Näkökulma (melkein) nollapohjalta: Biologia

Biologia. Tuo pääsykoeaiheista helpoin, jossa ei tarvitse pähkäillä yhtälöitä. Vai?

Biologia oli pääsykoeaiheista ainoa, johon minulla voisi sanoa olleen jonkinlaista pohjaa. Lukion biologiasta en muista oikein mitään, mutta toki ihmisen biologiaa ja vähäisessä määrin solubiologiaa on käytiin läpi sairaanhoitajan AMK-opinnoissa. Anatomiaa ja fysiologiaa oli yksi kurssi opintojen alussa. Moni meistä olisi kaivannut lisää. Toki ihmisen anatomiaa ja fysiologiaa sivuttiin muilla kursseilla.

Eniten ihmisen biologiasta olen oppinut työssäni teholla. Kun asiat tulevat vastaan käytännössä ja huomaan puutteita tiedoissani, etsin luotettavaa tietoa ja opiskelen sen itsenäisesti. Tämä käytännön ja teorian yhdistäminen on tehokas tapa oppia.

Sairaanhoitajalta ja lääkäriltä vaadittava biologian osaaminen on hyvin eri tasolla. Toki sairaanhoitaja SAA opiskella anatomian ja fysiologian niin syvällisesti kuin aikaa ja intoa riittää, mutta työ ei yleensä vaadi kovin syvällistä solutason ymmärrystä. Yksi syy miksi oma hinku lääkäriksi on niin kova, on juuri halu ymmärtää ja osata anatomia, fysiologia ja patologia syvällisesti. Kun syvällisempää ymmärrystä edellytetään omassa työssä, sen myös todennäköisemmin saavuttaa.

Sairaanhoitajaopintojen hyöty biologian opiskelussa on siis aika vähäinen. Muiden kuin ihmisen biologian ja solubiologian osalta hyötyä ei ole. Okei, viitoskurssista tiesin jo mitä on sentrifugointi mutta siinäpä se. Myös ihmisen biologiassa lukiotasolla on tullut nolostuttavan paljon asioita, joita en kunnolla osannut etukäteen.

Kuten kemia, myös biologia jäi viime syksynä fysiikan jalkoihin. Biologian otin mukaan vasta alkuvuodesta 2023. Ennen pääsykoetta priorisoin siten, että keskityin vain tärkeimpiin eli solu- ja ihmisbiologian kursseihin. Tiesin jo, etten pääsisi lääkikseen tänä vuonna joten keväällä tähtäsin vain siihen, että pärjäisin myös biologian osalta pääsykokeessa niin hyvin kuin minun olisi mahdollista.

Pääsykokeen jälkeen kesällä kävin läpi biologian 1 ja 2 kurssit, ja nyt syksyllä olen keskittynyt eniten kemiaan, toiseksi eniten fysiikan kertaukseen ja nyt yhdessä orgaanisen kemian kanssa käyn läpi myös solubilsaa.

Onko biologia pääsykoeaineista helpoin? Riippuu tietysti omista lähtökohdista. Jos matemaattinen pohja on nollapohjalta lähtijällä hatara, biologian opiskelu voi tuntua helpommalta. Tosin perinnöllisyysopissa pitää osata todennäköisyyslaskentaa.

Myös biologian kurssit pitää hallita erinomaisesti, jotta pääsykokeessa menestyy. Yksityiskohtainen biologian osaaminen vaatii työtä ja tarkkuutta. Se on helppoa, kun aikaa ja energiaa opiskelulle on ollut riittävästi ja opiskelutekniikka on kunnossa.