Lääketieteen pääsykoe

Lääketieteellisen pääsykoe ja hakuprosessi ovat muuttuneet vuosien varrella. Löydät tältä sivulta ajankohtaista tietoa hakuprosessista sekä vinkkejä lääkiksen pääsykokeeseen valmistautumiseen.

Lääketieteellisen pääsykoe lyhyesti

  1. Perustuu lukion biologian, kemian ja fysiikan opetussuunnitelmaan
  2. Koe on valtakunnallinen ja kestää viisi tuntia.
  3. Kokeeseen voi osallistua myös ammatillisen tutkinnon perusteella.
  4. Kokeessa testataan lukion biologian, kemia ja fysiikan oppimäärien hallintaa
  5. Kokeella valitaan 50 % sisäänpäässeistä. Loput valitaan todistusvalinnan perusteella.
  6. Todistuvalinta on käytössä vain ensikertalaisille. Myös pääsykokeella valitaan 15 % vain ensikertalaisia
  7. Koe on sähköinen ja tehdään hakijan omalla kannettavalla tietokoneella.

Lisää hyödyllistä tietoa lääkiksen pääsykokeesta löytyy myös sivuilta: lääketieteelliset.fi: lääketieteellisen valintakoe.

Lääketieteellisen pääsykokeeseen valmistautuminen

Valmistautuminen lääketieteellisen valintakokeeseen kannattaa aloittaa hyvissä ajoin. Kauttamme on mahdollista tilata ilmainen valmistautumisopas, jonka avulla saat hyvät työvälineet pääsykokeeseen valmistautumiseen.

Lukiossa kannattaa luonnollisesti keskittyä luonnontieteiden opiskeluun ja mahdollisimman vahvojen perustietojen ja laskurutiinin saavuttamiseen. Valintakokeessa voidaan periaatteessa kysyä mitä tahansa lukion biologian, kemian ja fysiikan oppimääristä, joten mitään aihealuetta ei kannata väheksyä. Mitä paremmin teet pohjatyön näiden aineiden osalta osalta, sitä paremmat edellytykset sinulla on lääketieteellisen pääsykokeessa menestymiseen. Kun perusasiat ovat hyvin hallussa, kannattaa siirtyä haastavimpiin tehtäviin, kuten vanhoihin lääketieteen pääsykoetehtäviin.

Lääkikseen ilman pohjatietoja – se on täysin tehtävissä!

Jos et ole käynyt lukiota tai suorittanut lukion kemian, fysiikan tai biologian kursseja, kannattaa valmistautuminen aloittaa näiden kurssien perusteellisella läpikäymisellä. Mikäli myös matemaatiikka on sinulle vierasta, on todennäköisesti viisasta aloittaa lukion lyhyestä matikasta, koska fysiikan ja kemian opiskelu ja ymmärtäminen vaativat vähintään lyhyen matikan erinomaista hallintaa. Valmistautumiseen kannattaa tällöin varata runsaasti aikaa, vähintään vuoden verran.

Kursseja voi suorittaa myös esimerkiksi aikuislukiossa tai voit hakea apua valmennuskurssilta, jos itsenäinen opiskelu tuottaa vaikeuksia. Etenkin fysiikassa pyri asioiden ja ilmiöiden ymmärtämiseen ulkoa opettelemisen sijaan ja laske paljon. Tee itsellesi aikataulu siitä, mihin mennessä pyrit minkäkin kurssin suorittamaan, jotta pysyt ajantasalla siitä, kuinka kauan kurssien läpikäymiseen kuluu aikaa. Muokkaa suunnitelmaa tarvittaessa. Lukeminen kannattaa aloittaa ajoissa, sillä opiskeltavia kursseja sekä asioita on paljon ja asioiden opetteleminen alusta asti vaatii aikaa.

Meiltä löytyy heinäkuussa ja syyskuussa alkavia kursseja niille, joilla ei ole pohjatietoja tai joiden pohjatiedot ovat heikot. Kurssille osallitumiseksi ei edellytetä minkäänlaisia pohjatietoja biologiasta, fysiikasta tai kemiasta – tarkoituksena on, että voit lähteä nollasta ja saavuttaa täysin realistiset mahdollisuudet päästä lääkikseen pääsykokeen kautta.

