Lääketieteen pääsykoe

Katso ennakkoarviomme vuoden 2018 pääsykokeesta täältä.

Pääsykoe lyhyesti

 1. Perustuu lukion oppimääriin
 2. Koe on valtakunnallinen ja kestää viisi tuntia
 3. Kokeessa testataan lukion biologian, kemia ja fysiikan oppimäärien hallintaa
 4. Kokeessa on keskimäärin 16 tehtävää ja sisäänpääsyyn on vaadittu keskimäärin 50% kokeen kokonaispisteistä

Sivun hakemisto

Miten valintakokeeseen kannattaa valmistautua?
Mitä vaaditaan, jotta voin hakea lääketieteelliseen?
Hakuprosessi vaihe vaiheelta
Onko hyvästä yo-todistuksesta hyötyä sisäänpääsyssä?
Miten pääsykoepäivä käytännössä etenee?
Miten toimin pääsykoetilanteessa?

Miten valintakokeeseen kannattaa valmistautua?

Kokeeseen 2017 on tulossa muutoksia ainakin sallitun laskimen osalta. Lisätietoa laskinuudistuksesta löydät täältä. Kokeen tarkemmat valintaperusteet julkaistaan loka-marraskuussa yliopistojen omilla nettisivuilla. Koevalmistautumista ei kuitenkaan kannata lykätä siihen saakka.

Lukiossa kannattaa luonnollisesti keskittyä luonnontieteiden opiskeluun ja mahdollisimman vahvojen perustietojen ja laskurutiinin saavuttamiseen. Valintakokeessa voidaan periaatteessa kysyä mitä tahansa lukion oppimäärästä, joten mitään aihealuetta ei kannata väheksyä. Mitä paremmin teet pohjatyön kemian, fysiikan ja biologian osalta, sitä paremmat edellytykset sinulla on pääsykokeessa menestymiseen. Kun perusasiat ovat hyvin hallussa kannattaa siirtyä haastavimpiin tehtäviin, kuten vanhoihin lääketieteen pääsykoetehtäviin.

Jos et ole käynyt lukiota tai suorittanut lukion kemian, fysiikan tai biologian kursseja, kannattaa valmistautuminen aloittaa näiden kurssien perusteellisella läpikäymisellä. Kursseja voi suorittaa myös esimerkiksi aikuislukiossa tai voit hakea apua valmennuskurssilta, jos itsenäinen opiskelu tuottaa vaikeuksia. Etenkin fysiikassa pyri asioiden ja ilmiöiden ymmärtämiseen ulkoa opettelemisen sijaan ja laske paljon. Tee itsellesi aikataulu siitä, mihin mennessä pyrit minkäkin kurssin suorittamaan, jotta pysyt ajantasalla siitä, kuinka kauan kurssien läpikäymiseen kuluu aikaa. Muokkaa suunnitelmaa tarvittaessa. Lukeminen kannattaa ajoittaa ajoissa, sillä opiskeltavia kursseja sekä asioita on paljon ja asioiden opetteleminen alusta asti vaatii aikaa. Kun perusasiat ovat hallussa, kannattaa siirtyä haastavampiin tehtäviin, kuten vanhoihin ylioppilastehtäviin ja vanhoihin lääketieteen pääsykoetehtäviin.

Hakukeväänä opiskelutekniikat ovat ratkaisevassa roolissa ja opiskelun tulisi olla mahdollisimman aktiivista sekä sisältää paljon asioiden kertausta. Kemian, fysiikan ja biologian integroiminen toisiinsa ja erilaisten ilmiöiden hahmottaminen laajemmassa skaalassa on oleellista. Valintakokeen tehtävissä esimerkiksi usein biologisia tai lääketieteellisiä ilmiöitä mallinnetaan fysiikan kaavojen kautta. Sisäänpääsy vaatii usein kovaa työtä ja päättäväisyyttä. Lukuisat kirjojen parissa vietetyt tunnitkaan eivät kuitenkaan takaa sisäänpäsyä. Opiskelussa laatu ja tehokkaat opiskelutekniikat ovat monesti tärkeämpiä kuin määrä. Kevään aikana kuitenkin myös riittävä lepo on tarpeen.

