Lääketieteellisen pääsykoe 2020

Lääketieteellisen pääsykokeessa 2020 ei ole toistaiseksi tiedotettu tapahtuvan muutoksia. Mikäli sellaisia kuitenkin tulee, kerromme niistä tällä sivulla. Muita muutoksia valintaprosessiin puolestaan on tulossa senkin edestä.

Vuonna 2020 tulee lääketieteessä käyttöön todistusvalinta ensikertalaiskiintiöön kuuluville hakijoille. Enintään 51% uusista lääketieteen opiskelijoista valitaan ylioppilastodistuksen perusteella ja vähintään 49% pääsykokeen perusteella. Todistusvalinta korvaa siis aikaisemman yhteispistekiintiön.

Lue lisää: Lääketieteellisen todistusvalinta 2020

Pääsykoe

Jos ylioppilastodistuksesta saatavat pisteet eivät ole tarpeeksi hyvät tai hakija ei ole ensikertalainen, on mahdollista päästä sisään valintakokeella. Valintakokeesta tiedotetaan myöhemmin tarkemmin, mutta toistaiseksi ei ole tiedossa, että vuonna 2020 itse kokeeseen tulisi merkittäviä muutoksia. Mikäli uutta tietoa ei tule, koe perustuu edelleen lukion kemian, fysiikan ja biologian opetussuunnitelmiin. Kokeessa käytetään todennäköisesti edelleen nelilaskinta, ja koe on muutenkin hyvin todennäköisesti samankaltainen kuin vuosien 2016-2019 kokeet.

Pääsykoevalinta on edelleen mahdollinen myös ammatillisen tutkinnon suorittaneille.

Näin valmistaudut vuoden 2020 lääketieteen pääsykokeeseen

Jos aiot hakea lääketieteelliseen, hammaslääketieteelliseen tai eläinlääketieteelliseen ensimmäistä kertaa vuonna 2020, kannattaa hankkia suoraan uuden opetussuunnitelman mukaiset lukiokirjat. Kirjakaupassa osataan varmasti neuvoa siinä, mitkä kirjat vastaavat uutta opetussuunnitelmaa.

Jos et ole opiskellut lukiokursseja tai osaamisessasi on puutteita, kannattaa aloittaa riittävän matemaattisen osaamisen varmistamisesta ja mennä vasta sitten fysiikkaan, biologiaan ja kemiaan. Jotta lääkikseen pääseminen on realistista, tarvitaan vähintään laudaturin tasoinen osaaminen lukion lyhyestä matematiikasta.

Matemaattiseen osaamiseen kannattaa panostaa heti aluksi jo senkin takia, että fysiikan ja kemian opiskeleminen helpottuvat merkittävästi, kun matemaattinen ajattelu on kunnossa.

Opiskelun täytyy olla systemaattista ja suunnitelmallista parhaan lopputuloksen saavuttamiseksi. Kilpailu opiskelupaikoista on kovaa, ja tämän vuoksi oikeanlainen valmistautuminen on avaimesi onnistumiseen. Kyse ei ole lahjakkuudesta, vaan motivaatiosta ja opiskelutaidoista. Oikeanlaisilla tekniikoilla kuka tahansa saa kovalla työllä ja riittävällä ajankäytöllä haltuunsa pääsykokeessa tarvittavat tiedot ja taidot.

Pääsykokeissa on jo useamman vuoden vallinnut trendi, että tehtäviä on paljon, ja ne vaativat huomattavia päättely- ja oivaltamistaitoja. Paras ratkaisu tehokkaaseen valmistautumiseen on panostaa sekä nopeuteen, että päättelytaitoon – faktatiedon hyvää hallintaa unohtamatta.

Jos haluat lisätietoa siitä, millaisia opiskelutaitoja lääkistä varten tarvitaan, voit aloittaa tilaamalla Lääkisvalmennuksen ilmainen valmistautumisopas lääketieteen pääsykokeeseen.

Mitä sääntöjä noudatetaan koetilanteessa?

Jokainen tiedekunta laatii omat sääntönsä siitä, että mitä tavaroita kokeessa saa olla mukana. Käytännössä vaihtelua on eväiden suhteen, esimerkiksi siinä, voiko mukana olla termospullo vai ei. Yleisesti ottaen säännöt voi päätellä maalaisjärjellä, eli kännykät pitää jättää reppuun, kokeen aikana ollaan hiljaa ja muita vastaavia sääntöjä. Oman ensisijaisen hakukohteen säännöt kannattaa kuitenkin tarkistaa muutamia viikkoja ennen koetta, jotta ei tule yllätyksiä.

Tarvitaanko ylioppilastutkinto?

Lääkikseen voi hakea myös ilman ylioppilastutkintoa, hakeminen tapahtuu tällöin automaattisesti pääsykoekiintiössä. Tässä tapauksessa valmistautumiseen kannattaa varata reilusti aikaa, jopa vuosi, mutta sisäänpääsy on mahdollista. Lääkisvalmennuksella on erityispitkiä kursseja, jotka on nimenomaisesti suunnattu hakijoille, joilla ei ole paljon pohjatietoja.

Valmennuksen avulla itsevarmana pääsykokeeseen

Valmennuskursseillamme keskitytään kokonaisvaltaisesti hakijoiden osaamisen kehittämiseen. Lukion oppimäärien oppimisen lisäksi panostamme esimerkiksi ajanhallinnan, paineensietokyvyn, vastaustekniikoiden ja ongelmanratkaisutaidon kehittämiseen.

Lääketieteellisen pääsykoe 2019 sisältää varmasti myös monivalintatehtäviä

On selvää, että jokainen hakija haluaisi palavasti päästä sisään lääkikseen. Paikkoja on kuitenkin rajoitetusti, joten pääsykokeen avulla karsitaan suuri osa hakijoista pois. Valmennuskursseille ilmoittautuvat hakijat pääsevät valmistautumaan pääsykokeisiin ammattimaisten valmentajien kanssa sen sijaan, että kamppailisivat yksin vaikeiden kokonaisuuksien ja ajankäytön kanssa.

Olit sitten ensimmäistä kertaa lääkikseen hakeva tai seitsemättä kertaa haaveitasi kohti ponnistava kandidaatti, me olemme valmiina auttamaan sinua. Päävalmentajamme Sampo (, puh. 040-5015231) neuvoo sinua oikean kurssin valitsemisessa ja vastaa mieltä askarruttaviin kysymyksiin.