Oikealla opiskelutekniikalla onnistut lääketieteellisen pääsykokeessa

Hakukeväänä opiskelutekniikat ovat ratkaisevassa roolissa ja opiskelun tulisi olla mahdollisimman aktiivista sekä sisältää paljon asioiden kertausta. Kemian, fysiikan ja biologian integroiminen toisiinsa ja erilaisten ilmiöiden hahmottaminen laajemmassa skaalassa on oleellista. Valintakokeen tehtävissä esimerkiksi biologisia tai lääketieteellisiä ilmiöitä mallinnetaan usein fysiikan kaavojen kautta.

Sisäänpääsy lääketieteelliseen vaatii usein kovaa työtä ja päättäväisyyttä. Lukuisat kirjojen parissa vietetyt tunnit eivät kuitenkaan takaa sisäänpäsyä. Opiskelussa laatu ja tehokkaat opiskelutekniikat ovat monesti tärkeämpiä kuin määrä. Kevään aikana kuitenkin myös riittävä lepo on tarpeen. Sopiva tuntimäärä viikossa on täysin henkilökohtaista, mutta lähes kaikki tarvitsevat viikossa edes yhden täyden vapaapäivän, jolloin ei mietitä mitään opintoihin liittyvää. Tämän lisäksi oikeanlainen tauotus opiskelupäivinä on korvaamattoman tärkeää.

Tehokkaat ja toimivat vinkit lääketieteellisen pääsykokeeseen valmistautumiseen:

  1. Tee itsellesi suunnitelma, seuraa edistymistäsi ja muokkaa suunnitelmaa tarpeen mukaan
  2. Laske paljon, sillä laskutehtävät ovat vuosittain tärkeässä osassa lääketieteellisen pääsykokeessa
  3. Sanallisten vastausten muotoilua ja etenkin tiivistämistä kannattaa harjoitella
  4. On tärkeää osata myös nippelitietoja, joita saatetaan kysyä väittämissä
  5. Lisäksi ajanhallinta ja paineensietokyky ovat tärkeitä taitoja pääsykokeessa ja niitä kannattaa harjoitella
  6. Muista pitää vapaapäiviä ja -aikaa
  7. (Aineiston luku ja tulkinta on hyvä hallita)
  8. Valmennuskurssit ovat sinua varten – älä epäröi pyytää apua!.

Varusmiespalvelus

Mikäli edessäsi on varusmiespalvelus, kannattaa huomioida, että valmiina lääkärinä voit suorittaa palveluksen joko varusmieslääkärinä tai lääkintäupseerikokelaana. Mikäli sinulla ei siis ole kiire saada tätä velvollisuutta pois alta, kannattaa harkita palvelusta vasta opintojen jälkeen. Tätä tarkoitusta varten on pääsääntöisesti helppo saada lykkäystä.

Hakukelpoisuus

Ennen kuin voit hakea lääketieteelliseen, sinun tulee olla hakukelpoinen. Tämä tarkoittaa sitä, että sinulla tulee olla suoritettuna esimerkiksi yo-tutkinto tai valmistut hakukeväänä ylioppilaaksi. Hakea voi myös ilman yo-tutkintoa. Yo-tutkinnon lisäksi hakukelpoisuuden antavat mm. vähintään kolmivuotiset ammatilliset perustutkinnot, näyttötutkintona suoritetut ammatilliset perustutkinnot, ammattitutkinnot tai erikoisammattitutkinnot sekä niitä vastaavat aikaisemmat tutkinnot. Myös jotkin ulkomaiset koulutukset antavat kelpoisuuden. Mikäli sinulla on ulkomainen pohjatutkinto tai et ole varma, onko tutkintosi hakukelpoisuuden antava, kannattaa asia varmistaa hakukohteesi hakijapalveluista.

