Lääketieteen pääsykoe

Lääketieteellisen pääsykoe ja hakuprosessi ovat muuttuneet vuosien varrella. Löydät tältä sivulta ajankohtaista tietoa hakuprosessista sekä vinkkejä pääsykokeeseen valmistautumiseen.

Pääsykoe lyhyesti

 1. Perustuu lukion oppimääriin
 2. Koe on valtakunnallinen ja kestää viisi tuntia
 3. Kokeessa testataan lukion biologian, kemia ja fysiikan oppimäärien hallintaa
 4. Kokeessa on keskimäärin 16 tehtävää ja sisäänpääsyyn on vaadittu keskimäärin 50% kokeen kokonaispisteistä
 5. Suuret muutokset hakuprosessiin tulee vuoden 2020 pääsykokeessa

Sivun hakemisto

Miten valintakokeeseen kannattaa valmistautua?
Mitä vaaditaan, jotta voin hakea lääketieteelliseen?
Hakuprosessi vaihe vaiheelta
Onko hyvästä yo-todistuksesta hyötyä sisäänpääsyssä?
Miten pääsykoepäivä käytännössä etenee?
Miten toimin pääsykoetilanteessa?

Miten valintakokeeseen kannattaa valmistautua?

Valmistautuminen pääsykokeeseen kannattaa aloittaa hyvissä ajoin. Kauttamme on mahdollista tilata ilmainen valmistautumisopas, jonka avulla saat hyvät työvälineet pääsykokeeseen valmistautumiseen.

Lukiossa kannattaa luonnollisesti keskittyä luonnontieteiden opiskeluun ja mahdollisimman vahvojen perustietojen ja laskurutiinin saavuttamiseen. Valintakokeessa voidaan periaatteessa kysyä mitä tahansa lukion oppimäärästä, joten mitään aihealuetta ei kannata väheksyä. Mitä paremmin teet pohjatyön kemian, fysiikan ja biologian osalta, sitä paremmat edellytykset sinulla on pääsykokeessa menestymiseen. Kun perusasiat ovat hyvin hallussa kannattaa siirtyä haastavimpiin tehtäviin, kuten vanhoihin lääketieteen pääsykoetehtäviin.

Jos et ole käynyt lukiota tai suorittanut lukion kemian, fysiikan tai biologian kursseja, kannattaa valmistautuminen aloittaa näiden kurssien perusteellisella läpikäymisellä. Kursseja voi suorittaa myös esimerkiksi aikuislukiossa tai voit hakea apua valmennuskurssilta, jos itsenäinen opiskelu tuottaa vaikeuksia. Etenkin fysiikassa pyri asioiden ja ilmiöiden ymmärtämiseen ulkoa opettelemisen sijaan ja laske paljon. Tee itsellesi aikataulu siitä, mihin mennessä pyrit minkäkin kurssin suorittamaan, jotta pysyt ajantasalla siitä, kuinka kauan kurssien läpikäymiseen kuluu aikaa. Muokkaa suunnitelmaa tarvittaessa. Lukeminen kannattaa aloittaa ajoissa, sillä opiskeltavia kursseja sekä asioita on paljon ja asioiden opetteleminen alusta asti vaatii aikaa.

Mikäli edessäsi on varusmiespalvelus, kannattaa huomioida, että valmiina lääkärinä voit suorittaa palveluksen joko varusmieslääkärinä tai lääkintäupseerikokelaana. Mikäli sinulla ei siis ole kiire saada tätä velvollisuutta pois alta, kannattaa harkita palvelusta vasta opintojen jälkeen. Tätä tarkoitusta varten on pääsääntöisesti helppo saada lykkäystä.

