Mitä haasteita ulkomaille opiskelemaan lähtemisessä on?

Olen saanut valtavan määrän kysymyksiä ulkomailla opiskeluun liittyen – kiitos niistä kaikista! Vastaan tässä muutamiin kysymyksiin, joita kysyitte eniten.

Saako ulkomailla opiskeleva samat opintotuet kuin Suomessa opiskeleva?
Ulkomailla opiskelevat saavat suomalaista opintotukea.

Ovatko lukuvuosimaksut suuria lääketieteessä?
Lukuvuosimaksut vaihtelevat maittain. Esimerkiksi Briteissä maksut ovat noin 40 000 euron luokkaa, Virossa 11 000, Latviasa 7 000- 12 500 ja Romaniassa 3 200 – 5 000 euroa. Hakukohteen valinnalla voi siis merkittävästi vaikuttaa siihen, kuinka kalliiksi opiskeleminen tulee.

Mikä on ulkomailla suoritetun tutkinnon vastaavuus suomalaiseen nähden?
Valvira hyväksyy EU-maissa suoritetun lääkärintutkinnon samalla tavalla kuin Suomessa suoritetun tutkinnon. EU-maiden ulkopuolisissa maissa suoritetut tutkinnot vaativat lisäselvityksiä Valviralle.

Miten helppoa työllistyminen on ulkomaisella tutkinnolla?
Työllistyminen on helpompaa kuin Suomessa valmistuneille, koska sinulla on jo kansainvälistä työkokemusta (usein enemmän kuin Suomessa opiskelleilla) sekä kansainvälisiä suhteita tuleviin kollegoihin ja työnantajiin. Voit siis työllistyä sekä Suomeen, että maailmalle.

Kerroin aikaisemmassa kirjoituksessani siitä, miksi lääkärin tutkinto ulkomailla houkuttelee niin monia suomalaisia. Kuten ehkä muistat, lukuvuonna 2016-2017 ulkomailla lääkiksessä opiskeli 956 suomalaista (jos missasit edellisen kirjoitukseni, ei hätää – voit lukea sen täältä). Luku on kasvanut koko ajan ja uskomme, että se on lukuvuonna 2017–2018 jo reippaasti yli 1000 opiskelijaa.

Kilpailu käy tietenkin kovemmaksi vuosi vuodelta, joten nyt on hyvä aika hypätä matkaan ja suunnata kohti ulkomaista lääkistä, kun sisäänpääsy on vielä suhteellisen helppoa. Erityisesti ei-niin-tunnetuihin paikkoihin on helppoa päästä sisään, joskin niidenkin suosio ja tunnettavuus kasvaa koko ajan. Esimerkiksi Romaniassa Targu Muresin yliopistossa opiskeli paljon suomalaisia, mutta nykyisin saksalaiset ovat löytäneet yliopiston ja jyräävät siellä opintopaikkoja itselleen. Romaniassa on kuitenkin vielä viisi muuta lääkistä, joihin pääsee sisään huomattavasti helpommin, kunhan tietää, miten hakee ja osaa valita hakukohteen oikein.

Kun puhutaan ulkomailla opiskelemisesta, nousee mieleen pakostakin lisää kysymyksiä siitä, että mitä haasteita opintoihin saattaa liittyä. Keräsimme tähän yleisimpiä haasteita sekä ratkaisuja niihin avuksesi:

Hakukohteen valinta voi olla vaikeaa, koska eri ulkomaiset yliopistot ovat erilaisia ja näin ollen myös hakuvaatimukset ovat erilaisia. Suosittelenkin hakemaan sellaiseen kohteeseen, joka ei vielä ole kovin tunnettu. Suomalaisten opiskelijoiden määrä ulkomaisissa lääkiksissä kasvaa vuosi vuodelta, joten nyt on hyvä sauma hakea ulkomaille – erityisesti laadukkaisiin, mutta ei ensimmäiseksi mieleen tuleviin kohteisiin. Niihin on yleensä helpompi päästä sisäänkin.

Lukukausimaksut voivat olla korkeita ja varsinkin EU:n ulkopuolisissa maissa opiskeleminen käy kukkaron päälle helposti. Kun teet vertailuja eri koulujen kesken, löydät varmasti sopivan koulun, jonka opetuksen taso ja lukukausimaksut ovat se paras hinta-laatu diili sinulle.

Kielimuuri tulee vastaan useassa paikassa. Esimerkiksi Norjassa lääkiksessä opetetaan norjaksi ja Ruotsin lääketieteellisessä ainoastaan ruotsiksi. Jos ruotsin kielen osaaminen on vahva, pärjää ilman muuta ruotsissa ja pienen totuttelun jälkeen Norjassakin, mutta englanninkielistä opetusta toivovien kannattaa suunnata katse muualle.

Hakuprosessi voi olla hankala ja kuormittava. Prosessissa on usein monta vaihetta, joista ei kaikista kerrota etukäteen. Jos sinulla on ystäviä tai tuttuja opiskelemassa lääkistä jossain ulkomaisessa yliopistossa (tai muita suhteita kyseiseen yliopistoon), käytä tätä avuksesi.

Tarkkaa tietoa opinnoista voi olla vaikeaa löytää. Voit näissä tapauksissa olla yhteydessä kouluun joko suoraan tai jonkun välikäden kautta, joka tuntee koulun hyvin. Kenties löydät blogin, videoblogin, haastattelun tai uutisen opiskelukokemuksista kyseisessä yliopistossa.

Ulkomaille muuttaminen saattaa tuntua isolta elämänmuutokselta. Ehkä olet vasta muuttamassa ensimmäistä kertaa omillesi! Kulttuurieroista johtuen jopa pienet arkiset asiat saattavat yllättää opintomaassa/opintokaupungissa. Kun maahan tutustuu etukäteen, eivät muutokset tunnu niin suurilta. Jälleen suosittelen hyödyntämän mahdollisia kontakteja, joita sinulla on kyseiseen maahan tai haluamaasi yliopistoon.

Pääsykokeeseen ei välttämättä ole saatavilla valmennusta, mikä lisää epävarmuutta hakuprosessissa. Olenko tarpeeksi valmistautunut? Mitä minulta odotetaan? Vähennä stressiä tutkimalla mitä pääsykokeissa yleensä odotetaan tietyissä maissa ja kouluissa. Jos valmennusta on saatavilla haluamaasi maahan, suosittelemme sen hyödyntämistä.

Asumisjärjestelyt ovat hankalia ja vaativat selvittelyä. Kun muutetaan maasta toiseen, asumiseen ja asunnon löytymiseen liittyy aina omia haasteita. Asumisjärjestelyt ja vaatimukset vuokralaisen suhteen voivat vaihdella paljonkin Suomeen verrattuna. Esimerkiksi Englannissa vuokra-asunnon saa, jos hakijalla on englantilainen pankkitili – jonka puolestaan saa vasta, kun hakijalla on pysyvä osoite Englannissa. Jälleen kerran yhteydet hakumaahan ovat kullanarvoisia; ystävät, nykyiset ja entiset opiskelijat, paikalliset ystävät, blogit, videot jne.

Kaikkiin yllämainittuihin asioihin meillä on tarjota sinulle ihan täsmäapua, mutta siitä kerron lisää hieman myöhemmin! Jos haluat kuulla suunnitelmastani, miten voin auttaa sinua saamaan opiskelupaikan ulkomailta helpommin, voit liittyä tiedostuslistalleni alla olevalla lomakkeella. Kerron näistä suunnitelmista ainaostaan listan tilaajille, joten listalle liittyminen on tällä hetkellä ainoa tapa kuulla lisää.