Muutama vinkki valmistautumiseen:

 1. Tee itsellesi suunnitelma, seuraa edistymistäsi ja muokkaa suunnitelmaa tarpeen mukaan.
 2. Varaudu kokeen osalta yllätyksiin, sillä emme voi tässä vaiheessa tietää, miten laskinuudistus vaikuttaa pääsykokeeseen.
 3. Laskutehtävät ovat todennäköisesti jatkossakin hallitseva tehtävätyyppi, eli laske paljon!
 4. Aineiston luku ja tulkinta on tärkeä hallita.
 5. Sanallisten vastausten muotoilua ja etenkin tiivistämistä kannattaa harjoitella.
 6. On tärkeää myös osata nippelitietoja, joita saatetaan kysyä väittämissä.
 7. Lisäksi ajanhallinta ja paineensietokyky ovat tärkeitä taitoja pääsykokeessa ja niitä kannattaa harjoitella.

Mitä vaaditaan, jotta voin hakea lääketieteelliseen?

Ennen kuin voit hakea lääketieteelliseen, sinun tulee olla hakukelpoinen. Tämä tarkoittaa sitä, että sinulla tulee olla suoritettuna esimerkiksi yo-tutkinto tai valmistut hakukeväänä ylioppilaaksi. Hakea voi myös ilman yo-tutkintoa. Yo-tutkinnon lisäksi hakukelpoisuuden antavat mm. vähintään kolmivuotiset ammatilliset perustutkinnot, näyttötutkintona suoritetut ammatilliset perustutkinnot, ammattitutkinnot tai erikoisammattitutkinnot sekä niitä vastaavat aikaisemmat tutkinnot. Myös jotkin ulkomaiset koulutukset antavat kelpoisuuden. Mikäli sinulla on ulkomainen pohjatutkinto tai et ole varma onko tutkintosi hakukelpoisuuden antava, kannattaa asia varmistaa hakukohteesi hakijapalveluista.

Hakuprosessi vaihe vaiheelta

1. Kun hakuaika lähestyy päätä, mihin lääketieteelliseen tiedekuntaan haet
Yhteishaku alkaa 15.3.2017 ja päättyy 5.4.2017 klo 15.00. Sivuiltamme löytyy esittelyt eri tiedekunnista:

Lisäksi tietoa löytyy esimerkiksi yliopistojen omilta nettisivuilta sekä Opintopolusta. Yhteishaussa voit hakea yhteensä kuuteen eri koulutukseen. Huomaa, että lääketieteelliseen hakiessa voit hakea vain yhden yliopiston yhteen lääketieteen koulutusohjelmaan. Poikkeuksena Helsingin yliopiston lääketieteen ja hammaslääketieteen ohjelmat, joihin voit hakea sekä suomen- että ruotsinkieliselle linjalle samalla hakukerralla.

2. Hakulomakkeen täyttö
Lääketieteellisiin tiedekuntiin haetaan täyttämällä sähköinen hakulomake Opintopolussa. Lomakkeeseen annat omat tietosi, hakutoiveesi sekä mahdolliset liitteet. Hakutoiveiden järjestys on tärkeä, sillä voit tulla valituksi vain ylimpään hakukohteeseen, johon pisteesi riittävät. Tällöin alemmat hakutoiveesi peruuntuvat, etkä voi tulla valituksi niihin. Hakutoiveita voit muuttaa vielä hakuaikana kirjautumalla Opintopolkuun. Kun olet lähettänyt hakemuksesi, saat sähköpostiviestinä listan hakutoiveistasi ja tiedon, että hakemus on hyväksytty.

