Kuulumisia Treenikurssilta, osa 4

Kurssilaisemme Pihla kertoo kuulumisia kurssilta. Hän on LääkisTREENI-kurssilla ja pyrkii eläinlääkikseen.

Valintakokeeseen on enää muutama päivä, ja ilmassa on varmasti monenlaisia tunteita siihen liittyen. Jännitystä, epävarmuutta ja ehkä myös helpotusta siitä, että kesä on tulossa ja kokeen jälkeen saa suunnata ajatukset hetkeksi ihan toisaalle.

Käsittelimme yhdellä opetuskerralla, kuinka kannattaa suhtautua siihen epävarmuuteen ja siihen mahdollisuuteen, että ei välttämättä pääse lääkikseen tänä vuonna. Tämän opetuskerran sekä muiden mielentilan hallintaan liittyvien opetusten jälkeen minun on ollut helpompi suhtautua epävarmuuteen ja hyväksyä sen olemassaolo. Lisäksi tässä vaiheessa tietää, että aika lailla kaikki mahdollinen mitä on voinut tehdä, on jo tehty.

Viimeisen kurssiviikon alussa pohdimme, miten jäljellä olevat päivät kannattaa hyödyntää. Meitä ihmisiä on erilaisia ja toiselle voi olla esimerkiksi hyvä levätä ennemmän ja opiskella tavallista vähemmän. Myös kerrattavat asiat vaihtelevat sen mukaan, missä vaiheessa kukin on. Kaikesta huolimatta erityisesti omaa jaksamista kannattaa kuunnella, sillä ei ole järkeä ajaa itseä loppuun tässä vaiheessa.

Viimeisellä viikolla meillä on ollut ylimääräistä vektoriopetusta halukkaille apuopettajan kanssa. Minulla lukiosta ja pitkästä matematiikasta on jo vierähtänyt muutama vuosi, joten se kaikki apu, jota ennakkomateriaalin vektorien suhteen on ollut saatavilla, on tullut tarpeeseen. Lukiossa en oikein koskaan saanut vektoreista kunnollista otetta, minkä vuoksi on ollut hienoa päästä kurssilla ymmärtämään niitä oikeasti ja olen huomannut, kuinka jotkut fysiikan asiat tulevat paljon selkeämmiksi vektoreiden paremman hahmotuksen kautta.

Viimeisen viikon ohjelmistossa on ollut myös pohdintaa, miten kannattaisi opetella fysiikassa olevia kaavoja ja kuinka niitä voi päätellä, mikäli unohtaa kaavaan. Olen tykännyt, että kurssilla on ollut erilaisia soveltavia ajatusharjoituksia. Ne kehittävät sekä omaa ajattelua että ongelmanratkaisua uudelle tasolle, mikä helpottaa myös haastaavien tehtävien ratkaisussa.

Biologiassa viimeisen opetuskerran ohella saimme viikolle itsenäisesti tehtäväksi viidenkymmenen kysymyksen oikein-väärin-väittämiä sisältävän visan. Pidin siitä todella paljon, sillä kysymykset olivat laajasti eri aihepiireistä, joten se oli erinomaista kertausta koko biologian oppimäärästä. Lisäksi samalla tuli myös oikaistua virheellisiä käsityksiä. Huomasin oppivani useammassa kohdassa asioita, jotka eivät ole tulleet entuudestaan vastaan tai minulle on jäänyt niistä aikaisemmin väärä mielikuva.

Kurssin viimeisellä opetuskerralla kävimme läpi kemian rakenneanalyyttisiä menetelmiä. Pienen teoriakoosteen jälkeen selvitimme tuntemattomien yhdisteiden rakennekaavoja ryhmätyöskentelynä Discordissa läpi puhelinsovelluksen avulla, jossa tunnistetaan yhdisteitä massaprosenttiosuuksien, H-NMR, C-NMR sekä infrapuna -ja massaspektrien avulla. Tuntui, että sain tämän opetuksen kautta paremman otteen rakenneanalyyttisiin menetelmiin ja ryhmässä työskentely oli todella mukavaa.

En olisi osannut etukäteen arvata, kuinka tehokasta ja hauskaa ryhmätyöskentely ja yhdessä opiskelu voisi olla sekä kuinka hyvin se on toiminut kurssilla etäyhteyksillä. Yhtenä parhaista asioista kurssilla onkin ehdottomasti ollut meidän mahtava henki ja yhteistyön meininki, joka on välittynyt ruudun toiselle puolelle siitä huolimatta, että emme ole fyysisesti tavanneet toisiamme.