Miten ylioppilaskirjoituksiin ja pääsykokeisiin lukemisen voi yhdistää?

Kuten moni tämän vuoden abiturientti, minäkin osallistuin abikeväänäni sekä ylioppilaskirjoituksiin että pääsykokeisiin. Silloin pohdiskelin, miten ihmeessä voisin järkevästi yhdistää ylppäri- ja pääsykoelukemisen. Lääketieteellinen pääsykoe on siitä loistava, että se perustuu biologian, fysiikan ja kemian lukion oppimääriin eikä mihinkään pääsykoekirjaan: ylppärikokeiden ja pääsykokeen koealueet ovat siis samat! Aika huippua, eikö? Tämä kannattaakin pitää mielessä ilmoittautuessasi ylioppilaskokeisiin: on järkevää kirjoittaa biologiasta, fysiikasta ja kemiasta mahdollisimman moni jos meinaa hakea lääkikseen. Muista kuitenkin, ettei kaikkia kolmea voi samalla kirjoituskerralla kirjoittaa, sillä biologian ja fysiikan kokeet ovat samana päivänä eli jos siis haluat kirjoittaa kaikki kolme ainetta, jokin niistä pitää kirjoittaa eri kerralla.

Miten ylppäreihin ja pääsykokeeseen lukeminen eroaa? IMG_7177Minun kohdallani selkeänä erona oli lukemisen ja tehtävien tekemisen välinen suhde. Lukiessani ylioppilaskokeisiin panostin paljon teorian pänttäämiseen kirjoista ja tein satunnaisesti aiheeseen liittyviä tehtäviä ja vanhoja ylppärikokeita. Toisin oli, kun luin lääkiksen pääsykokeeseen: lueskelin oppikirjat uudestaan läpi, mutta käytin paljon enemmän aikaa erilaisten tehtävien tekoon. Näin sain luotua itselleni hyvän laskurutiinin ja opin vastaamaan kaikenlaisiin erilaisiin tehtäviin. Ylioppilaskokeissahan on sillä tavalla, että kaikkia tehtäviä ei tarvitse tehdä, jolloin voit jättää vastaamatta itsellesi hankaliin tehtäviin. Lääkiksen pääsykokeessa näin ei valitettavasti voi tehdä, joten pitää olla valmiudet vastata minkälaisiin tehtäviin tahansa.

Tässä muutama vinkki, joilla voit ottaa huomioon tulevan pääsykokeen jo lukiessasi ylppäreihin:

  1. Lue kirjat ekalla kerralla kunnolla! Kun opiskelet kurssit ensimmäisellä kerralla ajatuksella, niin pääsykokeeseen lukiessa riittää, kun kertaat ja syvennät aiemmin oppimaasi.
  2. Kokeile erilaisia lukutapoja. Vaihtele luku- ja muistiinpanojen tekotapojasi ja etsi itsellesi ne sopivat, joita voit sitten hyödyntää pääsykokeeseen lukiessasi.
  3. Harjoittele aikatauluttamista ja ajankäyttöä. Kun saat totutettua itsesi hyvään lukurytmiin jo ylppäreihin lukiessa, sitä on helppo jatkaa pääsykoelukemisessa.

Minusta tärkeä neuvo on, että panosta yhteen kokeeseen kerralla. Kun minä luin ylppäreihin, en varsinaisesti miettinyt pääsykokeita ollenkaan, vaan sen sijaan mietin pääsykokeisiin lukiessani, että miten voisin hyödyntää asioita, joita opin ja tein lukiessani ylppäreihin. Olin aikatauluttanut lukemistani jo silloin, joten minun oli helppo jatkaa samaan malliin pääsykokeisiin lukiessani. Olin myös opettelut tekemään käsitekarttoja, joita sitten teinkin ahkerasti kerratessani pääsykokeita varten. Nämä toimivat minun kohdallani, ota selvää mikä toimii omalla kohdallasi!

Jos sinulla tulee mieleen mitään kysymyksiä niin ota minuun reippaasti yhteyttä jättämällä kommentti.