Lääketieteellisen pääsykoe 2017

Lääketieteellisen, hammaslääketieteellisen ja eläinlääketieteellisen pääsykokeet pidettiin 17.5.2017. Valintakoepäivä oli edelleen keskiviikko.

2017  hakijat  kokeeseen osallistuneet  kokeeseen osallistuneiden osuus hakijoista  hyväksytyt  hyväksyttyjen osuus kokeeseen osallistuneista
 Lääketiede Helsinki  1477 1045 70,8%  119 11,4%
 Lääketiede Tampere  1528  1258 82,3 %  147 11,7% 
 Lääketiede Turku 1323 1114 84,2% 145 13,0%
 Lääketiede Kuopio  1354 1153 85,2% 164 14,2%
 Lääketiede Oulu 1275 1082 84,9% 147 13,6%
 Hammaslääketiede Helsinki  484 355 73,3% 49 13,8%
 Hammaslääketiede Turku  289 235 81,3%  40 17,0%
 Hammaslääketiede Kuopio  323 257 79,6%  40 15,6%
 Hammaslääketiede Oulu 340 237 70% 50 21,1%
 Eläinlääketiede  746 526 70,5% 69 13,1%

Katso vuoden 2017 pääsykokeen pisterajat.

Lääketieteen pääsykokeeseen on tulossa muutoksia vuonna 2017

Ennakkotietojen mukaan vuoden 2017 valintakokeessa sallitaan ainoastaan yksinkertainen nelilaskin, jolla voi suorittaa yhteen-, vähennys-, kerto- ja jakolaskuja. Virallisesti ei ole ilmoitettu, saako laskimessa olla myös neliöjuuritoiminto. Pidämme luultavana, että neliöjuuri saa olla, koska lähes kaikissa nelilaskimissa sellainen on.

Ennakkotietojen mukaan pääsyvaatimuksiin ei ole tulossa muutoksia. Tämä tarkoittaa, että pääsykoe perustuu edelleen lukion opetussuunnitelman 2003 mukaisiin biologian, kemian ja fysiikan kursseihin. Uusi opetussuunnitelma otetaan käyttöön uusien lukiolaisten kanssa vuoden 2016 syksyllä, mutta koska vuonna 2017 ylioppilaaksi kirjoittavat opiskelevat vielä vanhan opetussuunnitelman mukaan, perustuu myös pääsykoe vanhaan opetussuunnitelmaan.

Eläinlääketieteellinen tiedekunta on lisäksi ilmoittanut sivuillaan, että vuoden 2017 pääsykokeen voi suorittaa Helsingissä ja Oulussa. Vuonna 2016 kokeen saattoi suorittaa myös Kuopiossa, mutta vuonna 2017 se ei ole mahdollista.

5639214967_e37009d248_b

Mitä nelilaskimen käyttö tarkoittaa pääsykokeen kannalta käytännössä?

Keskustelufoorumeilla on ollut spekulaatiota siitä, että koe voi muuttua hyvinkin radikaalisti. Mitään varmaa on tietysti vaikeaa sanoa ennen virallista tiedostusta, mutta seuraavassa on meidän arviomme siitä, mitä laskinuudistus voi käytännössä tarkoittaa.

Vaihtoehto 1: Koe pysyy lähes samanlaisena kuin aikaisemmin. Trigonometristen funktioiden ja logaritmien arvot annetaan kaavaliitteessä.

Yksi syy laskinuudistukseen saattaa olla se, että halutaan korostaa oman päättelykyvyn ja ongelmanratkaisun merkitystä. Aikaisemmin on voinut suoraan sijoittaa laskimeen pitkänkin lausekkeen ja saada oikean tuloksen helposti. Jatkossa tämä on hankalampaa, joten kokeessa saa enemmän hyötyä siitä, että osaa sieventää lausekkeen mahdollisimman pitkälle, jolloin laskimeen näppäiltävä lauseke yksinkertaistuu. Esimerkiksi kymmenen potensseja ei voi enää näppäillä laskimeen, vaan ne täytyy osata sieventää käsin. Tämä olisi varsin perusteltu muutos, koska lääkärin on tärkeää ymmärtää suuruusluokkien eroja muutenkin kuin pelkästään laskimeen näpyttelemällä.

Logaritmien ja trigonometristen funktioiden arvot voidaan hyvin antaa kaavaliitteen taulukoissa samaan tyyliin kuin MAOL:in taulukkokirjassa annetaan esimerkiksi normaalijakauman kertymäfunktion arvot. Tällöin käytännössä kaikki vanhojen pääsykokeiden tehtävät ovat laskettavissa myös nelilaskimella, eikä kokeen tarvitse muuttua sinänsä juuri lainkaan.

