Näin huijattiin pääsykokeessa 2020

Koronaviruksen aiheuttamien muutosten vuoksi lääkiksen pääsykoe oli vuonna 2020 kaksivaiheinen. Ensimmäinen vaihe oli kotona tehtävä sähköinen koe, jolla karsittiin hyvin rajallinen määrä hakijoita paperikokeena pidettävään toiseen vaiheeseen.

Julkisesti kerrottiin, että ensimmäisen vaiheen kysymykset suunniteltiin niin, että hakukoneiden käyttämisestä ei olisi hyötyä. Lisäksi toisen vaiheen valvotun kokeen tarkoituksena on karsia huijarit pois. Valitettavasti kumpikaan tavoite ei täysin toteutunut.

Tällä videolla kerron, miten ensimmäisen vaiheen kokeen kysymyksiin löytyi vastauksia helposti ja nopeasti verkosta. Kokeessa oli täysin mahdollista saada korkea pistemäärä huonoilla pohjatiedoilla ja hyvällä Googlen käytöllä.

Toisen vaiheen kokeeseen kutsutaan vain kaksi kertaa valittavien määrä hakijoita. Koska vilppi ensimmäisessä vaiheessa oli helppoa, on olemassa merkittävä riski, että tässä pienessä joukossa on yli puolet ensimmäisen vaiheen kokeessa huijainneita. Tällöin vilpillä toiseen vaiheeseen päässeitä vääjäämättä pääsee opiskelemaan lääketiedettä.

Tämä on huomattava ongelma kokeen rehellisesti tehneiden hakijoiden kannalta, ja osoittaa kiistattomasti sähköisen valintakokeen haitat.