Tampereen lääketieteellinen

”Tampere on tosi kiva kaupunki, tarpeeksi kompakti mutta kuitenkin ihan kaupungin kokoinen ja lähellä pk-seutua”

 

Tampereen lääketieteellinen tiedekunta lukuina (2019)
 Aloituspaikat  135
Hyväksytyt 135
 Sisäänpääsyprosentti (kaikista hakijoista)  3,1 %
 Ensikertalaiskiintiö  88

 

Tre.2
Tampereen yliopisto

Tampereen lääketieteellinen tiedekunta kulkee Tampereella nimellä lääketieteen yksikkö ja se sijaitsee keskusta-alueen kupeessa Kaupin kampuksella. Sen läheisyydessä on luonnollisesti myös Tampereen yliopistollinen sairaala, jossa pääosa kliinisen vaiheen opetuksesta tapahtuu.

Tampereen yliopiston lääketieteen yksiköstä valmistuu lääketieteen lisensiaatteja 6-vuotisesta tutkinto-ohjelmasta. Hammaslääketieteen koulutusta Tampereella ei järjestetä.

Tampere on eloisa ja tunnelmallinen kaupunki hyvien kulkuyhteyksien päässä oikeastaan mistä tahansa katsottuna. Tammerkosken sillat, Pyynikinharju, Hämeenkadun vilinä ja Finlaysonin rustiikki alue tekevät kaupungista idyllisen ja monipuolisen. Tamperetta sanotaan Suomen Manchesteriksi, eikä ihme.

”Kampus on pieni ja kotoisa, ja meillä on käytössä todella hyvät tilat”

Valinta

ukkelidiagrammitampere
Tampereen yliopiston lääketieteelliseen tiedekuntaan valitaan 135 uutta opiskelijaa. Vuodesta 2020 alkaen 51% valitaan yo-todistuksella (vain ensikertalaisia) ja 49% pelkän pääsykokeen perusteella. Pääsykokeella voivat hakea niin ensikertalaiset kuin ei-ensikertalaisetkin.

 

Valintaperusteet ja lähtöpisteet

Hakukelpoisuus ja -prosessi on kaikkiin lääkiksiin haettaessa sama. Löydät hakuohjeet ja muuta hyödyllistä tietoa valintakokeesta lääketieteellisen pääsykoe -sivuiltamme.

Tampereen lääketieteen yksikön sivuilta voit lukea lisää lääketieteen lisensiaatin tutkinto-ohjelmasta ja tarkastella Opiskelijavalintaan liittyviä tilastoja. Lääkisvalmennuksen blogiin on kerätty kattavasti eri kaupunkien aiempien vuosien lääkisten sisäänpääsyprosentteja ja pisterajoja.

Lähtöpisteitä voi vielä vuonna 2019 saada suomalaisen tai kansainvälisen ylioppilastutkinnon suorittamisesta. Lähtöpisteiden saamisen perusteet ovat kaikkien kaupunkien lääketieteellisiin tiedekuntiin haettaessa samat, ja voit lukea niistä lisää: lääketieteellisen pääsykoe 2019.

Vuonna 2020 korkeakouluvalinta uudistuu ja tämän myötä yhteispistekiintiö poistuu. Sen korvaa todistusvalinta, joka on avoin vain ensikertalaisille. Sekä ensikertalaiset että ei-ensikertalaiset voivat hakea edelleen pääsykoevalinnassa. Lue lisää lääketieteellisten alojen todistusvalinnasta.

Opiskelu

”Yksikään päivä ei ole samanlainen, sillä lukujärjestyksen sijaan meille annetaan jakson alussa aikataulu, jonka mukaan jokainen päivä kulkee.”

Tutkinto ja opintorakenne

Tutkintoon kuuluu tietenkin aine-, syventäviä- ja valinnaisia opintoja sekä harjoitteluja. Mikäli olet kiinnostunut tarkemmista tutkintoa koskevista tiedoista, voit vierailla Tampereen lääketieteen yksikön sivuilla: Sieltä löytyy tarkempi tutkinto-ohjelma, siihen liittyvät yleiset määräykset sekä edellisten vuosien opetusohjelmia.

Prekliininen vaihe

Tampereen lääketieteen yksikössä tutkinnon kolme ja puoli ensimmäistä opiskeluvuotta kuuluu prekliiniseen vaiheeseen. HUOM! Tampereella preklinikka on siis poikkeuksellisen pitkä verrattuna muihin kaupunkeihin (2 vuotta)! Tänä aikana opiskelu tapahtuu pääasiassa hyödyntäen ongelmalähtöistä oppimismenetelmää (PBL), josta voit lukea lisää alempaa. Ongelmalähtöisen oppimismenetelmän keskeisin opiskelumuoto on pienryhmätyöskentely opettajatutorin opastuksella.