Vaihtoehto 2: Kokeessa halutaan vähemmän numeerisia vastauksia vaan sen sijasta vastaukset annetaan kaavoina ja lausekkeina.

Jos näin käy, se tarkoittaa, että matemaattinen osaaminen korostuu entisestään. Tällöin tehtävät saattavat mennä enemmän siihen suuntaan kuin vuoden 2013 vaikeana pidetyssä pääsykokeessa, jossa tarvitsi johtaa matemaattisia lausekkeita ja joissakin tehtävissä antaa myös vastaukset kaavamuodossa. Ottaen huomioon, että viime vuosina pääsykokeen tehtäviä on mutettu enemmän helpompaan ylioppilaskirjoitusten kaltaiseen suuntaan, on kuitenkin luultavaa, että tehtävät eivät tule olemaan yhtä vaikeita kuin vuonna 2013.

Miten uudistus kannattaa huomioida omassa valmentautumisessa?

Muutoksesta ei kannata huolestua liikaa. Ei kannata viivyttää valmistautumisen aloittamista laskinuudistuksen takia ja jäädä odottelemaan lisätietoja, koska hyvä lukion oppimäärien hallinta, ongelmanratkaisutaidot, huolellisuus, ajanhallinta ja paineensietokyky tulevat edelleen olemaan pääsykokeessa ratkaisevia.

Tässä vaiheessa uudistus kannattaa huomioida seuraavilla tavoilla:

  1. Valmistaudu yllätyksiin. Koska on vaikeaa sanoa, millaisia muutoksia on tulossa, kannattaa varautua siihen, että pääsykoe voi muuttua radikaalistikin – tai sitten ei. Parhaiten voit valmistautua tähän niin, että käytät monipuolisesti erilaisia harjoitusmenetelmiä ja teet erilaisia tehtäviä. (Tulemme lisäämään simuloituihin kokeisiimme vaihtelua niin, että jokaisessa kokeessa täytyy varautua yllätyksiin. Näin osaat toimia myös pääsykokeessa, vaikka se olisi täysin erilainen kuin aikaisemmin.)
  2. Hanki hyvä ymmärrys asioista. Koska tulevan kokeen tehtävätyypeistä ei voi tietää etukäteen, ei kokeessa voi pärjätä sillä, että opettelee valmiita ratkaisumalleja erilaisiin tehtäviin. Siksi on tärkeää ymmärtää asiat perusteellisesti, jolloin niitä pystyy soveltamaan myös uudenlaisissa tilanteissa. Lääkisvalmennuksen valmennuskursseilla on aina ollut periaatteena, että ymmärtäminen on tärkeämpää kuin ulkoa opettelu.
  3. Opettele hyvät ongelmanratkaisutaidot ja matemaattinen osaaminen. Koska laskimella voi jatkossa tehdä vähemmän, oma matemaattinen osaaminen korostuu ja ongelmanratkaisutaitoja tarvitaan, jotta pystyt ratkaisemaan myös sellaisia tehtäviä, joita et ole ikinä ennen nähnyt. Jos haluat, että opiskelusi ei ole pelkkää pänttäämistä, vaan opit oikeasti ymmärtämään ja soveltamaan asioita, kannattaa tilata Lääkisvalmennuksen ilmainen valmistautumisopas.
  4. Varmista vahva pohja perusasioissa. Hyvä lukion oppimäärien hallinta tulee edelleen olemaan tärkeää. On siis turha viivytellä aloittamista kokeeseen liittyvän epävarmuuden vuoksi. Jos sinulla on vahva perusosaaminen silloin, kun tarkemmat pääsyvaatimukset julkaistaan, saat selkeän etulyöntiaseman verrattuna niihin, jotka aloittavat valmistautumisen vasta silloin.

Miten lääketieteen valmennuskurssit muuttuvat?

Me Lääkisvalmennuksella seuraamme jatkuvasti tilanteen kehitystä ja mukautamme kurssejamme sen mukaan. Otamme laskinuudistuksen huomioon alusta lähtien jo syksyllä alkavalla erityispitkällä LääkisTEHO-kurssilla ja opetamme alusta lähtien varautumaan yllätyksiin ja harjoittelemme nelilaskimen käyttöä pääsykoetyyppisissä tehtävissä. Tämän lisäksi keskitymme varmistamaan varman perusosaamisen niissä taidoissa, jotka tulevat olemaan tärkeitä muutoksesta huolimatta.

Syksyllä, kun tarkemmat tiedot tulevasta valintakokeesta julkaistaan, teemme tarvittavat muutokset kurssiohjelmiin.

Kuva: jakeandlindsay 2011, CC-BY 2.0 https://www.flickr.com/photos/jakeandlindsay/5639214967/