3. Lääketieteellinen pääsykoe
Lääketieteen pääsykoe on valtakunnallinen, eli sama koe järjestetään kaikille koulutusohjelmille (lääketiede, hammaslääketiede ja eläinlääketiede) samana päivänä. Lääketieteen ja hammaslääketieteen pääsykokeet tehdään kyseisen koulutusohjelman yliopistolla. Vuonna 2017 eläinlääketieteen pääsykoe on mahdollista tehdä Helsingissä tai Oulussa.

Kun lääketieteen valintakoe on ohi, on aika alkaa odottaa tuloksia. Tieto valinnasta tulee Opintopolkuun, jonne voit kirjautua verkkopankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai sirullisella henkilökortilla. Opintopolulta saat myös sähköpostia, jos sinulle myönnetään opiskelupaikka. Sähköpostista ei kuitenkaan selviä, minkä opiskelupaikan olet saanut. Tieto valinnasta saattaa tulla jo ennen annettua tulosten julkistamispäivää ja samankin hakukohteen hakijoille se voi tulla eri aikaan. Joidenkin yliopistojen lääketieteelliset tiedekunnat myös julkaisevat nettisivuillaan listan opiskelupaikan saaneista, mutta esimerkiksi Itä-Suomen yliopisto ei julkaise listaa lääketieteelliseen hyväksytyistä nettisivuillaan.

Jos pisteesi ovat jääneet alle lääketieteellisen tiedekuntasi pisterajan, on sinun mahdollista tehdä oikaisupyyntö. Lääkisvalmennus auttaa ilmaiseksi oikaisupyynnön teossa, vaikket olisikaan ollut meidän valmennuskurssillamme. Oikaisupyyntö pitää lähettää kirjallisena tiedekuntaan 14 vuorokauden sisällä tulosten julkistamisesta. Pyynnössä tulee käydä ilmi perustellusti, missä kohtaa arvostelussa tai pistelaskussa on virhe. Tarkemmat ohjeet oikaisupyynnöön tekemiseen löydät täältä.

5. Opiskelupaikan vastaanottaminen
Tulosten julkistamisen jälkeen sinulla on kaksi viikkoa aikaa ottaa opiskelupaikka vastaan. Paikan vastaanottaminen tapahtuu Opintopolussa sähköisesti tai tuloskirjeen mukana tulleella lomakkeella. Tarkat ohjeet opiskelupaikan vastaanottamisesta löytyvät täältä. Paikan voi ottaa vastaan sitovasti tai ehdollisesti riippuen siitä, oletko varasijalla johonkin ylempään hakutoiveeseesi.

6. Lääketieteiden opintojen aloitus
Opiskelupaikan vastaanottamisen jälkeen sinun pitää ilmoittautua yliopistoon läsnä- tai poissaolevaksi. Ohjeet tähän löytyvät yliopistojen nettisivuilta sekä yliopiston postitse lähettämästä infopaketista. Ilmoittautumisen yhteydessä maksetaan oman ylioppilaskunnan jäsenmaksu. Infopaketti sisältää ohjeita, aikatauluja, kampuskarttoja, tuutorien tervehdyksen ja muita lippulappusia.

Opinnot alkavat vähän yliopistosta riippuen joskus elo-syyskuun vaihteessa. Lukukausi alkaa orientoivalla viikolla, jonka aikana tutustutaan omiin tuutoreihin, vuosikurssilaisiin sekä yliopiston systeemeihin.

Hakijan muistilista

 • Muista jättää hakulomake ajoissa
 • Kielitaitotesti/muu vastaava, jos haet ruotsinkieliselle opintolinjalle

Onko hyvästä yo-todistuksesta hyötyä sisäänpääsyssä?

Hyväksytyt hakijat valitaan kahdesta kiintiöstä, koepiste -ja yhteispistekiintiöistä. Hyvästä yo-todistuksesta on mahdollista saada maksimissaan 36 lähtöpistettä ja ne huomioidaan yhteispistekiintiön valinnassa. Myös heikommalla yo-todistuksella on ehdottomasti mahdollista päästä, tällöin hakija valitaan koepistekiintiöstä. Hakijan ei itse tarvitse valita tiettyä kiintiötä, vaan hänet huomioidaan automaattisesti kummankin kiintiön valinnoissa. Hyvästä yo-todistuksesta voi siis olla hyötyä, mutta valintakoemenestyksellä on suurempi painoarvo.

