Miten lääketieteen pääsykoetilanne käytännössä etenee?

Tarkista etukäteen yliopiston nettisivuilta pääsykoepaikka sekä -aika. Saatat myös saada sähköpostiviestin tiedekunnaltasi, jossa on ohjeita pääsykokeeseen liittyen. Katso, että olet paikalla ajoissa sillä kulkuvälineellä, jolla saavut. Jos pääsykoepaikka on vieras, siihen voi käydä tutustumassa jo edellisellä viikolla, tai kannattaa varata paljon aikaa paikalle saapumiseen pääsykoeaamuna.sallitut_valineet-1024x682

Muista ottaa mukaan kokeeseen henkilöllisyystodistus, kirjoitusvälineet sekä sallittu laskin. Kokeeseen on myös mahdollista ottaa esimerkiksi varalaskin, lääkkeitä, nenäliinoja, korvatulpat, rannekello, pienet eväät ja juomapullo. Kokeeseen ei saa ottaa mukaan esimerkiksi MAOL-taulukkokirjaa, omia papereita, sanakirjaa eikä värikyniä. Tarkista vielä omassa kokeessasi sallitut ja kielletyt tavarat, sillä ne vaihtelevat koulutusohjelmittain.

Saavuttuasi koepaikalle käy ilmoittautumassa näyttämällä henkilöllisyystodistuksesi. Paikan päällä on luultavasti useampi ilmoittautumistiski sukunimien alkukirjainten mukaan jaoteltuina. Tiskiltä saat mukaan salinumerosi sekä mahdollisesti jotain muutakin*. Jotkut yliopistot julkaisevat salijaon etukäteen nettisivuillaan, jolloin voit paikalle saavuttuasi mennä suoraan oman koesalisi lähelle odottamaan sisäänpääsyä. Tarkista lähtöpisteesi ilmoitustaululta.

Koesaleihin pääsee vähän ennen kokeen alkua. Salin ovella tarkistetaan, että laskimesi on sallittu. Tarkista, että olet sulkenut puhelimesi ja jättänyt sen laukkuusi. Laukut ja ulkovaatteet jätetään salin seinustalle ja istumapaikalle viedään oma henkilöllisyystodistus, kirjoitusvälineet, laskin sekä mahdolliset muut sallitut tavarat. Istumapaikan saa valita vapaasti. Jos ei ole omaa kelloa mukana, kannattaa valita sellainen paikka, josta näkee salin kellon. Jos taas on oma kello, kannattaa se säätää samaan aikaan salin kellon kanssa.

tehtavamoniste_lahikuva1-1024x682Omalla istumapaikalla tulee olla hiljaa, mutta omat tavaransa voi järjestää miten haluaa. Koepapereihin ei saa vielä koskea.

Koe alkaa, kun koevalvoja niin sanoo. Koe kestää viisi tuntia. Jos kokeen aikana tulee jotain asiaa valvojalle (esim. tehtäväpapereita puuttuu tai on vessahätä), niin tulee viitata. Valvoja ei vastaa kokeeseen liittyviin kysymyksiin. Kokeesta voi lähteä aikaisintaan tunti kokeen alkamisen jälkeen. Koe kannattaa aloittaa kirjoittamalla tunnistetietonsa vastauspapereihin.

Kun koeaika päättyy, koevalvoja ilmoittaa siitä. Tässä vaiheessa papereihin ei saa enää kirjoittaa mitään. Ei edes omaa nimeään, eli ole tarkkana, että olet kirjoittanut tunnistetietosi jokaiseen vastauspaperiin kokeen aikana. Kukin kokelas vie vuorollaan vastauspaperinsa koevalvojalle, esittää henkilöllisyystodistuksensa sekä allekirjoittaa läsnäololistan. Tehtävämonisteen voi pitää itsellään. Sen jälkeen voi pakata omat tavaransa laukkuunsa ja poistua koesalista. Mallivastaukset ovat esillä koesalin ulkopuolella, eli niitä voi käydä katsomassa heti kokeen jälkeen, jos haluaa.

*Eläinlääketieteen pääsykokeessa Viikissä mukaan sai tarra-arkin, jonka tarroissa oli tunnistetiedot. Tarrat allekirjoitettiin ja liimattiin vastauspapereihin.