Hakukeväänä opiskelutekniikat ovat ratkaisevassa roolissa ja opiskelun tulisi olla mahdollisimman aktiivista sekä sisältää paljon asioiden kertausta. Kemian, fysiikan ja biologian integroiminen toisiinsa ja erilaisten ilmiöiden hahmottaminen laajemmassa skaalassa on oleellista. Valintakokeen tehtävissä esimerkiksi usein biologisia tai lääketieteellisiä ilmiöitä mallinnetaan fysiikan kaavojen kautta.

Sisäänpääsy vaatii usein kovaa työtä ja päättäväisyyttä. Lukuisat kirjojen parissa vietetyt tunnitkaan eivät kuitenkaan takaa sisäänpäsyä. Opiskelussa laatu ja tehokkaat opiskelutekniikat ovat monesti tärkeämpiä kuin määrä. Kevään aikana kuitenkin myös riittävä lepo on tarpeen.

Tehokkaat ja toimivat vinkit valmistautumiseen:

 1. Tee itsellesi suunnitelma, seuraa edistymistäsi ja muokkaa suunnitelmaa tarpeen mukaan.
 2. Laske paljon, sillä laskutehtävät ovat vuosittain tärkeässä osassa pääsykokeessa..
 3. Aineiston luku ja tulkinta on tärkeä hallita.
 4. Sanallisten vastausten muotoilua ja etenkin tiivistämistä kannattaa harjoitella.
 5. On tärkeää myös osata nippelitietoja, joita saatetaan kysyä väittämissä.
 6. Lisäksi ajanhallinta ja paineensietokyky ovat tärkeitä taitoja pääsykokeessa ja niitä kannattaa harjoitella.
 7. Valmennuskurssit ovat sinua varten – älä epäröi pyytää apua!.

Mitä vaaditaan, jotta voin hakea lääketieteelliseen?


Ennen kuin voit hakea lääketieteelliseen, sinun tulee olla hakukelpoinen. Tämä tarkoittaa sitä, että sinulla tulee olla suoritettuna esimerkiksi yo-tutkinto tai valmistut hakukeväänä ylioppilaaksi. Hakea voi myös ilman yo-tutkintoa. Yo-tutkinnon lisäksi hakukelpoisuuden antavat mm. vähintään kolmivuotiset ammatilliset perustutkinnot, näyttötutkintona suoritetut ammatilliset perustutkinnot, ammattitutkinnot tai erikoisammattitutkinnot sekä niitä vastaavat aikaisemmat tutkinnot. Myös jotkin ulkomaiset koulutukset antavat kelpoisuuden. Mikäli sinulla on ulkomainen pohjatutkinto tai et ole varma onko tutkintosi hakukelpoisuuden antava, kannattaa asia varmistaa hakukohteesi hakijapalveluista.

Hakuprosessi vaihe vaiheelta

1. Tutustu vaihtoehtoihin
Yhteishaku yleensä alkaa maaliskuun puolivälissä ja päättyy saman kuun lopussa. Voit tutustua eri tiedekuntiin alla olevien linkkien kautta. Lisää tietoa hakemisesta löytyy opintopolusta.

2. Hakulomakkeen täyttö
Lääketieteellisiin tiedekuntiin haetaan täyttämällä sähköinen hakulomake Opintopolussa. Lomakkeeseen täytetään hakijan tiedot sekä tarvittavat liitteet. Voit hakea joko yleis- hammas tai eläinlääketieteelliseen. Kun olet valinnut mitä edellä mainituista haluat lähteä opiskelemaan, tulee sinun valita yliopisto, jossa opinnot haluat suorittaa. Voit siis hakea lukemaan esimerkiksi yleislääketiedettä Helsinkiin ja Ouluun. Mieti tarkkaan, minkä yliopiston laitat ensimmäiseksi vaihtoehdoksi, sillä tarjolla on ensisijaisuuspiste. Hakijalle tarjotaan vain yhtä opiskelupaikkaa siitäkin huolimatta, että hän olisi valintapisteiden perusteella kelpoinen useampaankin yliopistoon. Paikka tarjotaan siihen yliopistoon, jonka hakija on listannut ylimmäksi ja johon hänen pisteet riittävät.