Hakuprosessi

Tutustu vaihtoehtoihin

Yhteishaku alkaa yleensä maaliskuun puolivälissä ja päättyy saman kuun lopussa. Voit tutustua eri tiedekuntiin alla olevien linkkien kautta. Lisää tietoa hakemisesta löytyy opintopolusta.

Hakulomakkeen täyttö

Lääketieteellisiin tiedekuntiin haetaan täyttämällä sähköinen hakulomake Opintopolussa. Lomakkeeseen täytetään hakijan tiedot sekä tarvittavat liitteet. Hakija voi pyrkiä opiskelemaan joko lääketieteelliseen tai hammaslääketieteelliseen. Hakurajaus ei koske eläinlääketieteellistä, joten hakija voi halutessaan hakea samaan aikaan eläinlääketieteeseen ja lääketieteeseen tai eläinlääketieteeseen ja hammaslääketieteeseen. Kun olet valinnut, mitä edellä mainituista haluat lähteä opiskelemaan, tulee sinun valita yliopisto, jossa opinnot haluat suorittaa. Voit siis hakea lukemaan esimerkiksi yleislääketiedettä Helsinkiin ja Ouluun.

Kun hakemus on lähetetty, saat sähköpostiviestinä listan hakutoiveistasi ja tiedon, että hakemus on hyväksytty.

Tulosten julkaisu

Valintakokeiden tulokset julkaistaan yleensä kesä-heinäkuun vaihteen tienoilla. Voit kirjautua järjestelmään verkkopankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai sirullisella henkilökortilla. Hakijalle lähetetään myös sähköpostia, mikäli hänelle myönnetään opiskelupaikka. Sähköpostiviestistä ei kuitenkaan selviä, mihin opiskelija on saanut opiskelupaikan. Tieto valinnasta saattaa saapua sähköpostitse ennen tulosten julkistamispäivää ja tieto saattaa tulla hakijoille eri aikaan.

Mikäli pisteesi ovat jääneet alle tiedekuntasi pisterajan, on sinun mahdollista tehdä oikaisuvaatimus. Lääkisvalmennus tarjoaa apua oikaisuvaatimuksen tekemisessä.

Oikaisuvaatimus tulee lähettää tiedekuntaasi 14 vuorokauden sisällä tulosten julkaisusta. Tarkemmat ohjeet oikaisuvaatimuksen tekemiseen löydät täältä.

Opiskelupaikan vastaanottaminen

Yhteishaussa hakijalle tarjotaan vain yhtä opiskelupaikkaa. Vaikka pisteesi siis riittäisivät
useampaan yliopistoon, tarjotaan hakijalle paikkaa vain siihen yliopistoon, johon hänen pisteensä
riittävät ja joka on ylimpänä hänen hakulomakkeessaan. Opiskelupaikka tulee ottaa vastaan aikarajaan mennessä!

Lisää tietoa opiskelupaikan vastaanottamisesta löydät täältä.

Lääketieteiden opintojen aloitus

Opiskelupaikan vastaanottamisen jälkeen sinun pitää ilmoittautua yliopistoon läsnä- tai poissaolevaksi. Ohjeet tähän löytyvät yliopistojen nettisivuilta sekä yliopiston postitse lähettämästä infopaketista. Ilmoittautumisen yhteydessä maksetaan oman ylioppilaskunnan jäsenmaksu. Infopaketti sisältää ohjeita, aikatauluja, kampuskarttoja, tuutorien tervehdyksen ja muuta hyödyllistä infoa.

Yliopistosta riippuen opinnot alkavat elo-syyskuun vaihteessa orientoivalla viikolla, jonka aikana uudet opiskelijat tutustuvat kampukseen, opiskelijatovereihin, tutoreihin sekä koulutusohjelmaan.

YO-todistus

Vuodesta 2020 eteenpäin riittävän hyvällä todistuksella voi päästä suoraan lääketieteelliseen, mikäli hakija on ensikertalainen. Lisätietoa lääketieteellisen todistusvalinta -sivuiltamme. Todistusvalinta korvaa yhteispistekiintiön, ja jatkossa opiskelijat valitaan joko yo-todistuksella tai pääsykokeella.

