Termodynamiikasta sähköoppiin

Moikka! Tänään kirjoittelen millaisia aiheita olen viikkojen 5 – 7 aikana LääkisTREENI-kurssilla opiskellut. Avaan hieman ajatuksia kyseisten viikkojen tavoitteista ja siitä, miltä nämä aihepiirit ovat itsestäni tuntunut.

Viikko viisi aloitettiin termodynamiikan opiskelulla. Olen paininut lämpölaskujen kanssa lukiosta lähtien ja monilla muilla kurssilaisilla oli samoja ajatuksia. Pohdittiin yhdessä mistä tämä voisi johtua. Päädyin omalta kohdaltani siihen, että vaikka ilmiöt ovatkin osittain tuttuja arkielämästä, on silti hankalaa konkretisoida mitä laskuissa oikeasti tapahtuu. Monesti opiskeluissa ajan kuluminen auttaa myös laskujen ja teorioiden ymmärtämisessä. Näin minulle kävi lämpölaskujen kanssa, sillä nyt tuntui, että ne yhtäkkiä onnistuikin ihan hyvin. Viimeksi olin katsonut tätä aihetta vuosi sitten keväällä, joten tuntuipa mukavalta, että nämä laskut alkoi vihdoin sujumaan.

Tiesin, että loppuviikosta olisi pakko käyttää aikaa myös biologian ykkös kurssin parissa, joten jätin lämpövoimakoneen tältä erää kokonaan käymättä, mutta palaan siihen aiheeseen myöhemmin kevään aikana. Tämä oli hyvä päätös, sillä halusin priorisoida tässä vaiheessa aikaa ensimmäiselle biologian kurssille, jotta myöhemmin keväällä on aikaa keskittyä vielä tärkeimpiin aiheisiin. Elämä ja evoluutio on biologian kursseista itselle se inhokki, jonka opiskelun haluaa mahdollisimman nopeasti pois alta. Olen pitänyt aina biologiasta, mutta eliökunnan pääjaksojen opettelu ei vieläkään tuntunut erityisen mukavalta. Pääjaksoista tein ajatuskartan, jotta asioiden muistaminen olisi hiukan helpompaa.

Viikolla kuusi vuorossa oli orgaanista kemiaa, pyörimistä, gravitaatiota ja biologian kakkos kurssi. Aika paljon siis kaikkea, ja siltä se tuntuikin. Yritin taas jäsennellä aikaa niin, että tulisi opiskeltua ainakin kaikki tärkeimmät asiat. Aloitin viikon orgaanisella kemialla, mikä onkin yksi kemian lempiaiheistani. Nämä kemian tehtävät sujuivatkin hyvin, toki asioiden takaisin muistelu oli paikallaan, varsinkin nimeämisien kohdalla. Kurssilla puhuttiin siitä, että näihin nimeämisiin on olemassa oma ”kieli”. Sen kielen kun opettelee, niin kaikki sujuu lähes samalla kaavalla.

Jatkoin viikkoa biologian opiskelun parissa, jossa aiheena oli siis ekologia ja ympäristö. Tässä kurssissa on itselle paljon tuttuja aiheita, joiden opiskelu ei vaadi enää suuria ponnisteluja. Samalla löytyy myös asioita, joihin pitää vuosittain käyttää enemmän aikaa. Hyvänä esimerkkinä eri aineiden kiertokulut, luontotyypit (varsinkin suot) ja ympäristö ongelmat. Näiden opiskeluun suosittelen keksimään hyviä muistisääntöjä. Mitä oudompi, sen parempi, näin ainakin omalla kohdalla olen sen huomannut.
Loppu viikosta jouduin priorisoimaan opiskelun sijasta aikaa levolle, sillä tiedän, että tarvitsen viikkoon ainakin yhden vapaapäivän. Viikonlopun simuloitu valintakoe vei lauantaina itseltä kaiken energian. Jätinkin aikaisemmasta suunnitelmasta poiketen fysiikan pyörimisen ja gravitaation seuraavan viikon viikkotavoitteisiin.

Parhaiten palaudun koiran kanssa touhutessa, sillä ajatukset saa opiskelusta täysin muualle.

Viikon seitsemän aloitin katsomalla omaa harkkakoetta. Analysoin varsinkin sitä, mitkä jo opiskelluista asioista on ollut hyvin hallussa ja mitkä taas menivät kokeessa väärin.

Tarkastelun jälkeen hyppäsin gravitaatioon ja pyörimisliikkeeseen. Harjoiteltavaa oli, sillä näissäkin aiheissa oli omassa osaamisessa puutteita, varsinkin teorian osalta. Perustason gravitaatiolaskut menevät usein oikein, koska osaanhan sijoittaa arvot paikoilleen tiettyyn kaavaan. Mutta kun lähdetään soveltamaan, tuntuu tehtävät taas vaikeilta. Uskon, että tässä taas päästiin eteenpäin, sillä sain monia onnistumisia tästä aiheesta.
Seiska viikon varsinaiset viikkotavoitteet liittyivät sähkö fysiikkaan ja biologian kolmanteen kurssiin.
Sähköoppia olinkin opiskelullut syksyllä jo itsenäisesti, joten sen opiskeleminen tuntuikin tutulta.
Biologian kolmas kurssi veikin sitten enemmän aikaa tuolta viikolta. Ajattelin, että tuo kurssi olisi itsellä jo hyvin hallussa, mutta kuinka väärässä olinkaan. Kerrattavaa todellakin löytyi, mutta hyvä kun sen huomasi nyt niin ei tarvitse voivotella toukokuussa.

Tässä vähän koottuna fiiliksiä edellisten viikkojen opiskeluista. Kokonaisuudessaan on ollut mukava opiskella, vaikka ajoittain epävarmuus ja riittämättömyyden tunne yrittää hiipiä ajatuksiin. Pysyn silti positiivisena, ja yritänkin aina ajatella, että kaikenlaiset tunteet kuuluu tähän projektiin.
Pysytään vahvoina, tsemppiä kaikille kanssa lukioille!

Kuullaan taas pian!
-Elisa