Alkupisteet lasketaan yo-todistuksen arvosanojen perusteella kaikissa yliopistoissa samoin perustein. Yo-arvosanoista saa pisteitä seuraavasti:

L E MCB
Äidinkieli, pitkät kielet, ainereaalit, pitkä matematiikka97531
Lyhyt matematiikka ja keskipitkä 2. kotimainen kieli642

 Ylioppilastutkintotodistuksesta annetaan pisteitä neljästä kokeesta:
1. Äidinkieli (suomi, ruotsi tai saame)
2. Vieras kieli (pitkä oppimäärä) tai toinen kotimainen kieli, (pitkä tai keskipitkä) (parempi näistä). Lyhyistä kielistä ei anneta pisteitä.
3. Paras seuraavista ainereaaleista: kemia, fysiikka tai biologia
4. Matematiikka (pitkä tai lyhyt oppimäärä) tai mikä tahansa ainereaali, pois lukien kohdassa 3. käytetty (paras näistä)

Alkupisteitä voi saada enintään 36. Korotetut ylioppilastutkinnon arvosanat otetaan huomioon korotettuina.

Miten pääsykoepäivä käytännössä etenee?

Tarkista etukäteen yliopiston nettisivuilta pääsykoepaikka sekä -aika. Saatat myös saada sähköpostiviestin tiedekunnaltasi, jossa on ohjeita pääsykokeeseen liittyen. Katso, että olet paikalla ajoissa sillä kulkuvälineellä, jolla saavut. Jos pääsykoepaikka on vieras, siihen voi käydä tutustumassa jo edellisellä viikolla, tai kannattaa varata paljon aikaa paikalle saapumiseen pääsykoeaamuna.

Muista ottaa mukaan kokeeseen henkilöllisyystodistus, kirjoitusvälineet sekä sallittu laskin. Kokeeseen on myös mahdollista ottaa esimerkiksi varalaskin, lääkkeitä, nenäliinoja, korvatulpat, rannekello, pienet eväät ja juomapullo. Kokeeseen ei saa ottaa mukaan esimerkiksi MAOL-taulukkokirjaa, omia papereita, sanakirjaa eikä värikyniä. Tarkista vielä omassa kokeessasi sallitut ja kielletyt tavarat, sillä ne vaihtelevat koulutusohjelmittain.

Saavuttuasi koepaikalle käy ilmoittautumassa näyttämällä henkilöllisyystodistuksesi. Paikan päällä on luultavasti useampi ilmoittautumistiski sukunimien alkukirjainten mukaan jaoteltuina. Tiskiltä saat mukaan salinumerosi sekä mahdollisesti jotain muutakin. Jotkut yliopistot julkaisevat salijaon etukäteen nettisivuillaan, jolloin voit paikalle saavuttuasi mennä suoraan oman koesalisi lähelle odottamaan sisäänpääsyä. Tarkista lähtöpisteesi ilmoitustaululta.

Koesaleihin pääsee vähän ennen kokeen alkua. Salin ovella tarkistetaan, että laskimesi on sallittu. Tarkista, että olet sulkenut puhelimesi ja jättänyt sen laukkuusi. Laukut ja ulkovaatteet jätetään salin seinustalle ja istumapaikalle viedään oma henkilöllisyystodistus, kirjoitusvälineet, laskin sekä mahdolliset muut sallitut tavarat. Istumapaikan saa valita vapaasti. Jos ei ole omaa kelloa mukana, kannattaa valita sellainen paikka, josta näkee salin kellon. Jos taas on oma kello, kannattaa se säätää samaan aikaan salin kellon kanssa.

Omalla istumapaikalla tulee olla hiljaa, mutta omat tavaransa voi järjestää miten haluaa. Koepapereihin ei saa vielä koskea.

