Hakuprosessi lääketieteelliseen vaihe vaiheelta

1. Päätä, mihin lääketieteelliseen tiedekuntaan haet
Tietoa eri yliopistojen lääketieteellisistä koulutusohjelmista löydät esimerkiksi Opintopolku.fi:stä sekä yliopistojen omilta nettisivuilta. Yhteishaussa voit hakea yhteensä kuuteen eri koulutukseen. Huomaa, että lääketieteelliseen hakiessa voit hakea vain yhden yliopiston yhteen lääketieteen koulutusohjelmaan. Poikkeuksena Helsingin yliopiston lääketieteen ja hammaslääketieteen ohjelmat, joihin voit hakea sekä suomen- että ruotsinkieliselle linjalle.

2. Hakulomakkeen täyttöopintopolku.fi_
Lääketieteellisiin tiedekuntiin haetaan täyttämällä sähköinen hakulomake Opintopolussa. Lomakkeeseen annat omat tietosi, hakutoiveesi sekä mahdolliset liitteet. Hakutoiveiden järjestys on tärkeä, sillä voit tulla valituksi vain ylimpään hakukohteeseen, johon pisteesi riittävät. Tällöin alemmat hakutoiveesi peruuntuvat, etkä voi tulla valituksi niihin. Hakutoiveita voit muuttaa vielä hakuaikana kirjautumalla Opintopolkuun. Kun olet lähettänyt hakemuksesi, saat sähköpostiviestinä listan hakutoiveistasi ja tiedon, että hakemus on hyväksytty.

3. Lääketieteellinen pääsykoe
Lääketieteen pääsykoe on valtakunnallinen, eli sama koe järjestetään kaikille koulutusohjelmille (lääketiede, hammaslääketiede ja eläinlääketiede) samana päivänä. Lääketieteen ja hammaslääketieteen pääsykokeet tehdään kyseisen koulutusohjelman yliopistolla. Eläinlääketieteen pääsykoe on mahdollista tehdä Helsingissä, Kuopiossa tai Oulussa.

4. Tieto valinnastaopiskelupaikka_vastaanotettavissa_sposti
Kun lääketieteen valintakoe on ohi, on aika alkaa odottaa tuloksia. Tieto valinnasta tulee Opintopolkuun, jonne voit kirjautua verkkopankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai sirullisella henkilökortilla. Opintopolulta saat myös sähköpostia, jos sinulle myönnetään opiskelupaikka. Sähköpostista ei kuitenkaan selviä, minkä opiskelupaikan olet saanut. Tieto valinnasta saattaa tulla jo ennen annettua tulosten julkistamispäivää ja samankin hakukohteen hakijoille se voi tulla eri aikaan. Joidenkin yliopistojen lääketieteelliset tiedekunnat myös julkaisevat nettisivuillaan listan opiskelupaikan saaneista. Vuonna 2015 Itä-Suomen yliopisto ja Turun yliopisto eivät julkaisseet kyseistä listaa lääketieteelliseen hyväksytyistä nettisivuillaan. Kaikki hakijat saavat myös kotiinsa kirjeen, josta selviää kaikkien hakukohteiden tulokset.

Jos pisteesi ovat jääneet alle lääketieteellisen tiedekuntasi pisterajan, on sinun mahdollista tehdä oikaisupyyntö. Lääkisvalmennus auttaa ilmaiseksi oikaisupyynnön teossa, vaikket olisikaan ollut meidän valmennuskurssillamme. Oikaisupyyntö pitää lähettää kirjallisena tiedekuntaan 14 vuorokauden sisällä tulosten julkistamisesta. Pyynnössä tulee käydä ilmi perustellusti, missä kohtaa arvostelussa tai pistelaskussa on virhe. Tarkemmat ohjeet oikaisupyynnöön tekemiseen löydät täältä.

pistekuori_lappu-1024x684

5. Opiskelupaikan vastaanottaminen
Tulosten julkistamisen jälkeen sinulla on kaksi viikkoa aikaa ottaa opiskelupaikka vastaan. Paikan vastaanottaminen tapahtuu Opintopolussa sähköisesti tai tuloskirjeen mukana tulleella lomakkeella. Tarkat ohjeet opiskelupaikan vastaanottamisesta löytyvät täältä. Paikan voi ottaa vastaan sitovasti tai ehdollisesti riippuen siitä, oletko varasijalla johonkin ylempään hakutoiveeseesi.

6. Lääketieteiden opintojen aloitus
Opiskelupaikan vastaanottamisen jälkeen sinun pitää ilmoittautua yliopistoon läsnä- tai poissaolevaksi. Ohjeet tähän löytyvät yliopistojen nettisivuilta sekä yliopiston postitse lähettämästä infopaketista. Ilmoittautumisen yhteydessä maksetaan oman ylioppilaskunnan jäsenmaksu. Infopaketti sisältää ohjeita, aikatauluja, kampuskarttoja, tuutorien tervehdyksen ja muita lippulappusia.

infokuoren_sisalto-1024x682

Opinnot alkavat vähän yliopistosta riippuen joskus elo-syyskuun vaihteessa. Lukukausi alkaa orientoivalla viikolla, jonka aikana tutustutaan omiin tuutoreihin, vuosikurssilaisiin sekä yliopiston systeemeihin. Lisää tietoa opintojen aloituksesta ja niiden etenemisestä löydät täältä Lääkisvalmennuksen blogista.