Kun hakemus on lähetetty, saat sähköpostiviestinä listan hakutoiveistasi ja tiedon, että hakemus on hyväksytty.

3. Lääketieteellinen pääsykoe
Vuonna 2018 siirryttiin yhteisvalintaan niin, että lääketieteen sekä hammaslääketieteen hakukohteet ovat yhteisvalinnassa. Eläinlääketiede on mukana valintayhteistyössä. HUOM! Valintakokeeseen ei lähetetä erikseen kutsua.

Kun pääsykokeet ovat ohitse, on aika hengähtää ja onnitella itseään urakan suorittamisesta. Pitkä ja suunnitelmallinen valmistautuminen kokeisiin saattaa olla uuvuttava kokemus, joten aikaa levolle ja virkistäytymiselle riittää valintakokeiden jälkeen.

Valintakokeiden tulokset julkaistaan yleensä kesäkuun lopussa. . Voit kirjautua järjestelmään verkkopankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai sirullisella henkilökortilla. Hakijalle lähetetään myös sähköpostia, mikäli hänelle myönnetään opiskelupaikka. Sähköpostiviestistä ei kuitenkaan selviä mihin opiskelija on saanut opiskelupaikan. Tieto valinnasta saattaa myös saapua sähköpostitse ennen tulosten julkistamispäivää ja tieto saattaa tulla hakijoille eri aikaan.

Mikäli pisteesi ovat jääneet alle tiedekuntasi pisterajan, on sinun mahdollista tehdä oikaisupyyntö. Lääkisvalmennus tarjoaa apua myös oikaisupyynnön tekemisessä. Kurssilaisillemme tämä apu on ilmaista.

Oikaisupyyntö tulee lähettää tiedekuntaasi 14 vuorokauden sisällä tulosten julkaisusta. Tarkemmat ohjeet oikaisupyynnön tekemiseen löydät täältä..

5. Opiskelupaikan vastaanottaminen
Yhteishaussa hakijalle tarjotaan vain yhtä opiskelupaikkaa. Vaikka pisteesi siis riittäisivät
useampaan yliopistoon, tarjotaan hakijalle paikkaa vain siihen yliopistoon, johon hänen pisteet
riittävät ja joka on ylimpänä hänen hakulomakkeessaan. Opiskelupaikka tulee ottaa vastaan aikarajaan mennessä!

Lisää tietoa opiskelupaikan vastaanottamisesta löydät täältä.

6. Lääketieteiden opintojen aloitus
Opiskelupaikan vastaanottamisen jälkeen sinun pitää ilmoittautua yliopistoon läsnä- tai poissaolevaksi. Ohjeet tähän löytyvät yliopistojen nettisivuilta sekä yliopiston postitse lähettämästä infopaketista. Ilmoittautumisen yhteydessä maksetaan oman ylioppilaskunnan jäsenmaksu. Infopaketti sisältää ohjeita, aikatauluja, kampuskarttoja, tuutorien tervehdyksen ja muuta hyödyllistä infoa.

Yliopistosta riippuen opinnot alkavat elo-syyskuun vaihteessa orientoivalla viikolla, jonka aikana uudet opiskelijat tutustuvat kampukseen, opiskelijatovereihin, tutoreihin sekä koulutusohjelmaan.

Onko hyvästä yo-todistuksesta hyötyä sisäänpääsyssä?

Hyväksytyt hakijat valitaan kahdesta kiintiöstä, koepiste -ja yhteispistekiintiöistä. Hyvästä yo-todistuksesta on mahdollista saada maksimissaan 36 lähtöpistettä ja ne huomioidaan yhteispistekiintiön valinnassa. Myös heikommalla yo-todistuksella on ehdottomasti mahdollista päästä, tällöin hakija valitaan koepistekiintiöstä. Hakijan ei itse tarvitse valita tiettyä kiintiötä, vaan hänet huomioidaan automaattisesti kummankin kiintiön valinnoissa. Hyvästä yo-todistuksesta voi siis olla hyötyä, mutta valintakoemenestyksellä on suurempi painoarvo.

