Lääketieteellisen pääsykoe 2018

Lääketieteellisen pääsykoe järjestetään keskiviikkona 16.5. klo 9:00-14:00

Kokosimme yhteen tärkeimmät asiat, jotka sinun tarvitsee tietää vuoden 2018 lääketieteellisen, hammaslääketieteellisen ja eläinlääketieteellisen pääsykokeesta!

1. Koe perustuu edelleen lukion fysiikkaan, kemiaan ja biologiaan

Vuoden 2018 lääketieteen pääsykoe perustuu edelleen vuoden 2003 opetussuunnitelmaan. Uusi opetussuunnitelma on käytössä vuonna 2016 aloittaneille lukiolaisille, joista suurin osa kirjoittaa ylioppilaaksi keväällä 2019.

Vuosittain pääsykokeissa on ollut myös sellaisia kysymyksiä, joissa lukion oppimäärän ylittävistä tiedoista on ollut hyötyä. Tällaiset kysymykset ovat kuitenkin olleet vähemmistössä, joten tärkeintä on lukiokurssien sisällön hyvä hallinta.

Lääketieteen yhteishaku tulee vuonna 2018

2. Yhteishaku tulee

Hakijat voivat hakea samalla valintakokeella kaikkiin Suomen lääketieteellisiin tiedekuntiin. Voit siis hakea lukemaan yleislääketiedettä, hammaslääketiedettä tai eläinlääketiedettä useampaan paikkaan. Hakija ei kuitenkaan voi hakea lukemaan esimerkiksi yleislääketiedettä ja hammaslääketiedettä.

Etukäteen on vaikea sanoa millä tavalla yhteishaku vaikuttaa pisterajoihin ja hakukohteiden vaikeusjärjestykseen, mutta jonkinlaisia muutoksia on odotettavissa. Helsinki tulee olemaan hyvin todennäköisesti edelleen vaikein ja Kuopio sekä Oulu helpoimmat paikat. On mahdollista, että pisterajojen erot pienenevät, jos Helsinkiin ensisijaisesti pyrkivät ottavat Kuopion tai Oulun opiskelupaikan vastaan, mitä he eivät aikaisemmin voineet tehdä.

Toisaalta pisterajojen erot saattavat myös kasvaa. Esimerkiksi aikaisempina vuosina on ollut hakijoita, jotka mieluiten opiskelisivat Helsingissä ja olisivat päässeet Helsinkiin sisään, mutta ovat hakeneet varmuuden vuoksi alemman pisterajan hakukohteisiin. Jos tämän tyyppiset hakijat pääsevät nyt suoraan Helsinkiin, se voi lisätä tasoeroja yliopistojen välillä.

Uskomme, että pisterajat eivät tule radikaalisti muuttumaan. Lääkikseen pääseminen tulee siis olemaan jatkossakin yhtä haastavaa kuin ennenkin.

Lääketieteen valintakokeessa 2018 sallittu laskin

3. Nelilaskin säilyy

Vuoden 2017 toteutettu laskinuudistus säilyy. Vuoden 2018 valintakokeissa on siis käytössä nelilaskin, jossa on yhteen-, vähennys-, kerto- ja jakolaskut sekä neliöjuuri.

Nelilaskimen käyttö vaatii harjoittelua erityisesti niiltä, jotka ovat lukiossa tottuneet symbolisiin CAS-laskimiin. Myös ajankäytön merkitys korostuu, sillä nelilaskimella laskeminen vie enemmän aikaa.

lääketieteellisen pääsykoe 2018 vaatii päättelytaitoja ja laskunopeutta

4. Päättelytaitoja ja laskunopeutta

Vuoden 2016 pääsykokeessa oli suhteellisen helppoja tehtäviä ja vähän aikaa. Tehtävät kuitenkin vaativat suhteellisen paljon työtä, joten ajankäytön merkitys korostui vuoden 2016 kokeessa.

Vuonna 2017 pääsykokeen tehtävät eivät olleet niin työläitä, mutta oivaltamista ja päättelykykyä tarvittiin senkin edestä.

Miten sitten valmistautua tuleviin pääsykokeisiin? Paras ratkaisu on panostaa sekä nopeuteen, että päättelytaitoon – faktatiedon hyvää hallintaa unohtamatta.

Valmennuskursseillamme keskitytään kokonaisvaltaisesti hakijoiden osaamisen kehittämiseen. Lukion oppimäärien oppimisen lisäksi panostamme esimerkiksi ajanhallinnan, paineensietokyvyn, vastaustekniikoiden ja ongelmanratkaisutaidon kehittämiseen.