YO-todistusta ei tarvitse voidakseen hakea lääketieteelliseen, kunhan hakija on muuten hakukelpoinen. Edelleen tulee olemaan mahdollista hakea lääketieteelliseen esim. ammattiopistopohjalta. Tällöin valintaväylänä toimii automaattisesti pääsykoe.

Lääketieteellisen pääsykokeessa toimiminen

Ennen koetta

Tarkista etukäteen yliopiston nettisivuilta pääsykoepaikka sekä -aika. Saatat myös saada sähköpostiviestin tiedekunnaltasi, jossa on ohjeita pääsykokeeseen liittyen.

Muista ottaa mukaan kokeeseen henkilöllisyystodistus, kannettava tietokone sekä kirjoitusvälineet. Kokeeseen on myös mahdollista ottaa esimerkiksi lääkkeitä, korvatulpat, pienet eväät ja juomapullo. Kokeeseen ei saa ottaa mukaan esimerkiksi MAOL-taulukkokirjaa, omia papereita, sanakirjaa eikä värikyniä. Tarkista vielä omassa kokeessasi sallitut ja kielletyt tavarat, sillä ne vaihtelevat koulutusohjelmittain.

Sähköiseen kokeeseen tarvitset kannettavan tietokoneen tai Microsoft Surface -laitteen sekä virtajohdon. Koetta ei voi tehdä puhelimella tai tabletilla. Koneen toimivuus kannattaa varmistaa hyvissä ajoin, ja kannattaa myös ajaa CCleaner tai muu koneen toimintaa sujuvoittava ohjelma. Huolehdi myös virustorjunnasta. Kone kannattaa käynnistää uudestaan ennen koetta ja pitää huolta, että taustalla ei pyöri mitään tarpeettomia ohjelmia.

Tarkista hyvissä ajoin etukäteen netistä salijako sekä muut käytännöt. Salijako tehdään yleensä sukunimen mukaan, ja yliopistot julkaisevat salijaot noin viikkoa ennen pääsykoetta. Huomaa, että mikäli yliopistolla on useampi kampus, valintakokeesi ei välttämättä ole nimenomaan lääketieteellisen tiedekunnan kampuksella. Nämä kaikki asiat on syytä selvittää etukäteen.

Noudata valintakokeeseen koepäivänä ilmoittautumisessa tiedekuntasi ohjeita. Esimerkiksi eläinlääketieteellisen valintakokeessa ei ole enää ollut henkilöllisyystodistuksen tarkistusta ennen koetta, vaan henkilöllisyystodistus katsotaan kokeen palauttamisen yhteydessä.

Koepaikalle saapuminen ja koesaliin pääseminen

Varaa aikaa paikalle saapumiseen etenkin, jos tulet matkan takaa. Vieras kaupunki ja julkinen liikenne saattavat tuoda ikäviä yllätyksiä aikatauluihin. Eri paikkakunnilta matkaavien kannattaa pääsääntöisesti saapua jo hyvissä ajoin edellisenä iltana – näin minimoidaan ulkoiset muuttujat pääsykoepäivänä.

Koesaleihin pääsee hieman ennen kokeen alkua. Tässä kannattaa kuitenkin varautua siihen, että joskus saattaa käydä niin, että hakijoita aletaan ottaa saliin myöhässä, minkä seurauksena koekin alkaa myöhässä. Myös salissa järjestäytymiseen ja ohjeiden jakoon menee aikaa. Koeaika on tietenkin edelleen se viisi tuntia, koe vain päättyy myöhemmin kuin alkuperäisessä aikataulussa on ilmoitettu.

Salin ovella saatetaan tarkistetaan, että laskimesi on sallittu. Tarkista, että olet sulkenut puhelimesi ja jättänyt sen laukkuusi. Laukut ja ulkovaatteet jätetään niille varatulle paikalle ja istumapaikalle viedään oma henkilöllisyystodistus, kirjoitusvälineet, laskin sekä mahdolliset muut sallitut tavarat. Istumapaikat täytetään valvojien ohjeiden mukaisesti.

