Lähtölaskenta: 0

Pääsykoe on ylihuomenna. Niin lähellä, että sitä on vaikea käsittää. Tunne on epätodellinen. Jännitystäkin on ilmaantunut. Huomaan jännittäväni, olenko muistanut huomioida käytännön asiat kokeen sujumisen kannalta. Tietokone on optimoitu ja ajan vielä huomenna ennen koetta puhdistusohjelman kertaalleen läpi, jonka jälkeen en käytä enää konetta ennen pääsykoetta. Olen tarkistanut ohjeet pääsykokeessa toimimista varten pariinkin otteeseen.

Blogiani lukeneet tietävät, että tämän vuoden pääsykoe on minulle vasta harjoituskerta. On silti jännittävää nähdä, millaiset pisteet saan. En osaa edes kuvitella, miten reagoin aitoon pääsykoetunnelmaan ja siihen ihmispaljouteen, joka Messukeskuksessa odottaa. Viime aikoina on tullut turhankin paljon opiskeltua yksin kotona. Epäilemättä arvokas kokemus tiedossa.

Olen jatkanut opiskelua ihan näihin viimeisiin päiviin saakka, mutta huomattavasti rennommalla otteella. Opiskelua on tullut vähennettyä jotenkin vaistomaisesti. Viimeisinä hetkinä on hyvä panostaa entistä enemmän rentoutumiseen, hyvään uneen ja muutenkin palautumiseen. Opiskelun suhteen olen mm. kertaillut vielä mahdollisimman yksityiskohtaisesti esim. hermoimpulssia ja kuukautiskiertoa sekä tehnyt hiukkasfysiikan tehtäviä, joista oli taas kulunut hetki aikaa.

Aikamoinen urakka on takana. On ihanaa ajatella, että olen onnistunut tässä ajassa hankkimaan itselleni hyvän pohjan, josta on hyvä jatkaa ensi vuoden tosikoitokseen. Odotan jo todella innolla ensi vuotta ja sitä panosta, jonka kerkeän saada aikaan ennen kevääseen 2024 mennessä. Huomaan, että olen onnistunut tekemään opiskelusta itselleni todella mieluista. Aion jo pääsykokeen jälkeen jatkaa opiskelua, mutta hyvän mielen sallimissa rajoissa.

On ihanaa, että kesällä on aikaa muuhunkin. Viimeiset kuukaudet olen rutistanut kaikki liikenevät mehut lähinnä opiskeluun, joskus varmasti liiallakin vakavuudella. Kokeen jälkeen aion palautua ja tehdä niitä asioita, joita en ole viime kuukausina ehtinyt tehdä.

Hieman ikäviäkin uutisia sain muiden hakukohteiden suhteen. Ihmettelin, miksi en ollut vielä saanut valintakoekutsua fysiikan ja kemian valintakokeisiin. Sitten minulle selvisi, etten voikaan hakea näihin koulutusohjelmiin valintakokeella lainkaan, koska minulla on ylioppilastutkinto. Tällöin haku tapahtuu joko ylioppilastodistuksella tai avoimen yliopiston kautta. Oma ylioppilastodistukseni vuosien takaa on korkeintaan keskinkertainen enkä edes kirjoittanut fysiikkaa tai matematiikkaa, joten todistusvalinnassa menestys ei tule kyseeseen.

En siis ollut lukenut muiden kuin lääketieteellisen tiedekunnan valintaohjeita tarkkaan. Idea ylipäätään hakea muihin hakukohteisiin seuraavan vuoden haun tukemiseksi tuli keväällä yhteishaun aikaan. Päätöksen tein melko nopeasti ja klikkailin muut hakuvaihtoehdot lomakkeelle sen enempiä selvittämättä, eikä tullut mieleenikään etten olisi hakukelpoinen valintakokeella näihin hakukohteisiin. Sikäli asia kyllä harmitti, että lääketieteen jälkeen eniten kiinnosti juuri fysiikka.

Olin myös järjestänyt työt niin, että pääsen tulevalla viikolla neljään valintakokeeseen ja seuraavalla viikolla painan töitä senkin edestä. Toisaalta ehkä kolmeen valintakokeeseen osallistuminen on inhimillisempää kuin viiteen. Biologian valintakokeeseen kutsun voi saada, jos (tai minun tapauksessani kun) ei todistuksella tule valituksi.Osallistun siis nyt kaiken kaikkiaan lääketieteen, biokemian ja biologian valintakokeisiin mainitussa järjestyksessä. Ehkäpä biokemian tai biologian yliopisto-opiskelijana voisin ottaa myös fysiikan kursseja. Toisaalta ilman opiskelupaikkaa jääminenkään ei tänä keväänä liikoja harmita, sillä ajatukset tosiaan ovat jo ensi vuoden tavoitteissa.

Palautumista kävelyllä siirtolapuutarhassa.

Ilmat ovat olleet ihanan kesäiset ja olen senkin ansioista saanut nyt jo mukavasti ajatuksia irti kokeesta. En malta odottaa, että kokeet ovat ohi ja kesä voi kunnolla alkaa. Lomakin häämöttää jo horisontissa ja niin myös kesäsuunnitelmat. Isompiin reissuihin ei ole varaa, mutta aion nauttia musiikista, tapahtumista ja Suomen luonnosta tärkeiden ihmisten kanssa.

Minulta on tulossa postaukset vielä ainakin kokeen jälkeisistä tunnelmista ensi viikolla sekä tulosten tultua. Suunnitteilla on alustavasti myös blogin jatkaminen ensi vuoden hakuprojektin ohella. Blogin kirjoittaminen on ollut antoisa tapa koota omia ajatuksia ja toivottavasti tarjota vertaistukea muille hakijoille. Blogin jatkosta tulossa tarkemmin tietoa vielä hiukan tuonnempana!