Lääketieteellisen pääsykoe 2021

Tämä sivu on päivitetty 25.5.2020. Päivitämme sivua sitä mukaan, kun uutta tietoa tulee.

Vuoden 2021 lääketieteellisten alojen valintakokeen yksityiskohdat eivät vielä ole tiedossa. Mikäli tiedotus asiasta menee aikaisempien vuosien mukaan, niin mahdollisista isommista muutoksista tiedotetaan vuoden 2020 aikana, todennäköisesti jo kesällä. Pienemmät yksityiskohdat, kuten tarkka koepäivä, ilmoitetaan yleensä koetta edeltävänä syksynä.

On melko epätodennäköistä, että lääkiksen pääsykoe tai todistusvalinta uudistuisi merkittävästi vuonna 2021. Sekä lukioissa että yliopistojen opiskelijavalinnoissa tehtiin suuria muutoksia hallituskaudella 2015-2019. Oppilaitoksissa on vahva halu välttyä työläiltä muutoksilta ja oppilaitosten tahdon noudattamisella on aikaisempaa suurempi poliittinen tuki. Opetusministeri on linjannut, että vain ehdottoman välttämättömät uudistukset tehdään, ja vuoden 2020 koronakevät tuskin vähensi tarvetta rauhoittumiselle.

Mikäli nämä ennakkoarviot pitävät paikkansa, muistuttaa valinta vuoden 2020 valintamenettelyä ilman koronavirusepidemian aiheuttamia muutoksia:

  • Koe perustuu lukion biologian, kemian ja fysiikan oppimääriin.
  • Sallittu laskin on nelilaskin.
  • Käytössä on edelleen valintakoe ja todistusvalinta.
  • Todistusvalinta on vain ensikertalaisille.
  • Samalla haulla voi hakea kaikkiin lääketieteellisiin tai hammaslääketieteellisiin tiedekuntaan tai eläinlääketieteelliseen.
  • Haku pääsykoekiintiössä on edelleen mahdollista ammatillisen tutkinnon perusteella.