteellisen tiedekunnan pääsykoetulokset selvillä! Paljon onnea vielä kaikille sisäänpäässeille!! Upea suoritus! Nauti, ole ylpeä itsestäsi ja taputa itseäsi olalle. Sinä teit sen!

Ja sinä, joka et päässyt nyt sisään, voit myös olla ylpeä ja taputtaa itseäsi olalle. Olet tehnyt hienoa työtä. Tosin onnistumisen sijaan voit tuntea nyt eri asteista pettymystä, hieman riippuen omasta panostuksesta ja odotuksista. Voi olla, että kävit vain hieman “kokeilemassa” tai sitten annoit kaikkesi. Mielessä saattaa välähtää luovuttaminen. Saatat ajatella että, et ole tarpeeksi hyvä tai fiksu tai mitä tahansa muuta turhaa. LOPETA SE HETI. Lue täältä millaiset tyypit meidän mielestämme pääsevät lääkikseen. Saatat jo tiedostaa, että et panostanut tai harjoitellut tarpeeksi, ja se on hienoa, mutta ennen kuin alamme analysoimaan pääsykoetta ja suoritusta, käännetään “häviö“ voitoksi.

Ne ei-toivotut pääsykoetulokset – Kuinka selvitä vastoinkäymisistä?

Miten sitten vastoinkäymisiä kannattaa käsitellä? Olet ehkä samaa mieltä siitä, että itsesäälissä vellomisen sijasta vastoinkäymiset kannattaa käsitellä tehokkaasti ja siirtyä eteenpäin. Eräässä tutkimuksessa selvitettiin tehokkaimpia tapoja käsitellä epäonnistumisia. Tutkimuksessa oli mukana 149 opiskelijaa, ja heitä pyydettiin kirjaamaan päivittäin, miten he käsittelevät vastoinkäymisiä. Tuloksista huomattiin, että opiskelijat jotka turvautuvat keinoihin kuten asian muotoileminen positiiviseen valoon, hyväksyntä ja huumori, olivat päivän päätteeksi tyytyväisiä, kun taas muita keinoja käyttäneet olivat tyytymättömiä. Toisin sanoen, vain nämä kolme keinoa toivat selkeitä tuloksia päivän päätteeksi. Eli kannattaa kokeilla näitä:

  1. Ajattele asiaa positiivisesta näkökulmasta. Ensinnäkin olet jo vuoden edellä laskuharjoituksissa ja lukemisessa, ja olet kartuttanut valtavan määrän tietoa ja taitoa. Olet saanut lisää kokemusta todellisesta pääsykokeesta – varsinkin jos olit ensikertalainen. Nyt ainakin tiedät mitä odottaa ensi vuonna. Pääsykokeeseen valmistautuminen on myös yliopisto-opiskeluun valmistautumista. Tulet tarvitsemaan luonnontieteellistä ymmärrystä ja paineensietokykyä myös tulevassa ammatissasi.
  2. Hyväksy tosiasiat ja ole rehellinen itsellesi. Harvat pääsevät sisään ensimmäisellä kerralla, eikä aina sillä kolmannellakaan yrityksellä. On hyvin todennäköistä, että sisäänpääsysi on kuitenkin jo lähempänä kuin mitä se oli viime vuonna. Kartoita kehittämistarpeesi. Et ole muita huonompi. Ehkä opiskelutekniikka tai jokin muu osa-alue vaatii lisäpanostusta. Ole rehellinen itsellesi.
  3. Hyödynnä huumoria. Hymyile vähän tai vielä parempi, naura oikein kunnolla. Ei se nyt niin vakavaa ole, tästäkin selvitään. Katso joku komedia, Youtuben kissavideoita, stand-up komiikkaa. Tee sitä, mikä ikinä saakin suupielesi vetämään ylöspäin – saa laittaa meillekin vinkkejä. Joillekin nauraminen on hyvin pienestä kiinni, katso vaikka.

Mitä taas ensi vuoden lääkiksen pääsykokeeseen tulee, heitän sinulle haasteen. Mitä jos tänä(kin) vuonna orientoituisit lääkiksen pääsykokeeseen valmistautumiseen kuin huippu-urheilija? Säännöllisesti, suunnitelmallisesti ja nousujohteisesti harjoitellen. Välillä tankaten, välitavoitteita asettaen ja panostaen monipuolisiin harjoituksiin, valmentajan kera? Ehkä oletkin jo tehnyt niin, mutta muistithan myös levätä? Tilaa täältä valmistautumisopas tai varaa ilmainen tutustumisvalmennus niin katsotaan miten me voimme auttaa sinua sen hyväksytyn pääsykoetuloksen saamisessa. Ja jos haluat jo analysoida omaa pääsykoesuoritusta, löydät pääsykokeen laajennetun vastausanalyysin täältä.

Mitkä olet itse havainnut parhaiksi tavoiksi käsitellä vastoinkäymisiä? Tai miten palkitset itsesi onnistumisesta? Jaa kokemuksesi muillekin tämän blogitekstin alapuolella olevassa kommenttikentässä!

 

“I have not failed. I’ve just found 10,000 ways that won’t work.” – Thomas A. Edison