Alkupisteet lasketaan yo-todistuksen arvosanojen perusteella kaikissa yliopistoissa samoin perustein. Yo-arvosanoista saa pisteitä seuraavasti:

L E M C B
Äidinkieli, pitkät kielet, ainereaalit, pitkä matematiikka 9 7 5 3 1
Lyhyt matematiikka ja keskipitkä 2. kotimainen kieli 6 4 2

 Ylioppilastutkintotodistuksesta annetaan pisteitä neljästä kokeesta:
1. Äidinkieli (suomi, ruotsi tai saame)
2. Vieras kieli (pitkä oppimäärä) tai toinen kotimainen kieli, (pitkä tai keskipitkä) (parempi näistä). Lyhyistä kielistä ei anneta pisteitä.
3. Paras seuraavista ainereaaleista: kemia, fysiikka tai biologia
4. Matematiikka (pitkä tai lyhyt oppimäärä) tai mikä tahansa ainereaali, pois lukien kohdassa 3. käytetty (paras näistä)

Alkupisteitä voi saada enintään 36. Korotetut ylioppilastutkinnon arvosanat otetaan huomioon korotettuina.

Miten pääsykoepäivä käytännössä etenee?

Tarkista etukäteen yliopiston nettisivuilta pääsykoepaikka sekä -aika. Saatat myös saada sähköpostiviestin tiedekunnaltasi, jossa on ohjeita pääsykokeeseen liittyen. Varaa aikaa paikalle saapumiseen etenkin, jos tulet matkan takaa. Vieras kaupunki ja julkinen liikenne saattavat tuoda ikäviä yllätyksiä aikatauluihin.

Muista ottaa mukaan kokeeseen henkilöllisyystodistus, kirjoitusvälineet sekä sallittu laskin.Kokeeseen on myös mahdollista ottaa esimerkiksi varalaskin, lääkkeitä, nenäliinoja, korvatulpat, rannekello, pienet eväät ja juomapullo. Kokeeseen ei saa ottaa mukaan esimerkiksi MAOL-taulukkokirjaa, omia papereita, sanakirjaa eikä värikyniä. Tarkista vielä omassa kokeessasi sallitut ja kielletyt tavarat, sillä ne vaihtelevat koulutusohjelmittain.

Saavuttuasi koepaikalle käy ilmoittautumassa näyttämällä henkilöllisyystodistuksesi. Paikan päällä on luultavasti useampi ilmoittautumistiski sukunimien alkukirjainten mukaan jaoteltuina. Tiskiltä saat mukaan salinumerosi sekä mahdollisesti jotain muutakin. Jotkut yliopistot julkaisevat salijaon etukäteen nettisivuillaan, jolloin voit paikalle saavuttuasi mennä suoraan oman koesalisi lähelle odottamaan sisäänpääsyä. Tarkista lähtöpisteesi ilmoitustaululta.

Koesaleihin pääsee hieman ennen kokeen alkua. Salin ovella tarkistetaan, että laskimesi on sallittu. Tarkista, että olet sulkenut puhelimesi ja jättänyt sen laukkuusi. Laukut ja ulkovaatteet jätetään salin seinustalle ja istumapaikalle viedään oma henkilöllisyystodistus, kirjoitusvälineet, laskin sekä mahdolliset muut sallitut tavarat. Istumapaikan saa valita vapaasti. Jos ei ole omaa kelloa mukana, kannattaa valita sellainen paikka, josta näkee salin kellon. Jos taas on oma kello, kannattaa se säätää samaan aikaan salin kellon kanssa. Älä koske vielä koepaperiin.

