Tampereen lääketieteellinen

”Tampere on todella kiva kaupunki, tarpeeksi kompakti, mutta kuitenkin ihan kaikki tarpeellinen löytyy ja kulkuyhteydet kaikkialle toimii”

 

Tre.2
Tampereen yliopisto

Tampereen yliopiston lääketieteen lisensiaatin koulutusohjelma, eli tuttavallisemmin Tampereen lääkis on osa Tampereen yliopiston lääketieteen ja terveysteknologian tiedekuntaa. Se sijaitsee keskustan läheisyydessä olevalla Kaupin kampuksella, Arvo-rakennuksessa. Arvolle on hyvät julkisen liikenteen yhteydet raitiovaunulla keskustan suunnasta, sekä kattavat bussiliikenteen linjastot. Ratikkamatka rautatieasemalta Arvolle kestää vajaa 10 minuuttia. Arvolla järjestetään suurin osa prekliinisestä opetuksesta. Kampus sijaitsee Tampereen yliopistollisen sairaalan eli TAYSsin kupeessa, jossa tapahtuu pääasiallisesti kliinisen vaiheen harjoittelut.

Tampereen lääkiksestä valmistuu lääketieteen lisensiaatteja 6-vuotisesta tutkinto-ohjelmasta. Hammaslääketieteen koulutusta Tampereella ei järjestetä.

Tampere on eloisa ja tunnelmallinen kaupunki hyvien kulkuyhteyksien päässä oikeastaan mistä tahansa katsottuna. Tammerkosken sillat, Pyynikinharju, Hämeenkadun vilinä ja Finlaysonin rustiikki alue tekevät kaupungista idyllisen ja monipuolisen. Lisäksi sitten Tampereella oleva Nokia-areena tuo alueelle niin urheilu,- kuin kulttuuritapahtumiakin. Tampere onkin Suomen vetovoimaisin kaupunki, eikä ihme.

”Kampus on pieni ja kotoisa, ja meillä on käytössä todella hyvät tilat”

Valinta

ukkelidiagrammitampere
Tampereen yliopiston lääketieteelliseen tiedekuntaan valitaan 135 uutta opiskelijaa. Vuodesta 2020 alkaen 51% valitaan yo-todistuksella (vain ensikertalaisia) ja 49% pelkän pääsykokeen perusteella. Pääsykokeella voivat hakea niin ensikertalaiset kuin ei-ensikertalaisetkin.

 

Valintaperusteet ja lähtöpisteet

Hakukelpoisuus ja -prosessi on kaikkiin lääkiksiin haettaessa sama. Löydät hakuohjeet ja muuta hyödyllistä tietoa valintakokeesta lääketieteellisen pääsykoe -sivuiltamme.

Tampereen lääketieteen yksikön sivuilta voit lukea lisää lääketieteen lisensiaatin tutkinto-ohjelmasta ja tarkastella Opiskelijavalintaan liittyviä tilastoja. Lääkisvalmennuksen blogiin on kerätty kattavasti eri kaupunkien aiempien vuosien lääkisten sisäänpääsyprosentteja ja pisterajoja.

Lähtöpisteitä voi vielä vuonna 2019 saada suomalaisen tai kansainvälisen ylioppilastutkinnon suorittamisesta. Lähtöpisteiden saamisen perusteet ovat kaikkien kaupunkien lääketieteellisiin tiedekuntiin haettaessa samat, ja voit lukea niistä lisää: lääketieteellisen pääsykoe 2019.

Vuonna 2020 korkeakouluvalinta uudistuu ja tämän myötä yhteispistekiintiö poistuu. Sen korvaa todistusvalinta, joka on avoin vain ensikertalaisille. Sekä ensikertalaiset että ei-ensikertalaiset voivat hakea edelleen pääsykoevalinnassa. Lue lisää lääketieteellisten alojen todistusvalinnasta.

Opiskelu

”Yksikään päivä ei ole samanlainen, sillä lukujärjestyksen sijaan meille annetaan jakson alussa aikataulu, jonka mukaan jokainen päivä kulkee.”

Tutkinto ja opintorakenne

Tutkintoon kuuluu tietenkin aine-, syventäviä- ja valinnaisia opintoja sekä harjoitteluja. Mikäli olet kiinnostunut tarkemmista tutkintoa koskevista tiedoista, voit vierailla Tampereen lääketieteen yksikön sivuilla: Sieltä löytyy tarkempi tutkinto-ohjelma sekä edellisten vuosien opetusohjelmia.

Prekliininen vaihe

Ensimmäisten 3,5 vuoden opinnot on jaettu peräkkäisiin jaksoihin, joissa useiden oppialojen teoria ja käytännön oppiaines on integroitu. Opiskelussa käytetään aktivoivia oppimismenetelmiä, pääasiassa ongelmalähtöistä oppimista.

Keskeinen opiskelumuoto on pienryhmässä tapahtuva oppiminen oman tutoropettajan johdolla. Ongelmat on suunniteltu niin, että niitä käsittelemällä opitaan jakson tavoitteiden kannalta keskeiset asiat. Ryhmän tapaamiskertojen välillä opiskelijat hankkivat itsenäisesti lisätietoja. Kliinisten taitojen harjoittelu tukee oppimista alusta lähtien.

