Lääketieteellisen pääsykoe 2019

Toistaiseksi ei ole tiedotettu, että vuoden 2019 pääsykokeessa olisi tiedossa suuria muutoksia. Pääsykoe tulee edelleen olemaan sama hammaslääketieteessä, eläinlääketieteessä ja lääketieteessä. Vuonna 2018 käyttöön tullut yhteisvalinta odotettavasti säilyy, eli myös vuonna 2019 on mahdollista hakea samalla pääsykokeella kaikkiin Suomen lääketieteellisiin tiedekuntiin.

Poistuvatko pääsykokeet?

Joidenkin yliopistokoulutusten kohdalla on ollut puhetta pääsykokeiden poistumisesta, mutta kaikki merkit viittaavat siihen, että lääketieteen kohdalla tätä ei tule tapahtumaan. On luultavaa, että todistusvalinta tulee pääsykokeen rinnalle ja pääsykoe muuttuu sisällöltään, mutta tällaisia muutoksia on odotettavissa aikaisintaan vuonna 2020. Pienempiä muutoksia saattaa tulla vuonna 2019 ja näistä tiedotetaan virallisesti viimeistään syksyllä 2018.

Mihin materiaaliin vuoden 2019 pääsykoe perustuu?

Vuonna 2019 kirjoittavat ylioppilaat ovat suurimmaksi osaksi opiskelleet vuoden 2015 opetussuunnitelman perusteiden mukaan, joten vuoden 2019 lääketieteen valintakoe tulee luultavasti olemaan ensimmäinen, joka pohjautuu vuoden 2015 opetussuunnitelman perusteisiin.

Näin valmistaudut vuoden 2019 lääketieteen pääsykokeeseen

Jos olet hakemassa lääketieteelliseen vuonna 2018, mutta haluat varautua siihen, että joudut hakemaan vuonna 2019 uudestaan, kannattaa käyttää vanhan opetussuunnitelman mukaisia kirjoja, koska vuoden 2018 lääketieteen pääsykoe on odotettavasti edelleen vanhan opetussuunnitelman mukainen.

Sisältöjen puolesta opetussuunnitelmien erot eivät ole kovin suuria, vaan suurin osa eroista on asioiden käsittelyjärjestyksessä. Tämä tarkoittaa, että aikaisemmin opiskellut asiat eivät missään tapauksessa mene hukkaan, vaikka opetussuunnitelma vaihtuisikin.

Mahdolliset aukot voi paikkailla sitten myöhemmin, jos opiskelupaikka ei irtoa vielä 2018, vaan uusi hakukerta on tarpeen.

Jos aiot hakea lääketieteelliseen, hammaslääketieteelliseen tai eläinlääketieteelliseen ensimmäistä kertaa vuonna 2019, kannattaa hankkia suoraan uuden opetussuunnitelman mukaiset lukiokirjat. Kirjakaupassa osataan varmasti neuvoa siinä, mitkä kirjat vastaavat uutta opetussuunnitelmaa.

Jos et ole opiskellut lukiokursseja vielä tai osaamisessasi on puutteita, kannattaa aloittaa riittävän matemaattisen osaamisen varmistamisesta ja mennä vasta sitten fysiikkaan, biologiaan ja kemiaan. Jotta lääkikseen pääseminen on realistista, tarvitaan vähintään laudaturin tasoinen osaaminen lukion lyhyestä matematiikasta.

Matemaattiseen osaamiseen kannattaa panostaa heti aluksi jo senkin takia, että fysiikan ja kemian opiskeleminen helpottuvat merkittävästi, kun matemaattinen ajattelu on kunnossa.

Jos haluat lisätietoa siitä, millaisia opiskelutaitoja lääkistä varten tarvitaan, voit kannattaa aloittaa tilaamalla Lääkisvalmennuksen ilmainen valmistautumisopas lääketieteen pääsykokeeseen.