Kliininen vaihe

Tutkinnon kaksi seuraavaa vuotta ovat kliinistä vaihetta, jolloin opintoihin kuuluu ohjattua potilastyötä sairaalan eri osastoilla sekä terveyskeskuksissa. Kuudennen vuoden kevään päättää verestysjakso, jossa nostetaan vielä esiin lääkärityön kannalta keskeisiä aiheita.

” — anatomian opiskelu on jaoteltu toiminnallisten kokonaisuuksien mukaan eri jaksoille – – esim. liikkumisjaksossa lihakset, ravintojaksossa ruoansulatuselimet, jne.”

Opiskelumenetelmät

PBL eli ongelmalähtöinen opiskelu

PBL on käytössä vain Helsingissä ja Tampereella. PBL:n eli ongelmalähtöisen oppimismenetelmän keskeisin opiskelumuoto on pienryhmätyöskentely tehtävään koulutetun opettajatutorin opastuksella. Tutorryhmät kokoontuvat kaksi kertaa viikossa purkamaan opiskeluaiheeseen liittyvää potilastapausta. PBL eroaa luentomallisesta opetuksesta siten, että PBL:ssä pienryhmän jokainen jäsen on selvemmin vastuussa oppimisesta. Opiskeltavaa asiaa jäsennellään uusilla tavoilla ja yhdistellään olemassa olevaan tietopohjaan. Oppimistavoitteita ja ratkaisuja ongelmiin pohditaan yhdessä, ja tarvittaesa etsitään lisätietoa. Ongelmalähtöiseen opiskeluun kuuluu lisäksi runsaasti itseopiskelua tutorryhmässä asetettujen tavoitteiden pohjalta. Post-it laput ja brainstormailu rulaavat PBL:ssä.

Simulaatio-oppiminen

Mikä simulaatio? Simulaatio jäljittelee aitoa tilannetta, mutta ei korvaa sitä. Se on siis juuri sitä, mitä kuvittelit. Lääkäriopinnoissa kaikkea ei tarvitse harjoitella ensimmäisellä kertaa elävän potilaan kanssa. Onneksi! Simulaatioharjoittelun avulla opetellaankin toimimaan tositilanteen tullen suunnitelmallisesti, johdonmukaisesti ja turvallisesti. Simulaatioharjoittelua varten perustettiin vuonna 2010 Tampereen yliopiston, Pirkanmaan sairaanhoitopiirin ja Tampereen ammattikorkeakoulun yhteinen Pirkanmaan simulaatiokeskus.

”Lomia on kesällä ja jouluna, ja harvemmin sitä saa koko tenttiviikkoakaan lukemiseen kulutettua, jos jakson aikana hommat on hoidettu hyvin.” 

TLK

Tampereen Lääketieteen Kandidaattiseura (TLK) ry on Tampereen lääketieteen opiskelijoiden ainejärjestö. TLK toimii Tampereen lääketieteen opiskelijoiden edunvalvojana ja järjestää jäsenilleen erilaisia tapahtumia, excursioita, opiskelijabileitä sekä monenlaista kerhotoimintaa. Järjestön alaisuudessa toimii muun muassa laskettelukerho, näytelmäkerho, elokuvakerho ja kiipeilykerho. Tapahtumien ja kerhotoiminnan järjestämisen ohella TLK tarjoaa jäsenilleen oleskelutilaa seuran toimistolla ja kerhohuoneella. Jäsenistön käytössä olevalla Amos-klubilla järjestetään juhlia ja illanistujaisia.

”Vapaa-ajan toimintaa riittää ihan niin paljon kuin jaksaa vain tehdä. Kerhojakin on joka lähtöön”

Tärkeitä linkkejä

Tampereen lääketieteen ja terveysteknologian tiedekunta
Tampereen yliopisto
Tampereen lääketieteen kandidaattiseura ry
Ylioppilaskunta
Tampereen seudun reittiopas

Sijainti ja yhteystiedot

Kaupin kampusalue sijaitsee Teiskontien varrella n. 3 km Tampereen keskustasta itään päin. Keskustasta kampukselle pääsee kätevästi linja-autolla.

 

Kaupin kampuksen kartta
Kaupin kampus ja Tampereen yliopistollinen sairaala. Prekliinisen vaiheen opetus tapahtuu pääosin B-rakennuksessa. Lääketieteen yksikön hallintotilat sijaitsevat Arvo-rakennuksessa.

Yhteystiedot:

Lääketieteen yksikkö
33014 Tampereen yliopisto

Käyntiosoite:
Lääketieteen yksikkö (Arvo) Lääkärinkatu 1
Lääketieteen yksikkö (B-rakennus) Medisiinarinkatu 3
33520 Tampere

Hakijapalvelut:
Puh. 0294 520 400
Sähköposti: hakijapalvelut.tau@tuni.fi