Kliininen vaihe

Viimeisen 2,5 vuoden opinnot, eli niin sanottu klinikka koostuu pääasiassa opetuksesta sairaalaan eri vuodeosastoilla, poliklinikoilla, sekä terveyskeskuksissa. Klinikkaan kuuluvat myös integroidut maanantaiseminaarit, jotka ovat koko vuosikurssille yhteisiä. Muuten klinikka onkin pienryhmäopetusta, sekä itsenäistä työskentelyä potilaiden kanssa. ennen valmistumista olevalla ns. valmistumisjaksolla käsitellään ja kerrataan lääkärin työn kannalta keskeisiä asioita, jotka helpottavat työelämään astumisessa.

” — anatomian opiskelu on jaoteltu toiminnallisten kokonaisuuksien mukaan eri jaksoille – – esim. liikkumisjaksossa lihakset, ravintojaksossa ruoansulatuselimet, jne.”

Opiskelumenetelmät

PBL eli ongelmalähtöinen opiskelu

PBL on käytössä vain Tampereella ja Helsingissä. PBL:n eli ongelmalähtöisen oppimismenetelmän keskeisin opiskelumuoto on pienryhmätyöskentely tehtävään koulutetun opettajatutorin opastuksella. Tutorryhmät kokoontuvat kaksi kertaa viikossa purkamaan opiskeluaiheeseen liittyvää potilastapausta. PBL eroaa luentomallisesta opetuksesta siten, että PBL:ssä pienryhmän jokainen jäsen on selvemmin vastuussa oppimisesta. Opiskeltavaa asiaa jäsennellään uusilla tavoilla ja yhdistellään olemassa olevaan tietopohjaan. Oppimistavoitteita ja ratkaisuja ongelmiin pohditaan yhdessä, ja tarvittaesa etsitään lisätietoa. Ongelmalähtöiseen opiskeluun kuuluu lisäksi runsaasti itseopiskelua tutorryhmässä asetettujen tavoitteiden pohjalta.

Simulaatio-oppiminen

Mikä simulaatio? Simulaatio jäljittelee aitoa tilannetta, mutta ei korvaa sitä. Se on siis juuri sitä, mitä kuvittelit. Lääkäriopinnoissa kaikkea ei tarvitse harjoitella ensimmäisellä kertaa elävän potilaan kanssa. Onneksi! Simulaatioharjoittelun avulla opetellaankin toimimaan tositilanteen tullen suunnitelmallisesti, johdonmukaisesti ja turvallisesti. Simulaatioharjoittelua varten perustettiin vuonna 2010 Tampereen yliopiston, Pirkanmaan hyvinvointialueen sekä Tampereen ammattikorkeakoulun yhteinen Taitokeskus.

Jokaiseen jaksoon sisältyy myös luentoja, joille osallistuminen on vapaaehtoista, mutta suositeltavaa. Luento voidaan kuitenkin määrittää pakolliseksi esim. sen ollessa edellytys jonkin ryhmäopetuksen suorittamiseksi.

”Lomia on kesällä ja jouluna, ja harvemmin sitä saa koko tenttiviikkoakaan lukemiseen kulutettua, jos jakson aikana hommat on hoidettu hyvin.” 

TLK

Tampereen Lääketieteen Kandidaattiseura (TLK) ry on Tampereen lääketieteen opiskelijoiden ainejärjestö. TLK toimii Tampereen lääketieteen opiskelijoiden edunvalvojana ja järjestää jäsenilleen erilaisia tapahtumia, excursioita, opiskelijabileitä sekä monenlaista kerhotoimintaa. Järjestön alaisuudessa toimii muun muassa laskettelukerho, näytelmäkerho, drinkkikerho, elokuvakerho ja kiipeilykerho. Tapahtumien ja kerhotoiminnan järjestämisen ohella TLK tarjoaa jäsenilleen oleskelutilaa seuran toimistolla ja kerhohuoneella. Jäsenistön käytössä olevalla Amos-klubilla järjestetään juhlia ja illanistujaisia.

”Vapaa-ajan toimintaa riittää ihan niin paljon kuin jaksaa vain tehdä. Kerhojakin on joka lähtöön”

Tärkeitä linkkejä

Tampereen lääketieteen ja terveysteknologian tiedekunta
Tampereen yliopisto
Tampereen lääketieteen kandidaattiseura ry
Ylioppilaskunta
Tampereen seudun reittiopas

Sijainti ja yhteystiedot

Kaupin kampusalue sijaitsee Teiskontien varrella n. 3 km Tampereen keskustasta itään päin. Keskustasta kampukselle pääsee kätevästi ratikalla, sekä linja-autolla.

 

Kaupin kampuksen kartta
Kaupin kampus ja Tampereen yliopistollinen sairaala.

Yhteystiedot:

Lääketieteen yksikkö
33014 Tampereen yliopisto

Käyntiosoite:
Lääketieteen yksikkö (Arvo) Lääkärinkatu 1
33520 Tampere

Hakijapalvelut:
Puh. 0294 520 400
Sähköposti: hakijapalvelut.tau@tuni.fi