Mietteitä palautumisesta

Moikka

Tänään ajattelin kirjoittaa omia ajatuksia opiskelusta palautumisesta. Pääsykokeisiin luku on kova puristus ja yksi tärkeimpiä asioita tämän urakan keskellä on lepo ja palautuminen. Viikkoon on tärkeä sisällyttää vapaa päiviä ja itse olenkin yrittänyt pitää viikossa ainakin yhden vapaapäivän. Silti koen, että on järkevää lomailla myös enemmänkin kuin näiden muutamien päivien verran pääsykokeeseen lukemisen aikana.

Viime viikolla pidin pidennetyn viikonloppu vapaan ja heti tuntui, että sai taas virtaa opiskeluihin. Yritin olla miettimättä opiskeluun liittyviä asioita, ja tässä onnistuinkin onneksi hyvin. Viimeksi lomailin kunnolla joulun aikaan, joten nyt jo tuntuikin siltä, että olin vapaan tarpeessa.
Miten tämä sitten näkyy omassa opiskelussa? Yleensä ensimmäiseksi huomaan omien ajatusten takkuilevan ja esimerkiksi laskuissa ajatusvirheitä tulee enemmän. Myös keskittyminen vaikeutuu huomattavasti.

Aiemmissa hauissa on ollut vaikeaa lomailla, sillä koko ajan on ollut ajatuksia siitä, mitä asioita ei vielä osaa ja mitä tulee seuraavaksi opiskella. On tärkeää hyväksyä se, että tuo ajatus ei tule koskaan lähtemään, vaikka opiskelisi kuinka paljon. Aina voisi ainakin kerrata jonkun asian vielä paremmin. Lomalla on tärkeää pystyä irroittautumaan opiskelusta, eikä kasvattaa stressiä siitä mitä jää tekemättä. Itselläni on tähän auttanut se, että olen jo hyvissä ajoin suunnitellut ajankohdan milloin ajattelin olla opiskelematta. Näin pystyn suunnittelemaan mitä aioin ennen lomaa ja sen jälkeen taas opiskella.

Ensimmäinen tehtävä lomalta palatessa oli yhteishaku

Omalla kohdalla palaudun parhaiten vaihtamalla maisemaa hetkeksi muualle. Itse lähdinkin viime viikolla sukulaisten luo Keski-Suomeen. Pitkät lenkit koirien kanssa ja oman perheen näkeminen sai ajatukset pois opiskelusta. Kokonaiskuvassa viikonkin loma on pieni osa tätä koko projektia, eikä siihen kenenkään kouluun pääsy kaadu. Suosittelen siis lomailemaan, jos yhtään tuntuu, että sille tarvetta on! Nyt uudella energialla taas kohti pääsykoetta, vielä jaksetaan tehdä hommia kohti omia unelmia!

Kuullaan taas pian!

-Elisa