Koe alkaa, kun koevalvoja niin sanoo. Koe kestää viisi tuntia. Jos kokeen aikana tulee jotain asiaa valvojalle (esim. tehtäväpapereita puuttuu tai on vessahätä), niin tulee viitata. Valvoja ei vastaa kokeeseen liittyviin kysymyksiin. Kokeesta voi lähteä aikaisintaan tunti kokeen alkamisen jälkeen. Koe kannattaa aloittaa kirjoittamalla tunnistetietonsa vastauspapereihin.

Kun koeaika päättyy, koevalvoja ilmoittaa siitä. Tässä vaiheessa papereihin ei saa enää kirjoittaa mitään. Ei edes omaa nimeään, eli ole tarkkana, että olet kirjoittanut tunnistetietosi jokaiseen vastauspaperiin kokeen aikana. Kukin kokelas vie vuorollaan vastauspaperinsa koevalvojalle, esittää henkilöllisyystodistuksensa sekä allekirjoittaa läsnäololistan. Tehtävämonisteen voi pitää itsellään. Sen jälkeen voi pakata omat tavaransa laukkuunsa ja poistua koesalista. Mallivastaukset ovat esillä koesalin ulkopuolella, eli niitä voi käydä katsomassa heti kokeen jälkeen, jos haluaa.

Miten toimin pääsykoetilanteessa?

Muista täyttää tietosi huolellisesti jokaiseen paperiin. Lue koepaperi alusta loppuun huolellisesti ja tee itsellesi suunnitelma siitä, millaisessa järjestyksessä aiot tehtäviä suorittaa. Jos jostakin tehtävästä puuttuu tarvitsemaasi tietoa, se voi löytyä aineistosta tai kaavaliitteestä, joten ole tarkkana.

Kokeen tekeminen kannattaa aloittaa itselleen helpoimmista tehtävistä. Mikäli jokin tehtävä tuntuu vaikealta, etkä pääse tehtävässä millään eteenpäin, kannattaa siirtyä seuraavaan, sillä aikaa on rajoitetusti. Palaa tehtävään myöhemmin, mikäli sinulle jää aikaa. Koetehtäviä on paljon, joten aika ei aina riitä kaikkien tehtävien tekemiseen täydellisesti. Kiireestä huolimatta huolellisuus on ensiarvoisen tärkeää. Tehtäviä tehdessäsi varmista ensin, että olet ymmärtänyt tehtävänannon oikein ja vastaat kysyttävään asiaan. Vastausta tehdessäsi pyri tarkastamaan laskuasi sitä mukaa, kun teet tehtävää. Näin säästät aikaa, kun huomaat virheet ajoissa ja voit välttyä suuremmilta virheiltä.

Mikäli kokeessa on aineisto, kannattaa tarkistaa aineistotehtävien pisteytys ja miettiä paljonko siitä on todennäköistä saada pisteitä suhteessa muihin tehtäviin sekä arvioida sen mukaan miten kauan tehtävään kannattaa käyttää aikaa. Aineistotehtävän tekemiseen ei ole yhtä ainotta oikeaa tapaa, mutta usein etenkin pitkässä aineistossa kannattaa aloittaa lukemalla kysymykset ensin. Näin sinulla on käsitys siitä, mitä haluat aineistosta saada selvillä, eikä aikaa kulu aineiston lukemiseen useaan kertaan.

Vinkkilista kokeen tekemiseen

 • Lue koepaperi huolellisesti läpi ja tee itsellesi suunnitelma, missä järjestyksessä teet tehtävät.
 • Täytä tietosi jokaiseen koepaperiin.
 • Älä jumita liian kauan samassa tehtävässä, sillä aikaa on rajoitetusti.
 • Pysy rauhallisena ja luota itseesi. Jos koe tuntuu vaikealta, on se luultavasi sitä myös muillekin.
 • Ole huolellinen! Lue tehtävänannot tarkasti ja varmista, että vastaat tehtävänannossa vaaditulla tarkkuudella ja oikeassa yksikössä.