Lääketieteellisen pääsykokeen aikana

Koe alkaa, kun koevalvoja niin ilmoittaa. Mikäli sinulla on vielä kokeen alkaessa kiellettyjä tavaroita mukanasi istumapaikalla, suorituksesi hylätään automaattisesti etkä voi tulla sinä vuonna valituksi. Ole siis tarkkana sallittujen tavaroiden suhteen.

Koe kestää viisi tuntia. Jos kokeen aikana tulee jotain asiaa valvojalle (esim. tehtäväpapereita puuttuu tai on vessahätä), tulee sinun viitata. Valvoja ei vastaa kokeeseen liittyviin kysymyksiin. Kokeesta voi lähteä aikaisintaan, kun on kulunut tunti kokeen alkamisesta. Koe kannattaa aloittaa kirjoittamalla tunnistetietonsa vastauspapereihin.

Vinkit tehokkaaseen ajankäyttöön

Mikäli kaikki sähköisen kokeen kysymykset ovat saatavilla kokeen alkaessa, lue koe alusta loppuun huolellisesti ja tee itsellesi suunnitelma siitä, millaisessa järjestyksessä aiot tehtäviä suorittaa. Jos jostakin tehtävästä puuttuu tarvitsemaasi tietoa, se voi löytyä aineistosta tai kaavaliitteestä, joten ole tarkkana.

Kokeen tekeminen kannattaa aloittaa itselleen helpoimmista tehtävistä. Mikäli jokin tehtävä tuntuu vaikealta, etkä pääse tehtävässä millään eteenpäin, kannattaa siirtyä seuraavaan, sillä aikaa on rajoitetusti. Palaa tehtävään myöhemmin, mikäli sinulle jää aikaa. Koetehtäviä on paljon, joten aika ei aina riitä kaikkien tehtävien tekemiseen täydellisesti. Kiireestä huolimatta huolellisuus on ensiarvoisen tärkeää. Tehtäviä tehdessäsi varmista ensin, että olet ymmärtänyt tehtävänannon oikein ja vastaat kysyttävään asiaan. Vastausta tehdessäsi pyri tarkastamaan laskuasi sitä mukaa, kun teet tehtävää. Näin säästät aikaa, kun huomaat virheet ajoissa ja voit välttyä suuremmilta virheiltä.

Mikäli kokeessa on aineisto, kannattaa tarkistaa aineistotehtävien pisteytys ja miettiä, paljonko siitä on todennäköistä saada pisteitä suhteessa muihin tehtäviin sekä arvioida sen mukaan, miten kauan tehtävään kannattaa käyttää aikaa. Aineistotehtävän tekemiseen ei ole yhtä ainoaa oikeaa tapaa, mutta usein etenkin pitkässä aineistossa kannattaa aloittaa lukemalla kysymykset ensin. Näin sinulla on käsitys siitä, mitä haluat aineistosta saada selvillä, eikä aikaa kulu aineiston lukemiseen useaan kertaan.

Koeajan päättyminen

Kun koeaika päättyy, koevalvoja ilmoittaa siitä. Tässä vaiheessa todennäköisesti tietokoneeseesi ei saa enää koskea, paitsi kannen sulkemista ja pois vientiä varten. Valvoja antaa myös luvan poistumiseen. Sen jälkeen voi pakata omat tavaransa laukkuunsa ja poistua koesalista. Mallivastaukset julkaistaan netissä yleensä noin klo 15 pääsykoepäivänä, ja ne voi halutessaan käydä katsomassa.

Vinkkilista kokeen tekemiseen

  • Varmista, että läppärisi on parhaassa mahdollisessa toimintakunnossa.
  • Mikäli väärästä vastauksesta ei tule miinuspisteitä, kannattaa arvata.
  • Älä jumita liian kauan samassa tehtävässä, sillä aikaa on rajoitetusti.
  • Pysy rauhallisena ja luota itseesi. Jos koe tuntuu vaikealta, on se luultavasi sitä myös muillekin.
  • Ole huolellinen! Lue tehtävänannot tarkasti ja varmista, että vastaat tehtävänannossa vaaditulla tarkkuudella ja oikeassa yksikössä.