5 tapaa monipuolistaa lääketieteen pääsykokeeseen lukemista

Kun minä luin lääketieteellisen pääsykokeeseen, keskittymiskykyni ja motivaationi eivät riittäneet pelkkien oppikirjojen selailuun ja muistiinpanojen kirjoittamiseen. Tämän takia hyödynsin erilaisia tapoja, joilla oppia asioita mielekkäämmin. Tässä lista niistä tavoista, joilla tein pääsykokeeseen lukemisestani monipuolisempaa ja sitä kautta paljon hauskempaa:

1. Piirtäminen ja käsitekartatkasitekartat_1-1024x684
Muistiinpanoja kirjoittaessa värien käytön avulla jaksoin kunnolla keskittyä siihen, mitä tein. Joka aineelle minulla oli tietyn väriset stabilot, joilla kirjoitin väliotsikot ja tärkeät käsitteet. Tykkäsin myös raapustella piirustuksia muistiinpanojeni joukkoon, sillä niiden avulla opin muistamaan erilaiset rakenteet ja systeemit paremmin. Piirsin esimerkiksi soluja, elimiä, aineiden kiertoja, tutkimusmenetelmien prosesseja sekä kemiallisia reaktioita. Käsitekarttoja piirsin, kun kertasin aiemmin lukemaani: luin läpi muistiinpanojani ja luonnostelin tärkeimmistä asioista käsitekarttoja. Nämä käsitekartat olivat kätevä ja nopea tapa kerrata tärkeimmät ja vaikeimmat aiheet, kun pääsykokeeseen oli enää vain vähän aikaa.

2. Quizlet: verkkotyökalu oppimiselle
quizlet_logoQuizletillä voi luoda omia sanastoja, jotka koostuvat sanoista ja niiden selityksistä tai käännöksistä. Tutustuin tähän verkkotyökaluun lukiossa ja tajusin, että voisin hyödyntää tätä biologian termien opiskelussa. Lukiessani biologian oppikirjoja kirjoitin ylös tärkeitä käsitteitä ja niiden selitykset. Luettuani koko kirjan näpyttelin sanat ja selitykset Quizletiin, jossa pystyin harjoittelemaan käsitteitä eri tavoilla: muun muassa ”flashcardeilla” eli kääntökorteilla ja ”Learn” -toiminnolla, jossa pitää tunnistaa käsite sen selityksen perusteella tai päin vastoin. Jos et jaksa kirjoittaa käsitelistoja itse, voit hakusanoilla hakea muiden ihmisten tekemiä sanastoja ja harjoitella niitä.

3. Kääntökortitkaantokortit_kadet1-1024x682
Jos tykkäät askartelusta, niin voi olla hyvä idea tehdä kääntökortteja. Minä tein kääntökortteja fysiikan kaavoista sekä hormoneista ja niiden toiminnasta, joita sitten kyselimme kaverini kanssa toisiltamme. Kortteja voisi esimerkiksi tehdä kemiallisista reaktioista, fysiikan laeista tai vaikkapa ympäristömyrkyistä. Aiheita on loputtomasti ja vain mielikuvitus sekä paperin määrä ovat rajana!

 

4. CrashCourse -kanava YouTubessa
crashcourse_logoTämä Youtube-kanava tarjoaa erilaisia videokursseja englannin kielellä. Lääketieteen pääsykoetta varten hyödyllisimmät kurssit ovat Biology, Ecology, Chemistry ja Anatomy&Physiology. Etenkin jälkimmäisintä suosittelen niille, jotka haluavat loistavan kertauksen biologian 4. kurssin sisällöstä. Videoilla käsitellään asioita kattavasti ja aika syventävästi, mutta huumorilla. Ne sisältävät hauskoja ja värikkäitä animaatioita sekä hyviä muistisääntöjä ja selityksiä. Koska videot ovat englanniksi, suosittelen oppikirjojen selaamista videoita katsellessa, jolloin pysyy paremmin kärryillä, mistä on kyse, ja mitä käsitteet ja ilmiöt tarkoittavat suomeksi. Itse katsoin kaikki Anatomy&Physiology -kurssin videot, jotka oltiin siihen mennessä julkaistu, ja voin sanoa, että niistä oli minulle paljon hyötyä etenkin erilaisten systeemien ja reaktioiden hahmottamisessa.

5. Opiskele kavereiden kanssa
Jos tuntuu vaikealta nousta aamulla sängystä lukemaan yksin, kannattaa sopia lukutreffit vaikka kirjastoon kaverin kanssa. Itselläni on kaveri, joka haki eläinlääkikseen, kuten minäkin, ja me näimme toisiamme monta kertaa viikossa kirjastossa. Teimme yhdessä tehtäviä, kääntökortteja sekä harjoituskokeita ja pohdimme vastauksia mieltä askarruttaviin kysymyksiin. Jos sinulta löytyy kavereita, jotka ovat myös lukemassa johonkin pääsykokeeseen (ei tarvitse välttämättä olla lääkiksen!), niin kannattaa ehdottomasti sopia yhteisiä lukutapaamisia. Kavereilta saa tukea, apua ja syyn nousta sängyn pohjalta lukemaan. Kokemuksesta voin sanoa, että kaverin kanssa lukemisesta on hyötyä, sillä sekä minä että kaverini päästiin kumpikin eläinlääketieteelliseen!