Koe alkaa, kun koevalvoja niin ilmoittaa. Koe kestää viisi tuntia. Jos kokeen aikana tulee jotain asiaa valvojalle (esim. tehtäväpapereita puuttuu tai on vessahätä), niin tulee viitata. Valvoja ei vastaa kokeeseen liittyviin kysymyksiin. Kokeesta voi lähteä aikaisintaan tunti kokeen alkamisen jälkeen. Koe kannattaa aloittaa kirjoittamalla tunnistetietonsa vastauspapereihin.

Kun koeaika päättyy, koevalvoja ilmoittaa siitä. Tässä vaiheessa papereihin ei saa enää kirjoittaa mitään. Ei edes omaa nimeään, eli ole tarkkana, että olet kirjoittanut tunnistetietosi jokaiseen vastauspaperiin kokeen aikana. Kukin kokelas vie vuorollaan vastauspaperinsa koevalvojalle, esittää henkilöllisyystodistuksensa sekä allekirjoittaa läsnäololistan. Tehtävämonisteen voi pitää itsellään. Sen jälkeen voi pakata omat tavaransa laukkuunsa ja poistua koesalista. Mallivastaukset
ovat esillä koesalin ulkopuolella, eli niitä voi käydä katsomassa heti kokeen jälkeen, jos haluaa.

Miten toimin pääsykoetilanteessa?

Muista täyttää tietosi huolellisesti jokaiseen paperiin. Lue koepaperi alusta loppuun huolellisesti ja tee itsellesi suunnitelma siitä, millaisessa järjestyksessä aiot tehtäviä suorittaa. Jos jostakin tehtävästä puuttuu tarvitsemaasi tietoa, se voi löytyä aineistosta tai kaavaliitteestä, joten ole tarkkana.

Kokeen tekeminen kannattaa aloittaa itselleen helpoimmista tehtävistä. Mikäli jokin tehtävä tuntuu vaikealta, etkä pääse tehtävässä millään eteenpäin, kannattaa siirtyä seuraavaan, sillä aikaa on rajoitetusti. Palaa tehtävään myöhemmin, mikäli sinulle jää aikaa. Koetehtäviä on paljon, joten aika ei aina riitä kaikkien tehtävien tekemiseen täydellisesti. Kiireestä huolimatta huolellisuus on ensiarvoisen tärkeää. Tehtäviä tehdessäsi varmista ensin, että olet ymmärtänyt tehtävänannon oikein ja vastaat kysyttävään asiaan. Vastausta tehdessäsi pyri tarkastamaan laskuasi sitä mukaa, kun teet tehtävää. Näin säästät aikaa, kun huomaat virheet ajoissa ja voit välttyä suuremmilta virheiltä.

Mikäli kokeessa on aineisto, kannattaa tarkistaa aineistotehtävien pisteytys ja miettiä paljonko siitä on todennäköistä saada pisteitä suhteessa muihin tehtäviin sekä arvioida sen mukaan miten kauan tehtävään kannattaa käyttää aikaa. Aineistotehtävän tekemiseen ei ole yhtä ainoaa oikeaa tapaa, mutta usein etenkin pitkässä aineistossa kannattaa aloittaa lukemalla kysymykset ensin. Näin sinulla on käsitys siitä, mitä haluat aineistosta saada selvillä, eikä aikaa kulu aineiston lukemiseen useaan kertaan.

Vinkkilista kokeen tekemiseen

 • Lue koepaperi huolellisesti läpi ja tee itsellesi suunnitelma, missä järjestyksessä teet tehtävät.
 • Täytä tietosi jokaiseen koepaperiin.
 • Älä jumita liian kauan samassa tehtävässä, sillä aikaa on rajoitetusti.
 • Pysy rauhallisena ja luota itseesi. Jos koe tuntuu vaikealta, on se luultavasi sitä myös muillekin.
 • Ole huolellinen! Lue tehtävänannot tarkasti ja varmista, että vastaat tehtävänannossa vaaditulla tarkkuudella ja oikeassa yksikössä.