Lääketieteellisen pääsykoe 2018 sisältää varmasti myös monivalintatehtäviä

5. Monivalintoja ja lyhyitä vastauksia

Viimeisinä vuosina on selvästi ollut nähtävillä trendi kokeiden tarkistamisen helpottamiseksi. Tämä on ymmärrettävää, kun otetaan huomioon yliopistojen säästöpaineet. Valintakokeissa tämä on käytännössä tarkoittanut sitä, että yhä useampi tehtävä on vaatinut vastaukseksi vain yhden lauseen tai kuvan. Myös laskutehtävissä vastaukseksi on riittänyt vain pelkkä vastaus.

Uskomme, että tämä suuntaus tulee jatkumaan. Tuleva yhteisvalinta puhuu myös tämän puolesta, sillä arvostelu olisi tällöin yksiselitteistä eikä niinkään yksittäisen arvostelijan mielipiteeseen perustuvaa.

Villeimmissä veikkailuissa on jopa puhuttu täysin monivalintaan perustuvasta kokeesta. Esimerkiksi kauppatieteiden yhteisvalinnassa on käytössä tällainen monivalinta koe. Emme usko, että koe tulee olemaan pelkästään monivalintoja, vaan avoimia tekstivastauksia ja laskutehtäviä sisältävä pääsykoe. Muutoksiin on kuitenkin hyvä varautua.Lääketieteen valintakokeessa 2018 on luvassa yllätyksiä

6. Tärppejä ja yllätyksiä

Radioaktiivisuuteen ja hajoamislakiin liittyviä laskutehtäviä on pääsykokeessa käytännössä joka vuosi. Myös ihmisen biologiaan liittyviä kysymyksiä on pääsykokeessa huomattavasti enemmän kuin muita lukion biologian asioita. Uskomme, että sama trendi jatkuu myös vuoden 2018 pääsykokeessa.

Myöskään yllätyksiltä tullaan tuskin välttymään. Esimerkiksi vuoden 2017 pääsykokeessa lähes kaikki kemian tehtävät olivat rasvojen rakenteellisiin ominaisuuksiin liittyviä ja yleensä merittävässä asemassa olleet ph- ja tasapainolaskut puuttuivat lähes kokonaan. Vuonna 2016 puolestaan etalpian muutokset olivat keskeisessä osassa monissa kemian tehtävissä.

Vuoden 2018 kokeen sisällöstä voi tehdä vain valistuneita arvailuja, mutta on hyvin mahdollista, että jokin tämän tyyppinen yllätys tulee myös vuoden 2018 valintakokeeseen.

Jos haluat katsoa, mitä pääsykokeessa on aikaisempina vuosina kysytty, voit ladata vanhat pääsykokeet Turun yliopiston sivuilta.

8. Valmennuksen avulla itsevarmana pääsykokeeseen

On selvää, että jokainen hakija haluaisi palavasti päästä sisään lääkikseen. Paikkoja on kuitenkin rajoitetusti, joten pääsykokeen avulla karsitaan suuri osa hakijoista pois. Valmennuskursseille ilmoittautuvat hakijat pääsevät valmistautumaan pääsykokeisiin ammattimaisten valmentajien kanssa sen sijaan, että kamppailisivat yksin vaikeiden kokonaisuuksien ja ajankäytön kanssa. Olit sitten ensimmäistä kertaa lääkikseen hakeva tai seitsemättä kertaa haaveitasi kohti ponnistava kandidaatti, me olemme valmiina auttamaan sinua. Päävalmentajamme Sampo (, puh. 040-5015231) neuvoo sinua oikean kurssin valitsemisessa ja vastaa mieltä askarruttaviin kysymyksiin.

Hyödyllisiä linkkejä lääketieteellisen pääsykokeeseen liittyen

Kuva: cat.nash 2011, CC-BY 2.0 https://www.flickr.com/photos/31351845@N07/6480365911/ Kuva: jakeandlindsay 2011, CC-BY 2.0 https://www.flickr.com/photos/jakeandlindsay/5639214967/ Kuva: m.sanhuezacelsi 2013, CC-BY 2.0 https://www.flickr.com/photos/msanhuezacelsi/9940935154/ Kuva: EJ Posselius 2009, CC-BY-SA 2.0 https://www.flickr.com/photos/ieeej/4221394163/ Kuva: Alberto G. 2006, CC-BY 2.0 https://www.flickr.com/photos/albertogp123/5843577306/ Kuva: Yutaka Seki 2015, CC-BY 2.0 https://www.flickr.com/photos/yutakaseki/17305186301/