Lääketieteellisen pääsykoe 2019

Toistaiseksi ei ole tiedotettu, että vuoden 2019 pääsykokeessa olisi tiedossa suuria muutoksia. Pääsykoe tulee edelleen olemaan sama hammaslääketieteessä, eläinlääketieteessä ja lääketieteessä. Vuonna 2018 käyttöön tullut yhteisvalinta odotettavasti säilyy, eli myös vuonna 2019 on mahdollista hakea samalla pääsykokeella kaikkiin Suomen lääketieteellisiin tiedekuntiin. Pieniä muutoksia saattaa tulla vuonna 2019 ja näistä tiedotetaan virallisesti viimeistään syksyllä 2018. Suuret muutokset, kuten todistusvalinta ja suuret muutokset pääsykokeeseen ovat odotettavissa vasta vuoden 2020 pääsykokeessa.

Mihin materiaaliin vuoden 2019 pääsykoe perustuu?

Vuonna 2019 kirjoittavat ylioppilaat ovat suurimmaksi osaksi opiskelleet vuoden 2016 opetussuunnitelman perusteiden mukaan, joten vuoden 2019 lääketieteen valintakoe tulee luultavasti olemaan ensimmäinen, joka pohjautuu vuoden 2016 opetussuunnitelman perusteisiin.

Näin valmistaudut vuoden 2019 lääketieteen pääsykokeeseen

Jos aiot hakea lääketieteelliseen, hammaslääketieteelliseen tai eläinlääketieteelliseen ensimmäistä kertaa vuonna 2019, kannattaa hankkia suoraan uuden opetussuunnitelman mukaiset lukiokirjat. Kirjakaupassa osataan varmasti neuvoa siinä, mitkä kirjat vastaavat uutta opetussuunnitelmaa. Kuitenkin on hyvä ottaa huomioon, että lääketieteellisillä pääsykokeilla on ikävä historia hitaasta sopeutumisesta opetussuunnitelman muutoksiin, joten vanhan opetussuunnitelman mukainen opiskelu voi antaa lisäetua. Se, että toistaako historia itseään, jää nähtäväksi.

Jos et ole opiskellut lukiokursseja vielä tai osaamisessasi on puutteita, kannattaa aloittaa riittävän matemaattisen osaamisen varmistamisesta ja mennä vasta sitten fysiikkaan, biologiaan ja kemiaan. Jotta lääkikseen pääseminen on realistista, tarvitaan vähintään laudaturin tasoinen osaaminen lukion lyhyestä matematiikasta.

Matemaattiseen osaamiseen kannattaa panostaa heti aluksi jo senkin takia, että fysiikan ja kemian opiskeleminen helpottuvat merkittävästi, kun matemaattinen ajattelu on kunnossa.

Jos haluat lisätietoa siitä, millaisia opiskelutaitoja lääkistä varten tarvitaan, voit kannattaa aloittaa tilaamalla Lääkisvalmennuksen ilmainen valmistautumisopas lääketieteen pääsykokeeseen.